Moj veliki mrav

Moj veliki mrav

SBS: Moj veliki mrav

Ova imitacija je osmišljena i napravljena s namerom da na nju lovim klena. Njega često lovim na mahač preko leta na rekama oko Valjeva.

Materijali koje sam koristio

  • udica gamakatsu C12FB #12 može i bilo koja druga u tom obliku
  • trakica crnog policelona
  • narandžasti flos
  • isperci pauna
  • belo i braon-crveno pero petla
  • crni konac

Izrada imitacije

Zadnji deo mušice-guza radi se na igli. Igla se postavi u stegu i na nju se nabode trakica policelona po sredini. Koncem se započinje vezivanje po igli kao na fotografijama 2. i 3. U zadnjem delu policelona koncem se učvrsti flos i namota skoro do polovine prostora koji je koncem napravljen na policelonu. Tu se zaveže i odseče se visak flosa. Na to mesto se vezuju isperci pauna i namotavaju se do kraja druge polovine. Sve se učvrsti koncem i višak isperaka se odseca. Policelon treba sada zaokrenuti na igli da bi se mogao preklopiti slobodan kraj. Koncem sa par namotaja učvrstiti, ali ne prejako da se ne ošteti policelon. Završni čvor i malo super lepka u gelu završavaju ovaj deo izrade.

Gotov zadak se lako skida sa igle i postavlja se na udicu kao što je prikazano na slikama 11. i 12. Dva vrha petlovog belog pera se postavljaju kao krila i pored se vezuje braon pero petla za nogice i par isperaka pauna, kao na slikama 16.,17.,18.,19. Namota se paun, a preko njega se mota pero petla. Osigura se koncem i preklopi sa slobodnim krajem policelona.

Napravljen je namenski za pecanje klena. Odlikuje ga odlična plovnost i moguće je pecati sa njim tokom čitave godine. Naročito je dobar tamo gde je obala obrasla rastinjem ili ima nadvijenih grana iznad vode. Često ga riba uzima ubrzo nakon pada na vodu, ali ukoliko se to ne desi tada treba pokušati sa dužim vožnjama.

Riba ga tada kupi suptilnije, tek vidljivo okom. U tom slučaju su kačenja ribe skoro pa 100 procentna.

Nekoliko ulova klena na ovu imitaciju

Na sličan način se može uraditi i osa koja je veoma zanimljiva za letnje uslove pecanja.

Bojan Novaković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*