Mrest matica na ribnjaku

Mrest matica na ribnjaku
2. Izmuzivanje zenke w
2. Izmuzivanje ženke

Ribnjaci: Postupak sa maticama kalifornijske pastrmke – III deo
Mrest matica na ribnjaku

Nakon razdvajanja polno zrelih mužjaka i ženki negde krajem oktobra (listopad), pristupamo samom mrestu. Pregledamo sve ženke u jatu i one koje su zrele, odnosno na blagi pritisak ruke oko polnog otvora izbacuju ikru, odvajamo u poseban bazen.

Ženke koje ne izbacuju ikru na pritisak, nisu još sazrele i vraćamo ih u jato.

Kad završimo pregled, koji kod nas može da potraje čitav dan, odabiramo mužjake zrele za mrest. Zreli mužjaci su tamni i imaju ispupčenu donju vilicu. Na pritisak ruke izbacuju mleč gustine i boje kao tečni jogurt. Mužjaci koji izbacuju mleč sive boje, zatim retku ili sa primesama krvi, obavezno se škartiraju. Broj odabranih mužjaka za mrest je obično jednak broju odabranih ženki za mrest ili nešto manji, ali nikako ne mrestiti u omeru jedan mužjak 5 – 10 ženki, kako imaju običaj da rade neki ribnjaci, da bi uštedeli. Time se višestruko ubrzava povećanje stepena srodstva u jatu, kroz nekoliko generacija.

1. Opijena zenka pred mrest w
1. Opijena ženka pred mrest

Sledeći dan mrestimo. Mrest je tkz – suvi tip. Izmuženu ikru našpricamo sa mleči mužjaka, izmešamo sadržaj, pa dodajemo vodu i tek tad dolazi do procesa oplodnje. Danas se matice prvo opijaju posebnim anestetikom za mrest, da se ne bi opirale i ustezale prilikom muže.

3. Izmuzivanje muzjaka w
3. Izmuzivanje mužjaka

U većoj posudi zapremine oko 100 litara napravimo otopinu anestetika po uputstvu proizvođača i kad je to spremno, ubacujemo po pet komada ženki. Posle nekoliko minuta ribe se opiju i ukoče, odnosno „odrvene“ i sa takvom ribom je lako raditi. Ribu operemo u čistoj vodi, osušimo suvim peškirom i dva radnika je izmuzu u suv lavor. Jedan je drži za glavu, a onaj koji je drži za rep je istovremeno i muze. Kad u lavor izmuzemo 20-ak ženki, muzemo mužjake direktno na ikru. Pre toga i njih treba opiti. Muzemo od 10 do 20 mužjaka. Posle toga ikru lagano mešamo najbolje sa drvenom kašikom. Posle mešanja dodajemo vodu i nastavljamo sa laganim mešanjem oko 5 minuta. Sama oplodnja se odvija u prvih 2-3 min.

4. Oplodjena i isprana ikra w
4. Oplođena i isprana ikra

Takvu oplođenu ikru ostavimo da stoji 15-ak minuta i onda isperemo nekoliko puta u čistoj vodi. Ostavimo je da stoji još jedan sat i ako je došlo do oplodnje ikra zadržava crvenu ili narandžastu boju i postaje staklenasta. Neoplođena ikra je gusto bele boje.
portret Danko Cuk wOplođenu ikru možemo tretirati sa određenim antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim preparatima. Nakon toga ikra se nasađuje u aparate za inkubaciju.

Danko Ćuk dipl.ing.spec.za ribarstvo
Upravnik ribnjaka Resava, cukdanko@yahoo.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*