Mušičarenje škobalja na Vrbasu Mile Kerkez

Mušičarenje škobalja na Vrbasu Mile Kerkez

Siguran sam da će se iskusniji ribolovci složiti sa konstatacijom da je krupni škobalj sa hladnih voda najkomplikovanija riba u ribolovu.
Zna to odlično i stari riječni vuk i živa legenda ribolova, Mile Kerkez. Njemu eto škobalj nije dovoljno teška riba za hvatanje, pa se potrudio da izborom tehnike ribolova dodatno zakomplikuje situaciju.

Lovi ga isključivo na vještačke mušice, i najčešće klasičnim mušičarenjem. Možda ovaj pridjev “klasično” ne odgovara u potpunosti specifičnoj i prilično modifikovanoj tehnici zabacivanja. Naime, Mile umjesto mušičarske strune koristi specijalni najlon “Amnesia” prečnika 0,6mm, koji mu iz Amerike šalje njegov stari drug i vjerni pratilac u ribolovu Pero Halić.
Osnovna karakteristika ovog najlona je gotovo apsolutno odsustvo memorije i izuzetna otpornost na abraziju. Mile sa ovim najlonom, uz primjenu klasičnog fly castinga, ispuca strimere i nimfe preko 30m. Poslaće mi uskoro video materijal o kompletnoj tehnici i finesama mušičarenja sa “Amnesiom”.

Za Mileta ribolov već odavno nije puka egzekucija riba. To je velika igra, stalna zapitanost pred prirodom i njenim čudesima, nadmudrivanje sa nijemim protivnikom; igra je to u kojoj igrač kao ulog stavlja ono najvažnije – smisao života.

Video materijal: https://www.facebook.com/travarranko/videos/pcb.2588821634779763/2588821384779788/?type=3&theater

Moj drugar Mile ne lovi bilo kakve škobalje. Traga samo za onim najkrupnijim, koji po pravilu budu na terenima gdje nijednu konvencionalnu tehniku (plovak, fider i sl.) ne možemo da plasiramo. U pitanju su ulazni brzaci sa nepravilnim dnom, velikom razlikom u brzini vode na površini i pri dnu, sa krupnim i hrapavim stijenjem, … Na sličnim terenima lovi i krupne mrene, ali, ostavimo nešto i za sljedeće javljanje.

Video materijal:
https://www.facebook.com/travarranko/videos/pcb.2588821634779763/2588821524779774/?type=3&theater

Na fotografijama su prikazane neke od mušica i nimfi, koje Mile najčešće koristi za lov škobalja, plotice i mrene na rijeci Vrbas u okolini Banja Luke.

Bistro!

Ranko Travar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*