Mušičarenje na reci Janj

Mušičarenje na reci Janj

Reka Janj izvire 13 kilometara južno od Šipova na nadmorskoj visini od 612 metara i uliva se u Plivu u mestu Šipovu. Na 9 kilometara od Šipova nalaze se Janjski otoci. Izletište koje ako se nađete u okolini Šipova, ne smete a da ne odete i vidite, pa i da uživate u kulinarskim specijalitetima u par restorana koji se nalaze na samoj reci.

Janjski otoci
Janjski otoci
Janjski otoci

Ove godine smo drugi put, Branko Grahovac i ja, bili da mušičarimo na Plivi i na Janju početkom jula meseca. Prošle godine smo takođe bili u isto vreme, ali smo uglavnom mušičarili na Plivi. Janj, iako nam je smeštaj bio na samoj obali Janja, smo nekako izbegavali. Ali to se ove godine promenilo i više smo pažnje posvetili Janju i oduševili se količinom i veličinom ribe. Preovlađuju lipljani i potočna pastrmka, a mušičarski revir LTG kompanije na reci Janj proteže se od ušća u Plivu do prvog mosta u selu Mujdžići iz pravca Šipova.

Po dolasku u Šipovo, odmah smo išli da se nađemo sa prijateljem, poznatim mušičarem i vodičem Željkom Prpićem – Prpom, kako bi izvadili dozvole i naravno ispričati se i podružiti.

Vikendica koja pripada mojim dugogodišnjim prijateljima iz Banjaluke, nalazi se upravo na kraju revira u selu Mujdžići, kod pomenutog mosta i Janj nam bukvalno protiče kroz dvorište. Inače od naredne godine će ova vikendica biti dostupna ribolovcima koji žele da provedu kvalitetno vreme na Janju i Plivi.

“Odbojnost” mušičara prema Janju, pretpostavljam da leži u tome što nema uređene mušičarske staze, poprilično je nepristupačna i zarasla obala, a na pojedinim mestima je i velika dubina reke. Mi smo u ribolov kretali od vikendice pa nizvodno, otprilike dva i po kilometara smo prečešljavali teren i virove. U toj dužini ima desetak vrlo lepih i ribom bogatih virova čija dubina se po našoj proceni kreće od 2 – 4 metra. Iako sama reka izgleda pitomo i plitko u svom toku, izuzetno je jaka i treba biti oprezan prilikom gaženja preko nekih brazaka gde je zbog dubine jedino moguć prelaz. Takođe je veoma bistar, bar u tom periodu, pa na nekim mestima izgleda da je plitak i čoveka zna da prevari dubina prilikom gaženja. Zanimljivo je da za 5 dana ribolova na Janju nismo sreli ni jednog ribolovca, imali smo reku bukvalno samo za sebe.

Na reci Janj, zbog samog izgleda reke i bujne vegetacije na obali, nema puno mahanja niti ribolova suvim mušicama. Ne samo iz tog razloga, već što u periodima dana kad smo mi lovili, nije bilo baš nikakve aktivnosti na površini. Nama je to dobro došlo, jer smo od nedavno počeli da pecamo na nimfu, pa se još uvek učimo i istražujemo taj vid mušičarenja. Svakako je učinkovit kao što smo slušali od iskusnijih mušičara, jer smo mi kao početnici u nimfarenju, uspeli da za tih 5 dana, uglavnom jutarnjeg ribolova, pa do ručka, prevarimo oko 250 riba. Najviše lipljana, od kojih je najveći bio Brankov od 52cm, a ostali u proseku od 30 – 40cm. Manje je bilo pastrmke i nije bilo krupnijih ulova od 30cm.

Branko Grahovac
Vladimir Dimitrijević

Od nimfi smo koristili klasiku, zečje uvo uglavnom u svetlijim dekorima (bež i siva boja sa ponekim hot spotom) i fazanov rep u veličinama od 12 – 14, kao i Red Tag koji se odlično pokazao. Otežanje je bio tungsten prečnika 3,5mm sa dodatnom olovnom žicom u telu. Za sledeću godinu spremam i teže nimfe sa tungstenom od 4mm, jer ima dubokih virova u kojima smo viđali ogromne ribe, ali jednostavno nismo uspevali da spustimo nimfu toliko duboko.

Oprema koju smo koristili su Filex nymph štapovi dužine 10 fita, aftma #2, bez osnovnog kanapa, već namotano na čekrk 50tak metara 0.18mm fluo zelenog monofila, tippet ring i predvez Kogner 0.10mm.

Reka Janj

Sve u svemu, jedna izuzetno zahtevna reka za ribolov, ali sa druge strane ko je avanturistički tip, sigurno će uživati u prirodi i ribolovu na njoj kao što smo mi uživali ove godine, a sigurno i sledeće.

Zamaranje lipljana

Dnevna dozvola je 15 eura i važi i za Plivu i Janj zajedno.

Bistro!

Vladimir Dimitrijević

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*