Mušičarenje štuke Zasavica

Mušičarenje štuke Zasavica

Iznenađenje posle magle novembar 2021.

Sredinom jeseni često posećujem Zasavicu (Mačvanska Mitrovica), kako bi strimerima lovio štuke u jesenjoj sezoni koja na toj vodi kratko traje. Tamo je ribolov zahtevan sa malo dana kada je štuka baš aktivna. Vođeni tim iskustvom ostali ribolovci je slabo posećuju, jer se uglavnom vrate razočarani. To nije kod mene tako, jer na toj vodi mogu slobodno da mašem iz čamca dok na mnogim drugim terenima nemam te uslove. Ujedno uživam u prelepoj prirodi i kada ulova nema. Testirao sam razne strimere koje pravim, probao mnoge tehnike vođenja i opcija. Zato sam i ove jeseni kao i dugi niz godina unazad zabeležio lepe ulove i trenutke na pomenutom terenu.

Sve češće u ovom periodu na vodu odlazim nešto kasnije, jer se većinom dešavalo da ulove ostvarim od kasnog jutra i najtoplijem delu dana.

Dana 22. novembra već ustaljenom rutom odlazim u ribolov. Šok sam doživeo već na auto putu kod Šimanovaca gde me je zatekla magla kakvu skoro nisam video. Rekoh u sebi, dobro je što nisam ranio.

Na vodi sam bio oko 9,15h, a magla je i dalje apsolutno prisutna. Ja sam radio ono zbog čega sam došao, zabacivao strimer mahačem u vodu, ali bez udarca. U predivnoj tišini čuo se samo kanap koji struji kroz provodnike štapa. Sa maglom sam se rastao skoro oko podne, što ni sam nisam verovao.

Magla na vodi

Ubrzo dobijam manju štuku koja mi spada kod čamca, zatim još jednu posle tri nerealizovana udarca koja se takođe oslobađa sa udice.

Posle obilnih padavina prilično se vodostaj povećao, voda ohladila, a i postala bistra. Riba je slabo aktivna i plen napada veoma čudno. Tako je već više od nedelju dana. Temperatura vode je bila 6,6 do 7oC. U nastavku za mene sledi prilična muka. Gotovo dva sata bacanja, koncentracija, menjanje strimera, traženje po svim pozicijama i slojevima vode, ali uzalud. Tako je bilo sve do 14h u trenutku kada sam počeo da posustajem, ali ne i odustajem.

Trgao me je silovit kratak i oštar udarac. Spremno sam dočekao i udario dobru kontru. Nekoliko jakih begova ribe pružilo mi je pravo zadovoljstvo, što pokazuje da su ribe u dobroj formi, uhranjene, jake i lepe. Strpljivo sam je privukao i prihvatio meredovom. Stanje u meni se menja, adrenalin i zadovoljstvo ispunjava sve ono što je ličilo na uzaludan trud.

Ova prelepa trokilašica nije odolela mom strimeru od 20cm. Vezan na udici 6/0 Mustad worm hook 34042NP-BN. Od materijala sam koristio back tail, cristal flash i dubbing za formiranje glave koji natapanjem vode ujedno dobija “slowly sinking” efekat. Takvi strimeri su se pokazali veoma efikasnim u dubinama 0,5 do 2m. U ovom slučaju zbog malo višeg vodostaja produžio sam kompletan predvez na kakvih 2,60m da bi strimer imao više vremena da provede u donjem i srednjem sloju vode sa laganim propadanjem. Iz tog razloga izbor je bio kanap WF u veličini #9. Samo kada je teren konstantne dubine 2 i više metara koristim intermediate strunu. Predvez čini fluorocarbon 0,45 – 0,50mm, sajla Titanium i Owner kopča.

Ova prelepa tigrica je nakon fotografisanja vraćena u njeno predivno stanište, kao i sve prethodne do sada.

Pogledajte fotografije:

Neki moji prethodni ulovi

Neki strimeri na koje ih lovim

Želim Vam “Bistro”.

Sale Paunović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*