Mušičarenje u Sloveniji

Mušičarenje u Sloveniji

35521_4773747974477_1801193710_n

Mušičarenje u Sloveniji

Fly ribolov (mušičarenje) u Sloveniji je jedan od najboljih na svijetu, kada su u pitanju ribe koje mogu biti uhvaćene na veštačke mušice i strimere, turistički objekti i druge turističke atrakcije.

Kao ribolovni vodič svjestan sam važnosti ribolovnog turizma, jer nam on donosi regionalna i nacionalna priznanja.

Ribolovni vodič bi trebao biti upoznat sa rijekom i ribom u njoj, te cijelom turističkom ponudom i pored toga mora govoriti nekoliko stranih jezika …

U ovom članku ukratko ću predstaviti rijeku i ribe koje su moji osobni favoriti. Kada mušičarim za svoju dušu izaberem manju bržu rijeku, punu malih brzaka, kaskada, bazena, skrivenih kutaka, gdje ribari rijetko gaze. Tu je riba divlja i ne uznemirena. Moja omiljena riba iz porodice salmonida za mušičarenje je marmorata (Salmo marmoratus, Marble Trout). Poznata je kao najveća vrsta pastrve. U Sloveniji je uhvaćena 19.07.2009. mušičarskim priborom jedna kapitalna marmorata teška 22,5kg i dužine 122cm. Sretan ribar je italijan Mauricio Maule iz Milana, a uhvatio ju je u Soči na štap #6/7 i strimer od 7cm, predvez 0.25mm. Sada njen preparat krasi zid kao trofej kluba ribolovaca u Tolminu.

Marmorata_Gigante_008
Sretni Maurizio Maule iz Italije s Lucijanom Rejecom, predsednik RD Tolmin i ogromna marmorata
Marmorata_2_
Marmorata 22.5kg i 122cm, Soča, Slovenija

Ja lično šarm mušičarenja nalazim prvenstveno onda kada se nađem u pravom trenutku na pravoj rijeci. Mnogi ljudi putuju svijetom u potrazi za velikim ribama ili ribama koje su najlakše za uhvatiti. Za neke, to je u redu. Meni nije. Lično volim izazove koji se ogledaju u tome da lovim ribe koje se ređe love i da više vremena provedem u nadmudrivanju s njima. Kada uhvatim pravi trenutak da sve ide glatko, to je nagrada za trud koji se isplatio hiljadu puta. Marmorata je savršena za takve poduhvate.

Osim mramornih pastrva s užitkom su trenuci borbe lipljana i potočne pastrve. Najveće zadovoljstvo je uloviti ribu koja nije ubačena, već je odrasla u prirodi. Nemojte se posvetiti ribolovu kalifornijske pastrve, jer je možete uhvatiti bilo gdje i bilo kada.

U Sloveniji, dobar ribolov marmorate je na rijekama Idrijici, Soči, Bači, Tolminki, Učji, Lepeni, … Uspjeh je moguć samo ako poznate rijeku. Uzmite iskusnog vodiča i treba da imate malo sreće. Soča je poznata i po Jadranskom lipljenu. On je drugačiji od ostalih evropskih lipljena, jer je bez crnih mrlja na tijelu, a često se javlja u nijansama žute boje.

Potočna pastrva se može uspješno loviti na rijeci Radovna (na oko 5km od Bleda), rijeci Kokri i njenim pritokama, rijeci Krki …

Interesovaće vas cijena ribarskih dozvola i kada loviti. Sezona je od 01.04.- 20.10. Cijene su različite od udruženja do udruženja. Klub ribolovaca Tolmin ima pod svojim upravljanjem 11 rijeka (ukupno 136km) i jedan dan možete loviti na svim rekama. Cijena za C&R je 55€.Ribolov na rijeci Radovni je 39€ za C&R, a rijekom upravljanja Zavod za ribarstvo Istraživačkog instituta Slovenije.

Sve ostale slike možete pogledati u galeriji slika na: https://www.musicar.rs/gallery/musicarenje-u-sloveniji-gasper-konkolic/

Nadam se da ćete posjetiti Sloveniju i uživati u netaknutoj prirodi, prekrasnih, kristalno bistrih rijeka i doživjeti čarobne trenutke tokom mušičarenja.

Bistro!

Gašper Konkolič, vodič za ribolov mušičarenjem

www.guidingsportfishing.com
e-mail: gkonkolic@gmail.com

 

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*