Mušičarenje u Plavu i okolini

Mušičarenje u Plavu i okolini

Plav glava web

Reviri: Mušičarenje u Plavu i okolini

Plav je opština na istoku Crne Gore. Nalazi se u podnožju Prokletija na 950m nadmorske visine i na izvoru rijeke Lim, koji izvire iz Plavskog jezera. Plav je zanimljiva destinacija za ljubitelje prirode. Okružen je planinama, planinskim jezerima, izvorima, vodopadom, a u samom gradu se nalaze očuvane kule i džamije iz doba kada je ovo područje bilo dio Osmanlijskog carstva. Malo dalje od grada je manastir iz doba Nemanjića.
U samom gradu živi 5.390 stanovnika, a u svim naseljima opštine 13.108 stanovnika. U Plavu su zime duge i oštre, praćene sa mnogo snijega, a ljeta su svježa.

Plav mapa web

Raj za fly fishing

Ribolovnim vodama Plavske opštine gazduje Sportsko Ribolovni Klub “Plavsko jezero”. Prvi put na našim ribolovnim vodama 2009. godine stvaramo mušičarski revir tipa “Uhvati i pusti” prvo na rijeci Lim, a onda i na rijeci Ljuči (uliva se u Plavsko jezero).

Lipljan Krkovic

Plav web1
Za nekoliko godina uspjeli smo da od opustošenih voda oko Plava napraviti mušičarsku top destinaciju, koja je ove odlazeće 2013. godine u nekim trenucima zasigurno bila najposjećenija na Balkanu. Ove godine godine su nam bili gosti mnogi Francuzi, Nijemci, Austrijanci, Britanci i Holanđani. Interesantno je da smo imali i jednog gosta sa suprugom iz Tanzanije. Moram da pomenem naše drage prijatelje mušičare iz Srbije koji nas redovito posjećuju. Ljetos je na našim mušičarskim revirima boravila sedam dana TV Španije – canal plus i snimila emisiju o mušičarenju. Poslata mi je na kućnu adresu kopija emisije, pa će uskoro svi zaljubljenici mušičarenja moći da uživaju, jer ćemo je objaviti na internetu.
Sportsko Ribolovni Klub “Plavsko jezero” je uz veliki trud koji svakodnevno ulaže sa Omarom Bašićem predsjednikom, na čelu i kompletnom upravom, te sa šefom ribočuvarske službe Dževad – Duce Krcić, mene i mojih kolega ribočuvara dovelo ovaj revir na visok nivo. “Fly fishing only” na rijeci Limu, u Plavu, je jedino mjesto i najbolji dio rijeke Lim. Na 350m niže od izvorišta, odakle počinje mušičarski revir od prvog brzaka i nekih 4km. toka se sa pravom može nazvati prirodnim rezervoarom za ribe.

Plav web5

Plav web4

Plav mladica web

Ribe, dozvole i smještaj

Naše ribolovne vode su pune divljih autohtonih riba: Lipljena, Potočnih Pastrmki, Klenova, Štuke, Jezerske Endemske Pastrmke – Blatnjače i Mladice.
Ako želite da mušičarite Blatnjaču, Štuku i Mladicu tu je Plavsko jezero. Na rijeci Ljuči su samo salmonide, jer je temperatura vode takva da ne prelazi 8 stepeni nikad, pa ni u sred ljeta. Poznata je po ulovima velikih lipljana. Ona je najjužnija tačka u Evropi gdje živi lipljen.

Plav web2

Plav web6

Plav web3

Na ovom starom flajeru na Limu nije ucrtan novi dio revira koji je od ove godine produžen za 1,5 do 2km. Njega će od sledeće godine mušičari tek otkrivati

Cijene za sledeću godinu ne mogu tačno reći, jer još nisu donijeli cjenovnik. Važeći cjenovnik za 2013. je bio za exyu dnevna dozvola “only fly fishing” 5€ (Novi je da je cijena 10€), a dnevna dozvola za strance 20€. Privatni smještaj se kreće 10 do 15€, a u hotelu je 40€

Dođite nam u goste da se lično uvjerite u kvalitet naših revira, voda i riba u njima.

 

Tehran Tero Palavrtić

Loading

2 Comments on “Mušičarenje u Plavu i okolini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*