Mušičarenje strimerima na moru

Mušičarenje strimerima na moru
Clupea harengus   harengus web
Clupea harengus

Ribolov stimerima na moru može da se radi cijelu godinu i veoma je zabavno, jer se može uhvatiti dosta različitih vrsta riba.

Oprema

Za pecanje na moru mogu da se koriste štapovi jače AFTM – e od #5 do #8. Fast action i medium – fast action štapovi u #7 su moji all – around favoriti, jer dobro podnose vjetar i prilično velike mušice. Štapovi kao Guideline LPXe RS, Redington CPS, Scott S3 i slični pašu odlično za ovakvu vrstu mušičarenja. Čekrci koji imaju kapacitet za barem 100m backing od 20lbs i strunu #7 mogu da se koriste, ali je veoma važno da podnose slanu vodu. Koristio sam pre jedan čekrk koji nije bio za slanu vodu i iako sam ga svaki put prao u slatkoj vodi, poslije pecanja, zarđao je nakon 4 mjeseca.

Pošto dubina, gdje pecam, nije veća od 1,5 – 5m (maks 15m) koristim najviše intermediate strune. Isto mogu da se koriste floating i sinking (sinktip 3 / float ili slow sink) strune. Scientific Anglers Wet Cell Int i Stillwater Clear Slow Sink, Airflo 40+ Expert Distance Int i Ridgeline F su strune koje moja ekipa koristi. Strune SA Stillwater i Airflo 40+ (ali ne i Expert Distance) ne podnose baš hladnoću, tako da se dosta petljaju kad je hladno.

List web
List
Lise sa Eutrigla gurnardus 1 web
Eutrigla gurnardus – kokot

 

Ribe

Većina ljudi koji koriste strimere u moru žele da uhvate morsku pastrmku. Ova riba je lijepa, dobar borac i ima fantastičan ukus. Ali ima drugih vrsta riba koje isto daju dobru borbu i ako čovjek želi da ih ponese kući, imaju odličan ukus. To su bakalar, list, knurr – norv. (Eutrigla gurnardus, lat.) i sei – norv, (Pollachius virens, lat.). Sve ove ribe su dobri borci, ali knurr je, što se mene tiče, pound for pound, najjači borac od njih. Knurr od oko 700 g, po mom mišljenju, daje bolju borbu nego morske pastrmke iste veličine.

Morska pastrmka web
Morska pastrmka ulov autora
Lise sa Eutrigla gurnardus web
Lise sa Eutrigla gurnardus

 

CC sa bakalarom web
CC sa bakalarom

 

Strimeri i tehnike

Strimere koje ja koristim u 90 % slučajeva imitiraju račiće, male ribe i člankovite (prstenaste) crve. Ostalih 10 % vremena koristim atraktore. Dabing račići u narandžastim, roze i svijetlo maslinastim bojama su pravi izbor. Kada koristim račiće vučem ih sa „1 – 2 tehnikom“, to znači jedan kratki trzaj – pauza – dva kratka trzaja – pauza, i tako dalje.

racici web
Račići

Sive, maslinaste i smeđe zonkere, crni i maslinasti wooly buggers i različite imitacije ribica kao Clouser, Teppesilda, Sandkutlingen. Sa njima probam da imitiram plivajuće male ribe, tako da mogu da se vuku polako i veoma brzo, sve zavisi od onog što se imitira.

Clankoviti crvi web
Člankoviti crvi

Člankovite crve u maslinastoj, crnoj i crvenoj boji koristim najviše. Nijh vučem 30 – 40 cm polako, i važno je ako riba zagrize, a ne zakači se, da se način vučenja mušice ne mijenja, jer oni ne bježe kad ih riba napadne.
Materijali koje najviše koristim su Ice Dub, Craft Fur, Alpakka, Bucktail, Boerstemark garn, Poly Bear Fibre, razne flash materijale i razne gumene noge.

Od vrha web
Strimeri

Za kraj

Mjesta na kojim ja pecam su plaže, gdje je velika oseka i pješčano dno, koje je prošarano travom i kamenjem. Ako imate mogućnosti probajte saltwater mušičarenje i nećete se pokajati.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mušičarenje na moru

 

P9109 web
Oseka

 

Tekst i foto: Igor Soldo

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*