Mušičarenje imitacijama riba

Mušičarenje imitacijama riba

Surf CandyPoznato je da velike pastrmke i klenovi sa dostizanjem određene telesne mase i starosti, prelaze na vrstu hrane koja sa malim brojem pokušaja ulova donosi značajne količine belančevina. Pod ovim prvenstveno podrazumevamo gotovo potpuni prelazak na ishranu ribama i ostalim krupnijim organizmima poput rakova, pijavica, a veoma često u stomak najvećih riba zaluta vodena rovčica, voluharica ili čak mlada ptica.

Ipak, za naše kapitalke najčešći izvor proteina su ribe dok su insekti aktuelni samo u nekoliko navrata u slučaju veoma masovnih rojenja krupnijih vrsta insekata.

Baš u slučajevima kada se takve, velike ribe, aktiviraju u lovu insekata, a mi ih nekom srećom prevarimo našim uobičajenim imitacijama, možemo doživeti da u ždrelu koje je puno “salate” od tularaša ili jednodnevki vidimo repić nekog klena ili uklije, a ne retko riba pod stresom i u grču ozbaci čitavo malo jato igličaste mlađi. Iako naše vode zadnjih godina nemaju onaj kapacitet velikih riba, kakav je bio pre par decnija, ipak možemo reći da se po neka dobra pastrmka nađe u svakoj ozbiljnijoj reci. Ciljano mušičarenje imitacijama manjih ribljih vrsta ima i te kako smisla ukoliko se ispoštuje nekoliko osnovnih pravila u pogledu pribora, imitacija, taktike i vremena njihove primene.

Gutacica ciguljki

Pod vremenom primene podrazumevamo doba dana, doba godine i uslove vodostaja kada je korišćenje imitacija riba najsvrsishodnije. Vodostaj kao i u slučaju ostale hrane utiče najpovoljnije kada je nešto povišen u odnosu na normalan i kada urodjeni instikti nateraju sve generacije riba na permanentno hranjenje tokom celog dana. Tada velike ribe, koje obično dan provode u potkapinama korenja, zaklonu stena ili naplavinama granja, zađu slobodnije u otvoreni tok i vrebaju sve što na hranu može ličiti. U vezi sa takvim ponašanjem treba stalno imati na umu jedno iskustvo koje smo u praksi više puta uspešno iskoristili da veliku pastrmku nateramo na napad bar dva puta.

Negde na sredini aprila, po jakom vodostaju, ali dovoljno toploj vodi, velika pastrmka hranila se učestalo nimfama i subimagom jednodnevke Baetis rhodani ne spuštajući se nakon izranjanja ni dvadesetak centimetara ispod površine. Izlaženja su joj bila tako česta da se u menjanju mušica spetljaju prsti čak i nekome ko je takve scene doživljavao više nego jedanput. Riba nikako nije bila selektivna u pogledu imitacije koju će uzeti iako se na površini pojavljivalo mnogo sivih krilaca insekata. Najpre je pokupila emerdžer sa lojnim perom i samo deo sekunde provela zakačena malom i uskom udicom. Za usta ribe koja u okretu napravi kolut veličine lavora ipak je veličina 16 premalo. Dok se malo stišao repertoar uobičajenih izraza koji prate samooslobađanje ribe ona je opet bila na svom mestu i isti emerdžer je nakon par minuta pauze opet plutao iznad nje. Međutim, ovog puta riba kao da ga nije primećivala, nije bilo čak ni polazaka ka njemu. Još par pokušaja i zamenjuje ga običan maslinasti spajder i već u prvom prolazu predvez zastaje, sledi umereno kontriranje i samo nekoliko titraja dok udica proseca svoj put kroz rub usta ribe. Ovo je već suviše i pored toga što je elemant prevare ispunjen u oba slučaja, izazov je toliko da je promeniti mesto ravno predaji, jer riba nastavlja sa hranjenjem nakon nekoliko trenutaka kao da se ništa nije dogodilo. Naredni pokušaji ne daju nikakav rezultat, bez obzira na menjanje nekoliko solidnih imitacija koje imaju donekle različit položaj na vodi ili nastupaju iz dublje vodene mase. Pastrmka je osim kao u prvom slučaju kada je eliminisala mamac koji ju je prethodno iznenadio sada eliminisala sve sumnjivo osim očigledno pravih insekata. Hranila se manje učestalo, ali očigledno otkrivala svoj položaj s vremena na vreme. U toj situaciji postojala su dve mogućnosti, iznenaditi je plutanjem nekog krupnog kopnenog insekta na bar tri puta većoj udici ili joj zbog očigledne veličine i iskustva ponuditi imitaciju ribe. Izbor je pao na Madlera nešto svetlije nijanse uz strepnju kako će se riba ponašati prema imitaciji koja obično svoj posao odradi duboko u vodi.

Način prezentacije ovakvog mamaca je takođe veoma bitan i u nekim slučajevima ribe se ponašaju različito čak i u jednoj reci, uslovljeno konfiguracijom terena, brzinom protoka, dubinom reke, prozirnošću vode ….. U malim virovima brzih i umereno brzih tokova najbolje je da imitacija siđe zajedno sa maticom i tek nešto brže od nje, a to će vam omogućiti korišćenje mušičarske strune. Ni jedno drugo pomagalo ne može ono što može mušičarska struna, ona izjednači “nameru” mamca da potone što dublje i svoju želju da otplovi strujom što kao rezultat daje plutanje mamca u zoni koju određuju; njegovo otežanje, brzina i dubina vode, riblja vrsta koju imitirate, način i veština u prezentaciji i davanju pauze za tonjenje… Ne morate brinuti o prirodnosti kretanja, za to se staraju struje u toku, a zategnutost sistema omogućiće vam uvek veća brzina vode pri površini i struna koja sve navedene parametre pegla i dovodi ceo sistem u stanje da svako njegovo zastajanje morate primetiti. Ovo zadnje shvatite uslovno, jer zastajanja kao kod korišćeja nimfi neće biti. Vrh strune kreće manje ili više brzo protiv vodenog toka, a ako sakupljanjem držite sve na okupu, ne retko će povući i sam vrh štapa. Ako vas brine kako ćete sve navedeno uskladiti, moramo da vam kažemo i da određeno iskustvo u korišćenju igra važnu ulogu i da će te nakon izvesnog vremena provedenog na vodi sa strimerima ili sa kolegom voljnim da pokaže, biti u stanju da plasirate mamac na svim dubinama. Jedna od retkih stvari koja se rečima teže da objasniti i stotinu detalja koji su potpuno individualni sadrži baš ta praksa, a nju već morate odraditi sami.

Drugi veoma raširen i možda češći način korišćenja imitacija riba jeste njihovo bacanje popreko na vodeni tok i puštanje da potonu, dodavanjem par metara slobodne strune iz ruke, a zatim ih navesti da se pokrenu ukoso i iz dubine ka mestu gde očekujemo krupniji plen. Ovakav način bio je bolji i u situaciji sa našom velikom ribom sa početka priče. Morali smo je obići uzvodno u širem luku i spustiti joj mamac sa petnaestak metara daljine. Madler je pao negde na pet – šest metara levo i ukuso od mesta gde je riba bila, sa par metara ubacivanja strune potonuo je dovoljno da dostigne gotovo dno ali i da ga široki luk polegle strune pretekne i pokrene iz dubine ka sredini reke. Sumnjičava zbog prethodnih iskustava sa mušicama riba je sišavši dublje u vodu, eliminisala našu strepnju u pogledu dubine prezentacije i napala ga u prvom prolazu. Napad je bio tako jak da je luk strune zasekao vodu i svojim otporom dao kontru koja je počela zabadanje udice u usta, a potvrdilo ju je samo okretanje štapa na istu stranu sa koje je mamac i stigao kako bi se otpor strune i vode maksimalno pojačao. Da li je uzimanju mamaca presudilo ponekad veoma delotvorno menjanje veličine i načina kretanja? Možda je u pitanju jednostavno prevelika zainteresovanost pastrmke za vrstu hrane na koju je očigledno bila navikla? To sa sigurnošću nećemo nikad znati, tek, doživeli smo ulov ribe, ono što je u mušičarenju jednako zadovoljstvu upoznavanja prirode i stvaranja sopstvenih mušica.

Ovaj naš doživljaj jedan je od dokaza da se po malo višem vodostaju pastmke mogu loviti imitacijama riba u bilo koje doba dana čak i u prisustvu prilično masovnih rojenja. Drugo pravilo vezano za doba dana je najstarija ribolovačka navika, pecanje u zoru i sumrak. Već smo par puta u našim ranijim tekstovima pominjali drift, pojavu vezanu za masovne nizvodne seobe vodenih organizama koji nisu rojenja ili pokretanja naglim nadolaskom velikih voda. Važna pretpostavka u tumačanju ovih pokreta je da su uslovljeni količinom svetlosti, a sa njim dolazi i do povećanja aktivnosti svih ribljih organizama. Dodajmo tome da i velike ribe u pomenutim uslovima pokazuju manje sumnjičavosti, a i obilje hrane im šeta na trpezi i biće sasvim jasno zašto imitacije riba mogu u to doba dana biti presudne za uspeh. Sva iskustva vezana za prezentaciju i pribor iz predhodnih pasusa odnose se na ovaj, a i na naredne. Takođe, u određenim uslovima kada se čini da voda nedovoljno oživljava imitaciju ili je sama urađena sa više krutih detalja delotvorno može biti i njeno umereno pokretanje ritmičnim povlačenjem strune za amplitudu rotacije zgloba šake i podlaktice

Mušičarenje imitacijama riba vezano je i sezonski za sam njen početak i kraj. Imitacije ribljih vrsta mogu u proleće biti dominantni mamci, ali njihovu upotrebu zbog očekivano visokih vodostaja treba tempirati na razlivenim, čak i veoma plitkim mestima i iza zaklona pored samih obala jer je to i mesto boravka riba u tom dobu godine. Početak jeseni takođe pogoduje korišćenju strimera, rojenja insekata više nisu tako masovna, a riba u jeku priprema za sezonu parenja pa traži što više hrane koja je dostupna. Primetno je da u ovom periodu pored krupniih riba, ovo treba shvatiti takođe uslovno, jer je za pastrmkinu hranu plen od 10 cm krupan, plen masovno počinje da sačinjava i najsitnija riblja mlađ pa uspeh garantuju i krupnije vlažne mušice kao imitacija riblje mlađi. Za ovaj period, u koji uzged budi rečeno upravo ulazimo, veoma je karakteristčno da zbog niskih vodostaja omogućava povlačenje imitacija uzvodno u mirnijim delovima toka, uveče ili u rezovima između dva brzaka.

Možda najvažniji deo priče, a to je ona o mušicama, pretočićemo u fotografije. U našoj praksi i radi lakšeg klasifikovanja po kriterijumima veličine plena i vremenu upotrebe, podelili smo ih na imitacije riblje mladji, imitacije ribljih vrsta beličastog tela (klenići, uklije …) i imitacije peševa i ribljih vrsta dna reke. Svi ih dobro poznajemo, a ograničavanje na predstavljene shvatite uslovno. Broj dostupnih i kvalitetnih imitacija je ogroman i samo je stvar ljudske znatiželje koliko će daleko ići u eksperimentisanju. Ipak i za eksperimente je potrebno imati daleko bogatije reke od ovih koje, čast veoma retkim pozitivnim izuzetcima, Balkan trenutno poseduje.

Silver Nest
Silver Nest
Peter Ross
Peter Ross
Surf Candy
Surf Candy
Alexandra
Alexandra
Conehead Wooly Bugger
Conehead Wooly Bugger
BH Olive Poodle
BH Olive Poodle
BH White Poodle
BH White Poodle
Jig Muddler
Jig Muddler
Wooly Skulpin
Wooly Skulpin
Prizmatic Muddler
Prizmatic Muddler
Muddler Minnow
Muddler Minnow
Wild Cat Muddler
Wild Cat Muddler

 

Goran Grubić i Aleksandar Panić, jul 2009.
www.flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*