Mušica Rozamunda

Mušica Rozamunda

Mušica Rozamunda

Na kraju pregleda tradicionalnih bosanskih krupnih mušica prikazao bih jednu čiji sam autor – Rozamunda. Njen naziv je došao više kao šala nego pomisao da joj se da takvo ime.

Nakon sedam dana kampovanja sa familijama na livadi iznad starog drvenog mosta u Bočcu, ja i moj prijatelj Besim Tufekčić, razočarani neuspjehom u lovu na lipena na Vrbasu, otjerani nevremenom, krenuli smo kući. Negdje u Rekavici, pored vikend naselja, usprkos grmljavini i kiši, zastali smo da pokušamo prevariti bar jednog lipena i da otkrijemo šta lovi što je mom prijatelju pošlo za rukom.

Sa malo sreće Besim je na Sovjaka prevario samo jednog lipena i mi smo, ne čekajući dalji lov, krenuli prema Banja Luci i kući. Sedam dana smo „gatali“ i pokušavali odgonetnuti kakva to mušica pada na vodu, a da nismo u stanju da je otkrijemo. Na naše veliko iznenađenje ono što smo našli u stomaku lipena je prevazišlo naša previđanja

Želudac uhvaćenog lipena je bio pun roskaste mušice čiji je trup, rep i krilo bilo roza boje i vrlo podsjećalo na ženku Vodenog cvata, nešto manju i bez golubastih krila. Nakon dugog razmišljanja i pokušavanja napravio sam mušicu koju je moj prijatelj nazavao Rozamunda, dajući joj tajanstveno ime u kojem je ipak, na neki način, bilo odavanja čemu je mušica ličila.

Rozamunda (materijali za izradu)

Rep: – Nekoliko niti iz pera svijetlo crvenog horoza,

Trup: – Roskasta živa svila,

Rebra: – Srebrena lameta, (kad se stave rebra onda se preko cijelog trupa sa prošarom premota tanka traka najlon kese),

Nogice: – Potuno svijetli biljugavi horoz,

Krilo: – Roskasto krilo,

Glava: – Najlon čarapa, lakirana,

Vrijeme upotrebe: – Nestankom vodenog cvata ovo je bila tipično avgostovska mušica koja je padala na Vrbasu od 7h pa do mraka.

Udica: – Mustad br.10., ali najbolje, br.12.

Mušica Rozamunda

Sa ovom mušicom lov je bilo uspješan, ali smo tajnu uspjeli sačuvati samo nedelju dana. Ona je postala i ostala jedna od tradicija o kojoj se dugo pričalo u kraju, a i šire.

Objavljeno u tekstuhttp://www.musicar.rs/tradicionalne-banjalucke-musice-vi/

 

Autor: Mersad Rajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*