Mušičarenje štuke – moja iskustva

Mušičarenje štuke – moja iskustva

Jako dugo mušičarim štuku!
Moj kratak stav posle dosta eksperimenata po pitanju predveza za lov štuke mahačem je:
Osnovni najlon 0,40 – 0,45mm, dole sajla koju pravim sam Climax u više debljina, zavisi gde se peca i šta se očekuje. Climax sajla je kotur od 5m, sam sečes koliko treba i obmota se jedno 5cm, pa se zatopi upaljačem ili na sveću. Isto tako i kopče veće ili manje u zavisnosti od strimera koje bacamo. Sa gornje strane sajle samo ring veći obično šaranski sa jačom nosivosti. Ne stavljam vrtilicu.
Dužina predveza ukupno sa sajlom 1,5 do 2m.

Strimeri za baš plitke terene samo Back tail, cristal flash eventualno pero neko, a za malo dublje može craft fur oko glave.

Štap koji koristim za štuku je Rst tourpack #8/9 9,6’; Čekrk Vision Koma cassette; Kanap Vision Big Daddy #9 WF i Intermedia

Izdvojeno iz arsenala strimera za štuku

Koliko god strimera imali u kutiji uvek se ponavlja slučaj da posle pecanja na određenom terenu uočavamo nedostatke istih, pa iznova vezujemo za potrebe terena, vodostaja, visine trave, veličine prosečnih riba i sl… Neretko se to dešava uoči samog ribolova. Strimeri za štuku umeju da oduzmu nekad dosta više vremena i energije od nekih muva na koje smo navikli, ali treba biti strpljiv i svaki strimer vezivati pažljivo i čvrsto. Oči na strimeru dodatno obezbediti epoxy lepkom ili UV lakom. Mnogo puta se desilo da od puno strimera naletimo na jedan koji radi baš kako treba i daje ribu. Nije nam cilj da posle druge štuke, čak i gloce (mala štuka pri. Urednika) ostanemo za razvezanim strimerom i bez očiju na istom, ipak smo uložili trud vezujući, a isti takav nekad bude teško ponoviti naročito manje iskusnim vezačima.

Izdvojeno iz arsenala strimera za štuku

Još jedna stvar za trajnost strimera jeste opruga za otvaranje usta ribe, tako nećemo čupati strimer iz usta i kidati materijal na oštrim štukinim zubima.

Sale Paunović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*