Mrijest pastrva na potoku

Mrijest pastrva na potoku

Mrijest pastrva na potoku
Smukanje potočnih pastrva

Dobili smo u redakciji lista Mušičar fotografije pre oko mesec dana, a danas je stigao i tekst o mrestu pastrmki na reci Kupi i pritokama, od strane članova ŠRU Goran – Brod na Kupi.

„Poštovani Gospodine Ivan Korhner,

šaljem kratki opis našeg posla tijekom smukanja: Kao i svake godine u vremenskom periodu kad je na našim vodama, sa kojima gospodari ŠRU Goran Brod na Kupi, mrijest potočnih pastrva i ove godine smo otišli u potragu riba spremnih za mrijest. Na potocima ulovimo elektolovom s agregatom primjerke pastrva koje su u tom trenutku spremne za mrijest, te ih mrijestimo direktno na vodi i ribu neoštećenu vraćamo u potok.


Oplođenu ikru stavljamo u Vibert kutije* koje zakopamo u šljunak. Vibert kutija služi tome, da se iz oplođene ikre dobije više pastrvica nego putem prirodnog mrijesta, jer su u trenutku kad se izvale iz ikre ribice najranjivije i lak su obrok većim predatorima u vodotoku. Ovako još malo ostanu u kaveziću te se pojave u vodotoku kad malo porastu i izgube žumančanu kesicu.


U svaku vibert kutiju stavljamo oko 500 komada oplođene ikre. Nakon 2-3 mjesece prazne kutije izvadimo iz vode te ih koristimo ponovo naredne godine. S tim se naša udruga bavi već oko 10 godina tako, da nam je to postao tradicijski posao u 12 mjesecu (prosincu) svake godine, kad je potočna pastrva u mrijestu.

LP,
Tekst Peter Kežele,
Foto Kostevc“

 

Sve fotografije se nalaze u galeriji! Pogledati!

 

 

Vibert kutija – (Whitlock-Vibert kutija) je posebna kutija s rupicama u koje se stavlja oplođena ikra, a kutija se potom ukopava u šljunak na dnu potoka. Ikra tu ostaje i nakon izvaljivanja, a ribice sa žumančanom kesom propadaju kroz rupice do faze očiju. Time su zaštićene od predatora. Kada izgube žumančanu kesu mogu izaći u vodotok kroz rupice na kutiji. Kasnije se te kutije otkopavaju i opet se mogu koristiti. Obično se stavlja do 500 komada oplođene ikre.

——-

Komentar Mušičara: Bravo i svaka čast za vašu aktivnost koja umnogome doprinosi očuvanju potočne pastrmke u vašim rekama i potocima. (Urednik Ivan Korhner)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*