Mušičarenje grgeča/ bandara

Mušičarenje grgeča/ bandara

IMG_4263

Mušičarenje grgeča/ bandara

Mušičarenje grgeča …. hm, pa i nije ništa novo. Verovatno većini mušičara nije nešto spektakularno. Ipak trebalo bi probati …
Dosta je razloga koji me drže da redovno ovoj malenoj, ali ratobornoj ribi posvećujem svoje vreme na vodi. Iako veliki deo bandarske populacije ne dostiže neke zavidne dimenzije, zakačen na strimera i mušičarskim priborom pruža dosta zadovoljstva.


Takve je robusne građe da malo krupnije primerke ne možemo tek tako izvući iz vode.

Photo0112
Na strimer se najčešće zaleću nedorasli i naivni primerci od desetak cm, ali se najjednostavnije mogu obići korišćenjem strimera dužine 6 – 10cm. Prilikom cimkanja ovolikog veštačkog mamca osetićemo dosta čvrkanja, a uspevaćemo da prevarimo samo krupnije u jatu.

Photo0109

Pribor
koji preporučujem za mušičarenje ove ne tako naivne ribice je klase #5. Poželjno je koristiti štap sa oštrijim vrhom kako bi bolje i brže detektovali udarac. Moguće je koristiti sve tipove konaca (struna). Ukoliko koristimo plivajući konac (WF) neophodan će biti neki od tonućih predveza. Zavisno od dubine koristi se intermedijalni, sporotonući ili brzotonući predvez. Podvez je do debljine 0.20mm.

Photo0106

Mušice (strimeri) veličine 4-10cm u zavisnosti od veličine primeraka koji su raspoložni za lov. Što se tiče boje i oblika strimera, hmmmmm – sve i svašta, opet zavisno od njihovog trenutnog raspoloženja. Jedno je sigurno – obožavaju svetlucave detalje na našim imitacijama (fleš lametice, iskričavi dabinzi…).

Photo0113

Grgeč ne voli čista dna i monotone obale. Njegovo carstvo je priobalje sa različitom strukturom – trava, granje, krupno kamenje… pa ga na takvim mestima treba tražiti.

 

Oliver Kuzmanović – Kuzma
Sa bloga Fairy-river

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*