Mušičarski štap “UNA”

Mušičarski štap “UNA”

una-stapMušičarski štap “UNA”

Da bi se rodio jedan novi štap potrebno je imati dobrih živaca i strpljenja. I sam sam to osjetio prilikom rada na štapu “UNA”. Ideja o jednom ovakvom projektu rodila se prilikom čitanja knjige “Mušice-varalice”. Nju je 2005. godine izdao gospodin Slavko Čamber. On piše, u knjizi, da je mušičarenje nastalo prije skoro 2.000 godina na našim prostorima (prostor BiH).

Postavio sam sebi pitanje, pa kad je već tako zašto onda nemamo niti jedan mušičarski štap koji nosi nama prepoznatljivo ime?
Odgovor mi je nekako nadošao sam. Puno ljudi koji su u i oko mušičarskih voda nema mogućnost da se uputi u tako nešto, jer je finansijska situacija takva kakva jeste. Nedostaje znanja i kontakata u toj branši, jer većina mušičara kritikuje štap po onome što mu u određenom trenutku nedostaje, ne razmišljajući šta leži iza tog štapa.

Da bi se rodio jedan novi štap potrebno je imati dobrih živaca i strpljenja. I sam sam to osjetio prilikom rada na ovom štapu. Imao sam sreću da prije dvije godine susretnem gos. Henrika Vesterlunda koji je sam dizajnirao svoje štapove “Harmony” i vlasnik je firme “River fly flishing”. Prilikom dizajna ovih štapova on je došao na ideje koje su mi omogućile da saznam kakav štap bi trebao biti. Probao sam štap harmony i lovio cijelu sezonu sa njim. Oduševio se lakoćom štapa i potencijalom blanka koji lakoćom akumulira energiju koja je potrebna za izbacivanje šnjure na određene dužine. Štap je bio dužine 8 stopa i klase 5. I pored, relativno, kratkog štapa nisam osjetio da mi nedostaje dužina izbačene šnjure.

 Novi dizajn

Una stap sa čekrkomZnači pronašao sam ono što sam odavno tražio, pa je došlo vrijeme da se dizajnira štap “UNA”. Uz male promjenje na samom blanku: dupli sloj grafitnih vlakana na spojevima dijelova štapa dobio sam ono što je nedostajalo – odlično spajanje dijelova. Boja blanka je boja trule višnje. Komponente ugradjene na ovaj štap su sljedeće: osnovna sprovodnica je obložena keramikom, a ostale sprovodnice su urađene od super jakog kroma “Snake” model. Rukohvat je cigar formiran pluto najvećeg kvaliteta, a nosač rolne je relativno jednostavan, funkcionalan i sa umetkom od trešnjinog drveta. Štap je trodelni. Ova mala serija je urađena u dvije klase i dužine: 9 stopa, klase 4/5 i 8 stopa, klase 3/4. Akcije štapa su brzi medium za štap od 9 stopa i medium za štap od 8 stopa. Težina štapova je ispod 100 grama, dok je “UNA” od 8 stopa teška svega 75 grama.

Prilikom probnih bacanja i ribolova sa jednim i drugim štapom nije se moglo naći zamjerke kod štapova, kad su u pitanju osobine bacanja.
Preporučujem štapove: mušičarima koji su koncetrisani da love lipljena, gdje treba prefinjana prezentacija mušice, štap “UNU” od 8 stopa, dok mušičarima koji su više koncetrisani na pastrmku preporučujem “UNU” od 9 stopa koja bez problema i velikih naprezanja izbacuje celu šnjuru, čak i u extremno lošim vremenskim prilikama i sa otežanim streamer mušicama.

Za sve informacije vezane za “UNU” možete me kontaktirati putem moje internet strane www.hiline.se gdje trenutno traju promotivne cijene štapova.

Bistro u ribolovu sa mušičarskim štapovima “UNA”

 Hakija Imamović

Loading