Moje zatvaranje sezone 2021. u Tirolu, Austrija

Moje zatvaranje sezone 2021. u Tirolu, Austrija

Pozdrav Ivane, šaljem ti fotografije sa svog zadnjeg odlaska u ribolov ove sezone, a ujedno i zatvaranja sezone mušičarenja 2021.
Dugo sam bio u potrazi za mjestom u Tirolu, Austrija, gdje se još uvijek može uloviti lipljen. Veoma je malo takvih mjesta, jer na svakoj rijeci ima po nekoliko hidrocentrala, koje mute vodu skoro tokom cijele godine i stvaraju veliki talog mulja na dnu koji onemogućuje lipljenu da se mrijesti.
Takvo jedno mjesto sam pronašao u gornjem toku rijeke Inn, u selu Pfunds na samoj granici sa Švicarskom. Na preporuku kolege ribara sam čekao prvi snijeg da padne na planine, koji zaustavlja topljenje okolnih glečera koji pored hidrocentrala, mute vode i uzrokuju visok vodostaj.

Sam dolazak na vodu je mnogo obećavao, bistra voda gdje se može vidjeti „svaki kamen na dnu“. Spremam se brzo, jer nije bilo vremena za gubljenje, dan je kratak a i vani je bilo svega 5 stepeni. Stajem na sred rijeke i počinjem da lovim, kada sam primijetio da dolazi do laganog zamućivanja vode, koje nije prirodno. Tada sam shvatio da je 10ak km iznad puštena voda iz hidrocentrale i da mi ne preostaje mnogo vremena da izađem iz vode! Na fotografijama ispod se vidi to mjesto prije i poslije nadolaska vode.

Pri dolasku na vodu.
U roku od nekoliko minuta se vodostaj podigao za više od 1m!

Mislim da ovaj prizor svakom ribaru uništi, kako želju tako i volju za daljnim ribolovom.
Na putu prema autu da se spakujem i krenem kući, nailazim na druga 2 ribara koji su isto tako isfrustirani bili kao i ja. Govore mi kako su navikli na ovaj prizor i da ne odustajem, da idem sa njima dalje na „alternativna“ mjesta gdje se uz dosta trude i na ovakvom vodostaju može uloviti po koja riba.

Tako da se ostatak dana sveo na ribolov uz samu obalu, gdje su stvoreni bazeni i iza velikih kamenja gdje je voda malo mirnija. Na tim mjestima uspijevam uloviti svog prvog Alpskog lipljena, što mi je vratilo želju u ribolov za taj dan.

Kako se dan odmicao kraju, tako je počeo i nivo vode ponovo da opada i pred sami kraj dana, onako kako se brzo podigao, tako je i opao i rijeka se ponovo potpuno izbistrila. Ukazalo mi se još 1.5h ribolova prije mraka. Tada su se počeli nizati ulovi!

Veoma lijepe i zdrave ribe!

I kao što to uvijek biva na kraju svake ribolovačke priče, onaj najveći nije htio pred kameru, ostavivši mi uspomenu u vidu krljušti ( vjerovatno jedan od najvećih lipljena koje sam do sada imao na štapu!).

Lovio sam na štap ručne izrade, od majstora Admira Ade Jeginovića, 10ft #3. Podvez 0.14mm, a od nimfi su se najbolje pokazale razne imitacije fazanke, te caddisa.

Lijep pozdrav i Bistro!

Ermin Lepirica

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*