Mopovi na DOHIKU udicama

Mopovi na DOHIKU udicama

Ovih dana se polako pripremam za otvaranje sezone lova pastrmke na našim vodama u Srbiji, kao i mnogi. Otvaranje je 01. marta. Na nekim rekama u drugim državama je već uveliko otvorena sezona (Bugarska, Severna Makedonija, …), dok na drugim rekama se sezona otvara tek 01. aprila. Svi rado iščekujemo otvaranje sezone. Negde se priprema fešta povodom otvaranja sezone sa druženjem mušičara i ostalih ribolovaca. Tu se obavezno nešto kuva ili se priprema roštilj, a ponegde i ražanj. Svi jedva čekamo da počne.

Polako čekajući otvor sezone počeo sam da polako popunjavam kutije sa nimfama, strimerima, težim imitacijama i pokojom suvom. Danas sam uradio nekoliko Mop imitacija, na koje sam lepo lovio. Probao sam puno boja, ali su se najbolje pokazale Pink, Šartre, te varijante sive, krem i braon boje. Boje ljubičasta i crvena su u određenim danima bile jedine koje su pastrmke gađale.

Potreban materijal za izradu Mopa

Materijal za izradu nalazim u sredstvima i alatima za održavanje higijene (pajalice, brisači, rukavice, …) ili prostiračima, koje se mogu naći veoma povoljno u radnjama. Iz njih odsecam duže resice i vezujem ih na prethodno otežane udice.

Sredstva i alati za održavanje higijene

Ovaj put sam koristio Dohiku udice 302 #10 i J udice takođe u veličini #10. Na Dohiku 302 sam postavljao tungsten u boji pink, bakar i gold od 3.5mm, dok sam na jig Dohiku J udice postavljao tungsten 4.6mm u oranž boji. U sve sam imitacije u torax postavljao Ice Dubbing Hemingway’s. Koristio sam kao osnovni konac crni Veevus

Jig udica Dohiku J #10
Dohiku 302 #10

Lako se vežu, a na njih se lepo zaleću raspoložene potočare, mada sam na Ribniku dobijao na njih i lipljane, te kalifornijske pastrmke.
Probajte nije teško. Kombinujte sa veličinom udice i otežanjima!

Nekoliko gotovih Mopova spremnih za otvor sezone

Ivan Korhner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*