Na mladicu strimerom

Na mladicu strimerom

Sulec na snegu web 1Ribe: Mladica (Hucho Hucho)

NA MLADICU STRIMEROM

Loviti mladicu u sezoni, mukotrpan je ribolov, ali može biti nagrađen izuzetnim užitkom, kad jednom postignete cilj. U Sloveniji sezona ribolova mladice traje od novembra, negdje i decembra, pa do 15 februara, što znači, da veći dio sezone lovimo u zimskim uvjetima.

Ako se ne plašite niskih temperatura, snežnih nanosa, leda na vodilicama štapa, bacanja teških strimera i imate jaku volju, da nešto i ulovite, onda ste pravi za taj ribolov!

Valja ipak odabrati dan s sa malo višim temperaturama, kad se počne dizati vodostaj rijeka, zbog topljenja snijega ili možda čak da pada kiša.

Kada je vodostaj malo povišen i voda po mogućnosti malo zamućena, postoji velika mogućnost, da ulovimo koji primjerak mladice. U povišenoj vodi, mladica izlazi u lov za hranom, a slaba vidljivost smanjuje mogućnost, da riba pre vidi vas nego vi nju. Poznato je da je mladica jako oprezna riba i svaka sumljiva aktivnost oko vode, brzo smanjuje njenu agresivnost u potrazi za plijenom.

Lov suleca web

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gdje i kako?

Najbolje rezultate možemo postići na manjim rijekama, gdje možemo »obraditi« veći dio vode i pomoću kolutnog zabačaja (roll cast). Ipak nas ribolov mušicom ograničava u usporedbi sa spiner palicom (varaličarskim štapom) tako, da se tu treba prilagoditi uvijetima.

Sulec na snegu web 3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kod nas u Sloveniji to su rijeke Savinja (gornji tok), Sora, Sava Bohinjka, Kolpa (Kupa), a može se uspješno loviti i na nekim dijelovima Save u gornjem toku (Jesenice, Radovljica, Tržič, Kranj, Medvode) itd.
Kad je voda čista i niska, bolji rezultati su u ranim jutranjim i kasnim popodnevnim satima. Mladica se uvijek zadržava u većim tolmunima – virovima, koja joj nude dobro skrovište i imaju obilje drugih riba, kojima se ona hrani. Mogu to biti salmonidi ili ciprinidi – sve to zavisi od vode u kojoj lovimo! Tada ona izlazi u potragu za hranom i možemo je naći i na bližnjim plićacima u jurnjavi za uspaničenim plijenom. Ako doživite taj momenat, imate veliku šansu, da će uzeti i vašeg strimera! Ali pazite – ako vas vidi, šanse rapidno padaju! U uvjetima veće i mutne vode, mogućnost ulova je veća – tokom cijelog dana. Tada ona teže dolazi do hrane, pa traga za njom veći dio vremena. Pogotovo u situaciji, kad se vodostaj diže ili kada počne padati. Strimerom uvjek lovimo što bliže dna rijeke. Ali u ovim iskustvima zapravo nema 100% logike.

Može mladica poludjeti i koji dan ispred promjene vremena ili u vrijeme, par dana posle promjene mesečevih mijena (mlad Mjesec, pun Mjesec). Oni koji imaju više iskustva, mogu to potvrditi i objektivno gledano, jedanput na sezonu ili čak na dvije, možete doživjeti svoj sanjani ribov, u kojem za kratko vrijeme ostvarite ulov više mladica.

Oprema za mušičarenje

Što se tiče opreme, tu nema dileme. Malo teži štap dužine 2,70m ili čak više, klase #8 do #10, tonuća vrvica – struna (S) ili struna sa tonućim prednjim dijelom (F/S). Predvez minimum 0,30mm i rola sa dovoljno dugim backing – om (podmetom ili podvrvicom). Dobro je, da štap ima nekoliko centimetara donjeg dijela ručke za zamaranje ribe (faitingbat) – to je donji dio ručke od korka, koji dolazi ispod role.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sulec na snegu web

Što se tiče muha, najbolji su strimeri u dužini preko 10cm, izrađeni na običnim ili Jig udicama, veličina 1/0 i većim, sa montiranom dodatnom udicom, ako je dozvoljeno.

Mogu to biti zonker streameri ili streameri napravljeni od marabua, fiber gousta, sa jačim trupom, …Važno je da sadržavaju pored svega i obilje reflektirajućih materijala (flashabou, kristal flash, kristal hair, …).
Nemojte zaboraviti da se slojevito i toplo obučete.

strimeri za suleca web 2
matuka-sculpin-olive
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jig strimeri
strimeri za suleca web 3
sculpin-muddler
strimeri za suleca web 4
zonker-mudler

 

Zašto loviti mladicu mušicom?

I na kraju, zašto loviti mladicu mušicom, kad imamo u vidu i lakše, manje komplicirane tehnike ribolova spinanjem – varaličarenje, voblerom, silikonskim varalicama, itd. Sasvim jednostavno – na vodama kojima se puno lovi klasičnim tehnikama, lakše je prevariti mladicu na taj način. Možda ne one kapitalne, ali ulov je sigurno bolji zbog specifičnog kretanja mamca, koji omogućava samo tehnika mušičarenja. A i kad nam uspije prevariti koju mladicu, užitak zamaranja i borbe sa ribom, su nezaboravni i velika su nagrada za uloženi trud. Sasvim lako se može usporediti sa ulovima lososa, stealheada i nekih drugih egzotičnih riba i to bez enormnih troškova za ostvarivanje takvih ribolova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I nemojmo zaboraviti – poseban užitak, na koga ćemo biti uvjek ponosni, je i momenat, kad ulovljenoj ribi za sav taj užitak koji nam je nudila, poklonimo život i neoštećenu vratimo u vodu. (Upražnjavajte C&R!).

I kako mi kažemo u Sloveniji – DOBER PRIJEM i obilje novih užitaka sa mušičarskim štapom u rukama!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Danilo Bižal s lepom mladicom. Vraćena je!

Još slika u galeriji: https://www.musicar.rs/gallery/na-mladicu-strimerom-slike-danilo-bizal/

Autor: Danilo Bižal

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*