Mušičarenje soma

Mušičarenje soma
musicarenje soma web1
Mušičarenje soma na Bledskom jezeru

Mušičarenje soma

Kao i veliku većinu riba širom sveta i som je taj kojega sam pokušavao da ulovim mušičarskim priborom i tom tehnikom.

Kada i gde ga tražiti?

Somovi su naročito agresivni pred mrest i u samom mrestu kada leže na svojim gnezdima. Posle mresta kada voda počne još više da se zagrejava, ubrzava mu se metabolizam i posledično mu raste apetit. To su periodi kada ćete ga najlakše uloviti bilo kojom ribolovačkom tehnikom. Moguće ga je uloviti i u drugim periodima godine. Ja sam ga najčešće ciljano lovio avgusta meseca. Poznavajući terene znao sam gde ga moram tražiti. Dok veći somovi radije tokom dana leže negde u dubini ili u nekim rupama, ovi manji vrlo rado će da se zadržavaju tik pola metra pod lopočima ili ispod nekih potopljenih stabala koja vire iz vode. Oni tu često vrebaju manje ribe. Ako su raspoloženi za lov napast će svaki strimer koji im budete povukli ispred nosa. Ako se dese napadi su iznenađujuće brzi i agresivni da bi im i štuke mogle pozavideti.

musicarenje soma web bledsko jezero

 

musicarenje soma web7

musicarenje soma web3

Ako sada u prolećnom periodu probate da ga lovite potražite rupe ispod obale. Idealna su mesta gde je pod obalom barem metar i po dubine. Ako je pod obalom rupa najverovatnije se tu krije i neki som. Tu se isplati loviti. Strimer vucite tu skoro po dnu kao da bi lovili džig tehnikom. Ako ste u kušnji da lovite vertikalno, radije se oduprite toj ideji, jer veće zadovoljstvo je ako lovimo mušičarskim priborom da lovimo i čistom mušičarskom tehnikom. Ako stanete iznad gnezda i vertikalno džigujete zapravo varaličarite mušičarskim priborom, a postoji i veća mogućnost da ćete ribu poplašiti, jer doslovno će da bude kao da hodate po krovu njene kuće. Vibracije hoda se jako dobro prenose kroz vodu i to je somu kao alarm. Često sam šetajući oko jezera znao obilaziti neka meni poznata mesta. Čim bi malo glasnije zakoračao som bi isplivao iz rupe i zaplivao u dubinu.

musicarenje soma web2

Mušičarenje – taktika

Ciljno mušičarenje soma je često jako zahtevan cilj. Ako niste na pravom mestu u pravo vreme i ne poznajete teren – svaki pokušaj više je sličan igrama na sreću. Ako dobro poznate vodu i navike somova sve je mnogo lakše. Lov na hladnim jezerima na kakvom ga ja lovim je mnogo teži, jer njegov metabolizam je sporoji i nije toliko često gladan i agresivan kao i somovi iz toplijih voda. Zato imajte i u vidu da je idealnije kada je voda toplija. Ja sam sve svoje ulove ostvario manje više po danu, jer noću jako retko lovim. Po noći je ipak idealnije, jer tada i oni veliki krenu u lov loveći malo dalje od obale patrolirajući i posmatrajući šta se dešava pod površinom. Oni manji su u redovnoj patroli uz samu obalu.

musicarenje soma web6

musicarenje soma web4

musicarenje soma web5

Budući da više preferiram priobalni lov ja sam zato do sada ulovio samo manje primerke do nekih 80tak cm duge. Imao sam jednog ozbiljnog soma svega nekoliko sekundi, jer sam mu podvukao strimer, namenjen štuki, nad njegovom rupom. To je bila riba od 2m+. Napad je bio tako brz da nisam u momentu ni bio svestan šta se desilo. To sam doživeo u maju pre tri godine, poslepodne. Kada sam došao sa posla otišao sam na jezero loviti štuku iz belly boata. Taj kratki susret sa takvim kolosom od ribe nikada neću zaboraviti, jer se je to sve odigralo na poseban način u kristalno bistroj vodi. Iskreno, meni som nikada  nije bio zanimljiv kao riba, jer mi je ružan, ali fascinira me ideja o borbi sa tolikim ribama i zbog sve kompleksnosti ciljanog mušičarenj soma još uvek svake godine izdvojim po koji dan samo za njega u nadi da ću se opet oprobati sa takvim kolosom od cca 2m.

Kolega je prošle godine pod samom obalom ulovio lepog soma 105cm na strimer, dok je mušičario štuku. Som je pušten nazad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Som od 105cm
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kolega sa somom od 105cm koji je vraćen

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vraćanje soma

 

Oprema i pribor

Od pribora sam koristio štapove od klase wt8 do wt12, sa odgovarajućim rolama i adekvatnim strunama štapu koji koristite. Najlon za predvez mora da odgovara očekivanom ulovu. Preporuka je barem 0.50mm. Svi strimeri od 10cm pa na više su u igri, ako se misle loviti oni veliki somovi.

Opomena! Iako je som na nekim vodama u mrestu na njega nema lovostaja dok na drugim vodama jeste u lovostaju. Zato da ne bi kršili pravila vode na kojima lovite obavestite se pre lova da ne budete ohrabreni mojim tekstom imali želju i da odete u krivolov. Na nekim vodama na somove se gleda kao na velike štetočine, negde su prihvaćeni kao kućni ljubimci dok su na nekim mestima samo još jedna alohtona riba. Iako je u mrestu nema veze ako je ulovite pa vratite nazad. Poštujte lokalne zakone i pravila, prilagodite se istuaciji i od prvog soma na mušičarski pribor vas razdvaja samo upornost na pravoj vodi.

Ako je mušičarenje soma za vas izazov, evo dolazi idealno vreme.

Bistro!

 

Sebastian H.

Poseban okvir

Loop opti power 9 fita #12

Loop Opti Power 9 fita #12, petodelni. Ima mnogo rezerve snage tako da osetiš sasvim lepo i ribice od kilograma, a šarnče od 18,5kg ili soma isforsiraš, ako treba k’o malu ribicu Momcima iz LOOP tima svaka čast za ovu kreaciju!

loop opti power web
Loop opti power 9 fita #12

loop opti power 9 fita aftma 12 web

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*