Mušičarska stega Sava – GLORY

Mušičarska stega Sava – GLORY

slika 1 SAVA-Glory web

Pribor i oprema: Alat
Mušičarska stega Sava – GLORY

Autor i proizvođač ove fantastične mušičarske stege je Drago Keržič iz Kranja (Slovenija). On je već 1981. godine počeo proizvoditi mušičarsku upremu koja se mogla naći po celoj bivšoj Jugoslaviji. Banja Luka je samo jedno od mesta gde su se mogle kupiti njegove stege, čekrci itd. Njegovi proizvodi (mušičarske stege) se usavršavaju već 30 godina. Iz razgovora sa autorom ove fenomenalne stege i pregleda njegovih ostalih mušičarskih proizvoda mogu samo potvrditi da se radi o veoma stručnom i pedantnom majstoru. Drago Keržič je u svaki svoj proizvod tako i ovu stegu uložio mnogo napora tako da nije ni čudno da na kraju nastane nešto ovakvo lepo, precizno, praktično i kvalitetno.
F w

E w
Ako se vratimo na početak i pogledamo kako su nastali svi njegovi proizvodi sve će nam biti jasno. Kada se Drago Keržič počeo sve više baviti mušičarenjem, postajao je nezadovoljan skupom, a ne-praktičnom opremom. Sam je započeo, iz ljubavi prema mušičarenju, i za svoju dušu praviti proizvode koji su potrebni mušičaru. To je od početka ostavilo dubok trag na njegovim proizvodima koje odlikuje kvaliteta, praktičnost, preciznost i lepota. Zanimljivo je i to da je on prvi osmislio neke dizajnerske i tehničke detalje na svojoj mušičarskoj opremi, a to je sve evidentirano. Posle su neke veće i mnogo glasnije firme iznele na tržište nešto vrlo slično njegovom patentu i dizajnu. Rotacijsku stegu je napravio još pre 20 godina. To nam govori da je autor ove stege jedan inovativan i precizan majstor koji nikada nije potpuno zadovoljan svojim proizvodima, te se uvek trudi napraviti još boljim i još funkcionalnijim.
Imo sam čast pogledati neke njegove prototipove koji tek treba da ugledaju svetlo dana. Kao vrlo značajno i zanimljivo mi se čini hidraulična stega koja će imati i regulator sile pritiska čeljusti. Biće tu još mnogo genijalnih praktičnih dodataka. Tehnologija napreduje po celom svetu, a isto tako i u radionici genijalnog autora ove stege Dragota Keržiča.
Možda če vam biti zanimljiv sledeči podatak. Jedan profesionalni vezač već 20 godina veže na stezi Sava, na njoj su još uvek prve čeljusti i uradio je na njima oko 50.000 umjetnih muha. Mnogi profesionalni vezači poznaju njegove stege i veoma ih cene, a među njema su i nekih drugi svetski proizvođači koji planiraju neke njegove ideje preneti na svoje stege.

FOTO2 w

FOTO3 w

FOTO4 w

FOTO5 w

Stege
U ponudi ima nekoliko modela stega. Najjeftiniji model košta 54 €, dok je najskuplji model 330 €. On je pozlaćen i gornji deo podloge je od inox-a debljine 6 m koji je namenjen za lasersko graviranje. Model koji vam ja predstavljam je isti takav samo da je za 30 € jeftiniji, jer je razlika samo u estetskom završnom delu obrade.
Čeljusti ovoga kao i svih ostalih Sava stega su urađene od čelika PER1 od kojega se rade i druge vrste čeljusti kod profesionalnog alata i mašina. Radi se o sada vrlo teško dobavljivom i skupom materijalu kojega krasi visoka žilavost i tvrdoća. Same čeljusti su posebno kaljene tako da svaki segment ili milimetar čeljusti ima primerenu tvrdoću i žilavost. Nakon više navezanih muha od ogromnih strimera na velikim udicama do onih minijaturnih (slika E) muha na tankim udicama mogu sa lakoćom potvrditi kako ove čeljusti odlično drže svaku standardnu udicu na kakvima većina vezača radi. Najdeblja udica na kojoj sam vezao pomoču ove stege je debela skoro 1,5 mm (slika D). Udicu se vrlo lako i brzo namesti u čeljusti stege i isto tako oslobodi pomoču točkića/matice sa zadnje strane čeljusti (slika A, A1).

A w
A

Svi delovi koji su urađeni od mjeda (mesinga) su zaštićeni protiv korozije visokokvalitetnim prozirnim lakom. Ono što bi moglo biti važno za svakoga zahtevnijeg vezača umjetnih muha je to da da se ovde radi o pravoj rotacijskoj stezi sa mnogo praktičnih opcija nameštanja glave i čeljusti. Vrtljiva glava stege je urađena savršeno i kompaktno, a opet nije preglomazna, okreće se veoma glatko. Taj detalj je od velike važnosti kod vezanja zahtevnijih muha, jer nam taj sistem omogućuje bolju kontrolu prilikom vezivanja. Isto tako praktične su i same čeljusti koje pomoću točkića iza ručice za okretanje glave (slika A, A2) možemo regulisati visinu tj. možemo podizati i spuštati čeljusti ne da bi pomerali celu glavu stege. Tako možemo centrirati vrat udice da prilikom okretanja rotacijske glave sav materijal namotavamo ili vežemo ravnomerno i precizno bez nekih posebnih napora. Ta Keržičeva inovacija mi se posebno dopala. Nije važno na kakvoj udici vežemo, mala ili velika, širokog ili uskog luka, dugog ili krtakog vrata, pomoću spomenutog točkića možemo podizati i spuštati udicu kako nam odgovara. Čak i same čeljusti možemo okretati i tako postaviti ih u željeni položaj. Takva vrtljiva glava i nastavljive čeljusti su neprocenjivo vredan detalj za svakoga zahtevnijega vezača umjetnih muha. Tu ispod vrtljive glave je još i zglob koji dodaje svoj toj praktičnosti još jednu lepu dozu široke funkcionalnosti (SlikaA, A3). Pomoću male crne matice (Slika A, A4) možemo fiksirati celu rotacijsku glavu.
Na glavi iza čeljusti se nalazi još jedna praktična stvarčica, a to je kvalitetan feder koji služi za umetanje konaca, lameta, žica i svega ostaloga što želimo posle namotati na našu muhu. To nam je mali pomoćnik ili dodatna ruka na našoj stezi (slika B). Tu još jedan praktičan pomoćnik, a to je mogućnost za odlaganje konca sa bobinom.
Što se tiče komfornosti stega nekima vezačima može delovati nezgrapno. Ali izgled vara. Ako trebate više prostora iz samih čeljusti potreban je samo jedan gib da pomerite celu glavu u položaj kao na slici C te imate prostora iza čeljusti koliko vam zaista i treba. Još jedna takva varijanta je ako podesite čeljusti i glavu kao na slici G.
Podloga se dobro drži i mogu reći da je dosta stabilan glede na to da samo postolje nije baš nešto teško. Ako želimo stegu jako pričvršćenu na radnoj površini onda se to može uraditi dodatnim stegicom za rub stola.
Zbog svih mogućnusti koje nudi ova stega spada u kategoriju savršenih stega i za zahtevnije vezače, a isto tako i vezače koji serijski vežu umjetne muhe.

B w
B
C w
C

Pored svih vrlina koje krase ovu Dragotovu stegu možemo je ubrojiti među vrhunske stege koje su još uvek mnogo skuplje. Ako sagledamo sve činjenice cena ove stege i nije tako visoka kako se to može učiniti na prvi pogled. Ovde se zaista radi o proizvodu kojega se da prilagoditi svim standardnim potrebama jednoga vezača umjetnih muha. Primer: želimo ošišati veći strimer, a pri tom da imamo najbolji uvid kako sve to izgleda. To sve možemo i iz ruke, ali to zahteva više vremena, a i nije tako konforno i nije tako lako. Ako ga postavimo u ovakvu stegu kao što je prikazano na slici F. Zbog prave rotacijske glave, zbog mogućnosti podizanja i spuštanja glave čeljusti i okretanja samih čeljusti, te zbog zgloba pod celom glavom i čeljustima, ovo je pravi multi-funkcionalni mušičarski steg.

D w
D
E w
E
F w
F
G w
G

To je alat koji se isplati kupiti i koji će vas dugo i dobro služiti. Ako vežete profesinalno ili serijski ovakva praktična stvar je definitivno nešto što morate imati. Jednom kada se naviknete na sve mogućnosti koje vam ova stega nudi teško ćete se vraćati na manje funkcionalne stege.
Na slici br. 1 možete viditi kako izgleda cela stega koju sam vam opisao, a nešto slična, jednostavnija i jeftinija sa istim takvim čeljustima je na slici br. 2.

slika 1 SAVA-Glory web
slika 1 SAVA-Glory
slika 2, malo jednostavniji jeftiniji model web
slika 2, malo jednostavniji jeftiniji model

 

Autor: Sebastian Hajdinović

Loading

2 Comments on “Mušičarska stega Sava – GLORY

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*