Mušičarska radionica

Mušičarska radionica
Musicarska radionica Panic - Grubic
Mušičarska radionica Panić – Grubić

Mušičarska radionica

U okviru konferencije „Ribarstvo“ 28. maja 2009. održana je Mušičarska Radionica u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Beogradskog Univerziteta. Radionicu su vodili Goran Grubić i Aleksandar Panić, koji su od 2003. godine održali šest sličnih manifestacija.

Radionica je bila posvećena vezivanju mušica kojima se imitiraju insekti u fazi presvlačenja, poznatijih pod nazivom emerger-i. Iako u toj fazi provode srazmerno najkraći deo života, insekti su tada posebno ranjivi, stoga i primamljivi ribama (uglavnom jednodnevke, tularaši i dvokrilci).
Imitacije insekata

Radionica je „izrojila“ sledeće imitacije, pretežno emerger-e, koji love ili uronjeni u vodenu površinu ili neposredno ispod nje:  Quiglly Cripple, Bird’s Nest, G.R.H.E. Emerger, Mighty Midge, Paraloop Foam Emerger, Sparkle Dun.

Sledeće dve imitacije odskaču od prethodnih: Goranov Antron Hedgehog (varijanta uspešno testirana ove sezone) – predstavlja imitaciju tularaša koji je završio presvlačenje, ujedno je i mušica koja se od pomenutih razlikuje po izuzetnim plivajućim svojstvima.

Kao druga krajnost je prikazana Goranova Narandžasta Lutka – imitacija lutke tularaša koji je tek krenuo u presvlačenje, ali je još uvek nošen strujama u pridnenim slojevima vodenog toka. Mesingana perla i namotaji olovne žice, namenili su je najdubljoj prezentaciji.

Radionica je završena vezivanjem strimera, autentičnog naziva Šljapik Pudl. Radi se o dobro otežanom strimeru, varijanti Britanskih Poodle strimera od marabu pera, koji je dobio ime po šljapiku – egzotičnom nazivu za dvoprugaste uklije u Pirotskom kraju.

Svima, kojima rad tandema Grubić&Panić nije stran, ne treba objašnjavati da su, u nenametljivom i prepoznatljivom stilu, autori Radionice i ovaj put približili vezivanje mušica zainteresovanima. Poštujući prvenstveno sud pastrmki, autori su izgradili stil umerenog impresionizma u vezivanju, koji daje naglasak na ponašanju imitacija u i na vodi. Utisak je da sve imitacije imaju manju ili veću dozu višeznačnosti, kada je imitiranje prirodnih uzora po sredi. Kada svemu tome dodate činjenicu da Goran Grubić i Aleksandar Panić nesebično prenose znanje, stečeno i proveravano iskustvom na vodi, možete pretpostaviti da je Radionica (u trajanju od 1 sata) proletela za tren i naslutiti zašto je osećanje ničim izazvane privilegovanosti pratilo veselo društvo i posle Radionice… O tome nekom drugom prilikom.

radionica09_grupna

Umesto zaključka

Ako su Vam megabajti sa Interneta pomogli u vezivanju mušica… Ako ste u klinču za stegom proveli mnogo brainstorming trenutaka u društvu sličnih Vama… Ako još uvek želite da otkrivate „male tajne velikih majstora“ mušičarske kuhinje, onda je sledeća Radionica pravo mesto za Vas!

radionica09_Birds Nest
Birds Nest
radionica09_Bullet Head H.E. Emerger
Bullet Head H.E. Emerger
radionica09_Sparkle Dun
Sparkle Dun
radionica09_Quiglly Cripple
Quiglly Cripple
radionica09_Narandzasta Lutka
Narandžasta Lutka
radionica09_Mighty Midge
Mighty Midge

PS: fotografije koje gledate su nastale bez ikakve namere da osvanu u časopisu. Kako god, poštujući pravilo da „se nije ni desilo, ako se ne nađe u novinama“ ipak su našle put do vas, bez obzira na nedostatke.

Tekst i foto: Bojan Popović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*