Mušičarske pincete – deo alata svakog vezača

Mušičarske pincete – deo alata svakog vezača

Mušičarske pincete – deo alata svakog vezača
Tweezers

Mi mušičari ih često koristimo kada pravimo naše imitacije za neke vrlo delikatne radnje koje se bez njih ne mogu zamisliti prihvatanje, vađenje, pridržavanje, … Ima ih različitih vrsta, oblika i veličina.

Mi koristimo klasične pincete, kontrapincete i pincete za oblikovanje krila, te u novije vreme pincete za držanje okruglih otežanja koje postavljamo na udicu. Kako se koriste na ff revirima izuzetno sitne imitacije koristimo ih za vađenje imitacije iz kutije i pričvršćenje kod vezivanja iste na tipet.

Materijali od kojih se prave su razne vrste metala, karbona i plastike, te žičane pincete.

Karbonske pincete
Metalne ravne
Plastične pincete za uzimanje uzoraka

U osnovi postoje stalno otvorene i stalno zatvorene pincete (kontra pincete – Reverse Action Tweezers)

Klasične pincete (ravne, krive, …) imaju široku primenu kod izrade mušica kao što su: vađenje udica iz kutije, oblikovanje krila mušica, pridržavanje, …

Kontra pinceta (Hackle pliers), moćna alatka koja puno pomaže kod vezivanja mušica i strimera. Ima ih raznih oblika i vrsta, a osnovno im je da u normalnom položaju stegnu i drže materijal koji smo njom prihvatili. Najčešće se njome drži jedan kraj pričvršćenog pera koji se mota oko udice, ali i deo konca, šenila, lamete, žice, … Koristi se često i kao treća ruka. Ovde pročitajte više!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za postavljanje okrugle tungsten glave na udicu koriste se posebne pincete – mada se kuglica može postaviti i rukom, a sve je najbolje raditi na silikonskoj podlošci koja sprečava kotrljanje i spadanje glava sa stola.

Ovde možete malo više o njima pročitati!

Postoje i neke specijalne pincete koje se retko koriste kod nas mušičara: pincete s lampom, špic pincete, ravne pincete, pincete za oblikovanje krila, pincete za posebne namene, …

Ja ih imam nekoliko u svom kompletu alata i uvek mi zatreba još neka!

Priredio za OnlineMušičar Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*