Mušičarenje lipljana na Drini u Goraždu

Mušičarenje lipljana na Drini u Goraždu

Nedugo nakon svog nastajanja na Šćepan Polju, Drina ulazi u Bosnu i Hercegovinu. Ovaj dio BiH takođe je dobio svoje ime prema toj rijeci – Gornje Podrinje. Prolazeći kroz Foču, Goražde i Višegrad, u rijeku Drinu se uliva više manjih i većih rijeka.

Rijeka Drina je ovdje bila prepuna brzaka i prolazila kroz kanjone i klisure. Nažalost, ova jedinstvena priroda je djelomično uništena izgradnjom hidrocentrala u Višegradu i Bajinoj Bašti. Pravac njenog toka je od juga ka sjeveru i ima dosta pritoka. Veće pritoke sa lijeve strane su Sutjeska, Bistrica, Prača, Drinjača i Janja, a sa desne Ćehotina, Lim, Rzav, Ljubovija i Jadar.

Karta BiH
Karta okruga

U gornjem toku rijeke Drine, otprilike u središtu njenog gornjeg toka, nalazi se grad Goražde. Smješten je na istočnim obroncima planine Jahorine, na nadmorskoj visini od 345m, 43°40’ sjeverne zemljopisne širine, te 18°58’ istočne zemljopisne dužine.

Karta grada Goražda i Drine

Grad okružuju uzvišenja Mišjak na jugozapadu, Biserna na jugoistoku, Samari na jugu, Gubavica na zapadu i Površnica na sjeveru. Između ovih lijepih šumskih predjela, prkosno i nekada plahovito protječe ljepotica Drina, koja nizvodno od grada, otprilike oko jedan kilometar gubi svoje pravo ime i prelazi u umjetno jezero. Dolina Drine bila je glavna raskrsnica, odnosno prometna arterija na području istočne Bosne. Važan je to put za Primorje, Srbiju, Crnu Goru, dobra veza sa Sarajevom i drugim krajevima u BiH.

Udruženje sportskih ribolovaca postoji još od 50-tih godina prošlog stoljeća. Tada je nosilo naziv „Jedinstvo“. 1996. godine dolazi do promjene naziva u Udruženje sportskih ribolovaca „Goražde“.

Ribolovno društvo ima gazinstvo oko 19 kilometara toka Drine, gdje pogoduje lov bijele ribe, skobalja, plotice, klena, mrene, i druge ribe. Plemenite (salmonidi) su: mladica, pastrmka i lipljan. Mladi su i napravili izdvojenu srazu u samom gardu. F.F. Revir “Gradska zona” Goražde, gdje su uslovi C&R (uhvati i pusti) i to bez kontra kuke na udicama. Staza je bogata pastrmkom i lipljanima dok je mladice mala populacija u reviru. Revir se nalazi u samom centru grada tako da je prilazak vodi lak, važno je doći u Goražde.

Dnevna dozvola za bijelu ribu je 10 km (5evra), za salmonide je 20 km (10evra). Revirska karta je 20 km (10evra) za domaće i strance. U reviru nema nošenja ribe dok se sa istom dnevnom može loviti van revira gdje je dozvoljeno uzimati ribu po pravilu ribarskog zakona o slatkovodnom ribarstvu. Lipljana 2 kom (30cm minimalna mjera) i Pastrmka 5 kom (25cm). Mladica – zabranjen izlov.

Video materijal o lovu lipljana na Drini u Goraždu:

Očekujemo vas i Bistro!

Kenan Adžem, USR „Goražde“
Foto i video: Kenan Adžem

Loading

1 Comment on “Mušičarenje lipljana na Drini u Goraždu

  1. Agenti agencije Solis iz Novog Sada su bili na pripremama za posao na Drini i svi su odusevljeni.
    Pozdrav za sve ljubitelje reke Drine i uzivanja u njenim lepotama!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*