Mokra mušica Aleksandra

Mokra mušica Aleksandra

Mokra mušica Aleksandra

Prošetah se malo Edinburgom, Škotska (tu sada živim sa porodicom), naletih na neki park, a tamo u parku paun(ovi), ali ima i drugih ptica, te se ja ogreba za perje. Čim sam stigao kući dođoh na ideju da od njega napravim jednu mokru mušicu koju obožavam – Aleksandru.

 

Perje koje sam našao u parku

Malo povjesti o njoj – Aleksandri

Alexandra (Aleksandra) – izumio ju je englez Major William Geer Turer davne 1860. loveći na škotskim jezerima. Dao joj ime u čast velške princeze Aleksandre (u to vrijeme i ona je imala naziv Princes of Wells, zato što se udala za Eduarda koji je nosio titulu Princ of Wells, a tad je bio vladar Indije i Ujedinjenog kraljevstva). Princezino pravo ime je Herriet Sarrah lady of Moureght škotskog podrijetla, zato su neki nazivali mušicu i Lady of loch (loch – škotski naziv za jezero).

Originalna namjena mušice je bila lov na jezeru pastrmke i morskih pastrmki. U vrijeme renesanse mušičarenja čak je bila zabranjivana zbog reputacije, naravno to je više bilo iz tog duhovnog pristupa mušičarenju nego zbog njene realne efikasnosti.
To ju je stavilo u povijest mušičarenje i sad je tu gdje zauzima svoje mjesto i status, – eto mali čas povijesti o mokroj mušici Aleksandri.

U ribama ima vila i vilenjaka, Foto: Internet

Aleksandra je mala mušica, zavežeš je na silk, a iza nje priča te odvede u prošlost.

U ribama ima vila i vilenjaka to znaju ovi koji su ih sreli. Oni dođu na priču da popričate s njima. Vi ste mislili da ja idem u ribu da lovim ribe – jok! Idem da budem sa vilama i vilenjacima. Ja sam od tih sretnih, jer mene se ne boje i dođu uvijek.

Sve se stvrdlo!

Evo od čega sam je napravio – popis materijala:

Udica je veličine #6-#10 dužeg vrata od jače žice. Srebreni tinsel flat i oval – rebra za tijelo, rep i obrazi guska crvena, krila paun, ali ono sa strane pero sword (srp pero) ono je lepršavije, nogice crni pijetao i osnovni konac crni 6/0.

To sword pero nisam ni ja imao dugo, danas našao u parku. Biće ga još, tu ima 15 paunova.

Glava nije lakirana jel su dijeca pootvarala sve cemente i lakove čak i epoxi, pa se sve stvrdlo. Ako želite da mušica bude lijepa lakirajte glavu …

Mokra mušica Aleksandra

Bistro!
Jasenko Trokić – Troka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*