Moje radno mjesto

Moje radno mjesto

Kako svaki ribolovac mušičar priželjkuje da ima svoj kutak za motanje mušica tako sam i ja niz godina tako nešto priželjkivao. Ove godine krenuo sam u projekat i izradu svoje mušičarske sobe za izradu vještačkih mušica i radnog mjesta.
Prvo što sam uradio je da sam pozvao komšiju majstora da mi popiše šta mi sve treba da kupim od materijal za izradu. Nakon što je majstor izmjerio i premjerio moju sobu dao mi je spisak materijala.

Odlučio sam sobu raditi sa OSB pločama. Kupio sam potrebni materijal koji mi je bio neophodan kako bi se napravio pregradni zid. Krenuli smo sa izradom i za dva dana je sve bilo urađeno.

Kad nešto voliš napraviš sebi samo nisam pisao koliko me je sve izašlo, ali košta i to da se uradi. Sve je urađeno kako treba i izolacija. Ta prostorija mi je uz kuću bila kao ljetna kuhinja dužine 7 metara i u njoj sam sve uradio i pregradio. Imam i svoj ulaz sa dvije strane.

Poslije toga dolazi postavljanje stola te izrada postolja za konce, za nošenje dabinga i ostalog pribora potrebnog za izradu vještačkih mušica. Za sto sam koristio kompjuterski, malo veći. Njega sam priredio za mušičarski tako što sam ugradio jednu ladicu u kojoj mi stoji alat za izradu mušica i koja se nalazi u sredini stola. Postavio sam dva metalna ladičara koje sam prije toga ofarbao da se uklapa u strukturu i po boji, jer je sve od drveta.
Kako se svaki dan uzima sve više i više materijala bila mi je neophodna još jedna polica. Nju sam izradio i prefarbao kako bih na nju postavio materijale, kutije za mušice i velike špulne raznih konaca.

U svojoj radnoj sobi koja je dimenzija 3x3m provedem svaki dan po par sati motajući mušice i pravljenju materijala, kako prirodnih tako i sintetičkih za izradu vještačkih mušica.

Kako me je kolega i veliki mušičar Ivan zamolio da napišem par riječi o svojoj sobi i radnom mjestu napisao sam i poručujem da svaki mušičar, ako je u mogućnosti i ima prostora, da napravi svoj kutak za izradu vještačkih mušica.

Kolaž mušica i nimfi koje radim

Lijep je osjećaj kada imaš svoj kutak u kome svaki dan provedeš par sati te ne smetaš nikome, jer si to napravio baš za sebe. Poručujem svim vezačima mušica koji me znaju i ne znaju uspješnu ribolovnu sezonu i mnogo uspjeha u izradi vještačkih mušica.

Ovo što radim mi je jedini posao. Njega radim, jer to volim svim srcem. Evo već trideset godina vežem mušice i skupljam mnogobrojne materijale o kojima je Ivan već pisao na Portalu lista Mušičar. Ja sam sretan u svome poslu koji radim i koji volim, to znaju pravi vezači mušica i ljubitelji FlyFishinga.

Mnogo pozdrava od Nisaba Bukarića iz Gornjeg Vakufa za sve mušičare širom svijeta koji me znaju i ne znaju, a posebno za list Mušičar i kolegu Ivana Korhnera.

Nisab Bukarić
moja web stranica www.vrbasfly.ba

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*