Mušičarenje klena na reci Ribnici

Mušičarenje klena na reci Ribnici

Imam tu sreću da živim blizu reke Ribnice na kojoj je pravo uživanje mušičariti klena. Ona je najveća reka koja celim svojim tokom prelazi preko teritorije grada Kraljeva. Gornji tok se zove Sokolja i u njemu ima sitne potočne pastrmke. Gornji i srednji tok nalaze se u planinskom području između Solova i Goča, a donji tok prolazi kroz istoimeno naselje Ribnica, gde se uliva u reku Ibar.

Dugačka je oko 26km. Deo reke od nekih 5-6km na kojem najčešće mušičarim je stenoviti kanjon, veoma nepristupačan, ali sa dosta lepih virova koji su idealno stanište za klena. Zbog takvog terena je najefikasnije pecanje jedan na jedan (jedan ribar na jednom delu reke), a i minimalan je broj ljudi koji prolazi pored vode, pa je klen tu veoma obazriv i plašljiv, što dodatno povećava uživanje u mušičarenju. Morate bukvalno na prstima da hodate.

Insekata u i na vodi ima i najzatupljenija je kamenjarka, a pored vode se često sretne poskok, pa se preporučuje pažljivo kretanje van vode.

Ljušture nimfi velike kamenjarke

Mušice koje koristim većinom su kreacije poznatog majstora Bojana Novakovića: kafica, moj veliki mrav, svitac, skakvac atraktor itd … i neke moje kreacije.

Ulove nisam merio, ali sam imao dosta kapitalnih primeraka za tu reku, sve ribe su fotkane i vraćene u vodu.

Dozvola za pecanje je važeća dozvola Srbije, godišnja ili dnevna koja iznosi 1.000dinara

Prošle godine sam sa drugarima radio i video “Fly fishing Ribnica“ koji možete da pogledate na ovom linku.

BISTRO!!!

Autor sa lepim klenom

Predrag Ilić Kraljevo

Loading

3 Comments on “Mušičarenje klena na reci Ribnici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*