Mušičarenje mrene na nimfu

Mušičarenje mrene na nimfu
Radomir s mrenom
Radomir s mrenom

Mušičarenje mrene na nimfu

Za mene kao stravstenog mušičara nema lepšeg trenutka od onoga kada uhvatim mrenu mušičarskim priborom.

Mrena je jedna od izuzetnih riba koju nije lako uhvatiti, jer se tokom godine nalazi u jakoj i brzoj vodi. Hrani se isključivo podvodnim Insektima i u retkim slučajevima se desi da i uzme nešto sa površine.

Ja je uglavnom lovim malo jačim priborom. Štap dužine 9′6″ i klase 6 wt i mašinica Large Arbour iste klase. Predvez je dužine 3m sa tippetom debljine od minimalno 0.22mm (mrene su jaki borci i možete očekivati ribe i do 80cm dužine).

Reka Sitter (u St.Gallenu, Švajcarska) čija je prosečna dubina, po malom vodostaju, oko 60cm je alpskog karaktera i relativno široka, je mesto gde ih lovim. Sličnih reka ima i kod nas. Mrene se nalaze oko sredine matice, pa je lov otežanom nimfom najbolja metoda.

Mrena-na-mahac3 Mrena-na-mahac1 Mrena-na-mahac2

Nimfe koje koristim su uglavnom iz grupe atraktora (Princ, Pheasant tail orange, Red Tag, …) da bi ih mrena u brzoj vodi mogla bolje uočiti.

princ nimfa
Princ nimfa

 Tehnika mušičarenja

Tehnika mušičarenje je vrlo jedostavana. Pozicija zabacivanja se nalazi uvek nizvodno od ribe, tako da nimfa ima dovoljno vremena da potone do dna. Ako je dubina vode na mestu gde lovim veća od 1.5m, stavim težu nimfu ili još jednu malu olovnu sačmu na 20–30cm pred otežanu nimfu.

Ceo sistem se zabacuje 45 stepeni uzvodno i onda se počinje sa mendovanjem kanapa sve dok nimfa ne dođe u lovnu zonu, tad se ona pusti u tkzv. Dead Driftu. Udarci nisu očekivano jaki. Primetićete ih kad se kanap naglo zaustavi (biće puno promašaja, jer će vam se nimfa kačiti po dnu, zato na svaki stop morate odgovoriti kontrom).

E sad počinje ono pravo! Kada zakačite mrenu pomislićete da ste zakačili brzi voz, pogotovo kad veće ribe krenu uz reku. Tada ih samo sa jakim priborom možete zaustaviti. Mrene su veliki borci, koji znaju svoju težinu da upotrebe da bi se oslobodile udice.

Mrena na mahac Mrena na mahac0

Nadam se da sam vam malo prikazao tehniku lova mrene na nimfu sa mušičarskim priborom.

Napomena: Svaka riba koja se ulovi, ima meru i nije u zabrani, mora da se ubije (C&R je zabranjen na teritoriji Švajcarske).

Radomir Mirković

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*