Mušičarenje ciprinida – Laško

Mušičarenje ciprinida – Laško

OLYMPUS DIGITAL CAMERASusreti: TRADICIJA U LAŠKOM SE NASTAVLJA

Laško, gradić na obalama rijeke Savinje, vjerovatno svima poznatiji po pivu, je i ove godine bio domaćin sustreta mušičara u ribolovu na ciprinide. Ovo je već četvrti susret i ovaj događaj, polako ali sigurno, prerasta u tradiciju.
Sve to dešava zahvaljujući nekolicini zaljubljenika u ovaj način ribolova.

Posebno bi istakao kolegu Andreja Šoštariča – Šoša, koji je uz nekoliko sponzora, bio i glavni pokretač.

Istorija susreta u Laškom ide ovako: 2006.godine, kad je sve počelo, bilo je na susretu 6 mušičara, 2007. – 34, 2008. – 22, a ove godine čak 67 mušičara.

Rijeka Savinja, cijelim svojim tokom do ušća u Savu, nudi sve moguće načine riječnog ribolova. Vrlo je bogata ribom. Dovoljan je samo podatak, da takmičari u lovu na plovak, za par sati, uhvate i preko 30 kg ribe. Na jednom od zadnjih zimskih takmičenja, je jedan takmičar uhvatio čak preko 60 kg. U Laškom su to pretežno ciprinidi, a našlo bi se i lipljena, mladice i pastrmke. Zbog takvog riblje – ciprinidnog fonda, je i ovaj susret izazov i iskustvo više za svakog mušičara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Što se tiče samog takmičenja, ono je bilo vrlo dobro organizovano, samo nam je malo vrijeme “pomutilo” račune. Poslije uspješnih jednosedmičnih priprema i traženja prave muhe, po vrlo lijepom vremenu, na dan susreta je počela padati kiša. Kakva je bila voda možete vidjeti na slikama. Čak je i cijeli događaj došao u pitanje. Ali, vjerovatno, bogat nagradni fond i želja za ribolovom je prevagnula, pa smo svi bili za to da se takmičenje ipak održi. Lovili smo tri sata po jakoj kiši i mutnoj vodi. Da nam ne bi bilo hladno, pobrinuo se organizator sa “logistikom” (domaći jager, šnops i naravno Laško pivo). Raspoloženje se odmah popravilo.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lovilo se većinom na nimfu, ali kao i na drugim takmičenjima, mušičari su vrstu muhe i taktiku ribolova, čuvali za sebe. S obzirom na stanje vode, organizator je na početku rekao, da će se uzimati u obzir svaka ulovljena riba bez obzira na mjere.

Ribe i ulovi

Zbog toga smo se kasnije pošteno nasmijali kolegi, kad je rekao da manjeg klena nije imao u meredovu.
O tome, koliko je vrijeme i mutna voda loše uticala na ulov, govori podatak da je uhvaćena samo 21 riba. I to: po jedan komad škobalja, babuške i crvenperke, po 7 komada klena i mrene i 4 zelenke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poslije takmičenja smo u hotelu Hum večerali, popili kakvu domaću Lašku i organizator (Šoši) je podijelio zaista bogate nagrade. Veče je obogatio i gospodin Drago Keržič sa izložbom i prezentacijom izrade muha na svoja tri modela stega. Moram priznati da sam bio impresioniran sa kakvom lakoćom ih taj gospodin pravi. Nagrađeno je 20 najboljih, a ovdje ćemo predstaviti samo prva tri mjesta u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plasman je bio sljedeći:

EKIPNO

1. ekipa »ŽEJE« (Dušan Grašič, Branko Štupica, Igor Ošlaj) – 93 cm, Nagrade su – 3 štapa GREYS G-series #5/6,
2. ekipa »STM« (Miroslav Katičić, Ivan Mezin, Krešimir Topić)-   cm, Nagrade su – 3 muš.role GREYS G-series ,#5/6
3. ekipa«RD CELJE« (Renato Fijavž, Miroslav Žaberl, Sandi Škrabar) 44,9 cm, Nagrade su-3 muš. šnjure GREYS

POJEDINAČNO

1.Branko Štupica (Kranj, Slo) – 63,5 cm, Nagrada – štap HARDY DEMON #3
2.Miroslav Katičić (Poreč, Hrv) – 50,3 cm, Nagrada – štap GREYS GRXi #3/4
3.Renato Fijavž (Celje, Slo) – 44,9 cm, Nagrada – štap GREYS G-series #5/6

 

Nagradu za najdužu ribu (torba GREYS GRX BOAT BAG) je dobio Krešimir Topić (Pregrada, Hrv).
Ulovio je škobalja od 41,1 cm.

Još na kraju da spomenem i sponzore ovog susreta, a oni su bili: RD LAŠKO, hotel HUM LAŠKO, THERMANA d.d., BELA TRADE d.o.o., zavarovalnica TILIA d.d., RD SEVNICA, TISKARNA MARKO KLENOVŠEK i trgovina www.fishandfun.si.

Druženje je bilo zanimljivo, sa puno novih poznanstava, novih iskustava i uz malo sreće sa vremenom vidimo se i slijedeće godine. BISTROOOOO!

Tekst: Besim Jusić, Foto: Boris Vrabec

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*