Moja dugogodišnja želja iz dana kada sam bio omladinac se ostvarila

Moja dugogodišnja želja iz dana kada sam bio omladinac se ostvarila

Intervju Dejan Ambrožič, prvak Slovenije u mušičarenju za 2019. godinu

Dejan Ambrožič je prošle godine postao prvak u mušičarenju u veoma jakoj konkurenciji u Sloveniji, a najveći konkurenti u sportskom smislu su mu bili članovi njegovog kluba Bled za koji se takmiči već duži niz godina.

Klub RD Bled

• Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Moje ime je Dejan Ambrožič, dolazim iz okolice Bleda, Slovenija. Pored mušičarenja, mnogo volim da lovim mladice (sulec), a na moru se bavim podvodnim ribolovom. Moja velika strast je i lov.

Sem Dejan Ambrožič, prihajam iz okolice Bleda. Poleg muharjenja veliko lovim tudi sulca, ukvarjam pa se tudi z podvodnim ribolovom na morju. Moja velika strast  je tudi lov.

• Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Moj otac Tadej me je inspirisao da zavolim ribolov, naučio me je i osnovama mušičarskog ribolova na rijeci Sava Bohinjka, RD Bled.

Za ribolov me je navdušil oče Tadej, on me je tudi učil osnov muharjenja na reki Savi Bohinjki RD Bled.

• Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

Ja najradije lovim nimfama sa francuskim sistemom za nimfe. Lovim i drugim tehnikama kao što su suva muva, strimeri (potezanke), lov na jezeru.

Najraje lovim z nimfami z sistemom french nimph. Lovim pa tudi z ostalimi tehnikami kot so suha  muha, potezanke, lov na jezerih.

• Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Ja najčešće koristim štapove od 10 ft #2 ili #3 za nimfarenje, za suvu muvu 9ft #4 i za strimere 9ft #5, a za jezera 10ft #6/7.

Savjetujem mladim ljudima da previše ne komplikuju stvari sa opremom, jer se može veoma dobro loviti sa prosečnom opremom. Najvažnije je da su opušteni dok pecaju i da uživaju u ribolovu.

Imam i nekoliko sponzora, i to: RD Bled, prodavnica Kostevc, prodavnica Fish & fun i Maxia štapovi.

Najpogosteje uporabljam palice 10ft #2, ali #3 za nimfarjenje, za suho muho 9ft #4 in za potezanke 9ft #5, za jezera pa 10ft 6/7.

Mladim svetujem naj ne komplicirajo preveč z opremo, saj že s povprečno opremo lahko zelo dobro lovimo. Najpomembnejše je to da so na ribolovu sproščeni in da uživajo v ribolovu.

Imam tudi nekaj sponzorjev in sicer: RD Bled, trgovina Kostevc, Tgovina fish&fun in Maxia rods.

• Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Više volim razne nimfe. Vežem većinu muva na koje lovim sam, ali dosta ih dobijem i od svojih drugara iz ekipe.

Najraje imam razne nimfe. Muhe na katere lovim večino vežem sam, veliko pa jih tudi dobim od svojih kolegov iz ekipe.

• Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac, ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Ja uglavnom mušičarim iz vode, ponekad iz čamca ili belly boata. Najviše ribolov obavljam na rijekama Savi Bohinjki i Savi Dolinki, ali ribolovim i na rijekama Radovni, Savi, Savinji, Krki i Sori. Mušičarim i na jezerima, na jezeru Jasna, akumulaciji HC Moste i na jezeru u blizini ribarskog doma u Ljubnom na Savinji.

Večinoma muharim iz vode, včasih tudi iz plovila, čolna ali bely boata. Večino ribolovov izvedem na rekama Savi Bohinjki in Savi Dolinki lovim pa tudi v Radovni, Savi, Savinji, Krki, Sori. Muharim pa tudi na jezerih in sicer na Jezeru Jasna, akumulacija HC Moste in na jezeru pri ribiškem domu v Ljubnem.

• Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Najviše volim da sam na vodi od početka juna do kraja oktobra, uglavnom popodne ili prema večeri. Tokom zime, pokušavam da uhvatim neku mladicu.

Najraje sem za vodo od začetka junija pa do konca oktobra, največ popoldne ali  proti večeru. Čez zimo pa poskušam ujeti kakšnega sulca.

• Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.

Kroz sve ove godine kako se bavim mušičarenjem, nakupilo se dosta lijepih riba. Ono što mi je najvažnije je mladica duga 111cm, uhvaćena na mahač.

Mladica 111cm

Skozi vsa ta leta muharjenja se je nabralo, kar nekaj lepih rib. Največ mi pomeni sulec dolžine 111 cm ujet z muharskim priborom.

• Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Fotografiram puno, ali više iz sopstvenog zadovoljstva.

Fotografiram veliko ampak bolj za svoje veselje.

• Kratak savet početnicima. 

Savetovao bih početnicima da poštuju prirodu, vodu i životinje u i oko nje. Treba da uživaju u svakom trenutku koji ih čeka pored vode.

Začetnikom bi svetoval da naj spoštujejo naravo, vodo in živali v njej in ob njej. Ter da uživajo v vsakem trenutku ko so ob vodi.

• Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

C&R postaje sve važnija, posebno za ugrožene vrste riba. Moramo znati da se kvalitet vode smanjuje, a broj kopnenih predatora koji jedu ribu raste. Imamo i poplave, koje su takođe pogubne, posebno za lipljane i naravno, regulisana korita i brane na rekama.

Vedno bolj je pomemben C&R, sploh pri vrstah rib ki so ogrožene ali pa se njihovo število zmanjšuje. Moramo vedeti da kvaliteta vode pada število kopenskih ribojedih plenilcev pa se veča. Potem pa imamo tu še poplave, ki so ravno tako pogubne predvsem za lipana in seveda  še regulirane struge in jezove.

• Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

Moj klub je RD Bled. Takmičenje sam započeo 2004. godine kao junior, 2008 godine počeo sam se takmičiti na državnim takmičenjima, što znači da mi je prošle godine bila 12. sezona takmičenja u mušičarskom ribolovu na državnim prvenstvima.

U državnoj ligi, moji najveći uspjesi su pojedinačno 3. mjesto i titula državnog prvaka, kao ekipa, za koju takmičim, ekipa RD Bled prošle godine, šesti put zaredom, državni prvaci.

Bio sam u inostranstvu na Svjetskom prvenstvu u BiH 2015., gdje smo kao tim završili na petom mjestu, i u Slovačkoj 2017., gdje smo završili na 10. mjestu. Dva puta sam bio i na takmičenju u Kulen Vakufu, BiH, gde smo osvojili ekipno 1. mjesto, a naredne godine 3. mjesto ekipno.

Moj klub je RD Bled. Tekmovati sem začel leta 2004 kot mladinec, na državnih tekmovanjih sem začel tekmovati leta 2008, to pomeni da je bila lansko leto moja 12 sezona tekmovanja v muharjenju na državnih prvenstvih.

 V državni ligi so moji največji uspehi posamezno 3. mesto in naslov državnega prvaka, ekipno smo bili ekipa RD Bled lansko leto že šestič zapored državni prvaki.

V tujini sem bil na svetovnem prvenstvu v BiH, kjer smo zasedli ekipno 5. mesto, ter na Slovaškem, kjer smo zasedli 10. mesto. Dvakrat sem bil tudi na tekmovanju v Kulem Vakufu, kjer smo zasedli ekipno 1. mesto, naslednje leto pa ekipno 3. mesto.

• Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

U Sloveniji imamo interes za takmičenje, u konkurenciji za članstvo broj takmičara je opao za otprilike polovinu otkako se ja takmičim, a sada je broj takmičara već nekoliko godina isti. Takođe su veoma aktivni u omladinskoj mušičarskoj ligi, što je veoma pohvalno.

V Sloveniji imamo interes po tekmovanju, v članski konkurenci je sicer število tekmovalcev padlo približno za polovico odkar tekmujem, sedaj pa je število tekmovalcev že več let približno enako. Zelo dejavni pa so tudi v mladinski muharski ligi, kar je zelo pohvalno.

Reprezentacija 2017. Slovačka

• Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

Ništa se nije promijenilo, ali moja dugogodišnja želja iz dana kada sam bio omladinac se ostvarila.

Spremenilo se ni nič, se mi je pa izpolnila dolgoletna želja še iz časov, ko sem bil mladinec.

• U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

I vama hvala, želim vam puno uspjeha u vođenju Mušičara

Hvala tudi tebi, želim ti veliko uspehov pri vodenju Mušičara.

Razgovor vodio urednik Portala Mušičar Ivan Korhner
Fotogrfije: Arhiva Mušičara i Dejan Ambrožič

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*