MLS 2009. – I kolo

MLS 2009. – I kolo
Organizator Miodrag Petrovic i pehari
Organizator Miodrag Petrovic i pehari

Prvo kolo MLS na Crnom Timoku

Na reci Crni Timok, u revirima Crni Timok i Radovanska reka, opština Boljevac, je u nedelju, 31. maja 2009. održano prvo kolo državnog prvenstva Srbije u mušičarenju – Mušičarska liga Srbije (MLS). Sav trud organizacije održanog takmičenja izneli su članovi Mušičarske sekcije USR ’’Ribolovac’’ Zaječar, pre svih Bratislav Račić – Bane i Miodrag Petrović Truća, a onda i ostali: Stojan Damjanović, Vladimir Gajić, Marinković Saša – Borac, Marko Lilić i najmlađi Dule Cvetković.

Puno je truda trebalo uložiti za jedno takvo dešavanje u prirodi, 50km od grada Zaječara, da ne govorimo o neprospavanim noćima, dogovaranjima, prevozu, utovaru, istovaru, ranom ustajanju, zaduženjima i raznim drugim problemima. Oni su zajedno sa glavnim sudijom, opremili i obeležili stazu i pripremili kontrolore. Obezbedili su da takmičenje u oba sektora, u dve utakmice tog takmičarskog dana protekne u najboljem redu. U sklopu Prvog kola je bila promocija lista Mušičar i lista Reviri iz Novog Sada. Na otvaranju, je pored takmičara i organizatora, bilo gostiju i prijatelja, iz Boljevca, Zaječara, Beograda i okolnih mesta. Pedesetak učesnika skupa je bio impozantan skup za ove revire i ljude koji su zaslužni za njih.

ucesnici i kola MLS na crnom Timoku
Zajednički snimak učesnika I kola ML Srbije

Takmičenje

Na takmičenju, za reprezentaciju Srbije u ribolovu na veštačku mušicu se prijavilo 14 takmičara iz klubova i sekcija mušičara širom Srbije. Ovo je prvi put da se zvanično u Srbiji organizuje ovakvo takmičenje. Ona od prošle godine je proglašeno nevažećim, jer nisu bila pod patronatom Saveza sportskih ribolovaca Srbije.

Takmicar Slobodan Ivanovic na Crnom Timoku
Takmicar Slobodan Ivanović na Crnom Timoku

Takmičilo se ukupno 13 takmičara, jedan je takmičar bio opravdano sprečen o čemu je obavešteno rukovodstvo lige. Glavni sudija je na kraju takmičenja bio veoma zadovoljan. Takmičenje je proteklo u najboljem redu. Vreme je bilo lepo. Svaki takmičar je pored redovne opreme morao imati i meredov, za prihvatanje ribe. Sve ribe su vraćene nazad u reku. Lovilo se na mušicu po izboru (suve, mokre, nimfe ili strimere) u dva sektora A i B, sa po 7 mesta. Svako je na svom mestu imao 50m reke, a smena je bila na svakih 30 minuta, niz vodu, što su sudije signalizirale, na vreme. Pošto je Crni Timok, uska, obrasla i plitka reka ribu je bilo teško prevariti. Primetan je i “tanak” riblji fond, koji će domaćini popraviti u narednom vremenskom periodu.
Posle prve utakmice je usledila duga pauza za ručak, a nakon nje su takmičari promenili sektore i nastavili loviti, još sat i po. Crni Timok je “težak” za ribolov i ribu, koja se boduje, je uhvatilo samo pet takmičara. Bilo je ulova i manjih riba, ali nisu ulazile u plasman. U toku takmičenja se isključivo lovila potočna pastrmka. U obzir za ukupni rezultat su dolazile ribe preko 20cm, koje su uhvaćene za usta, bez ograničenog broja riba.

crni timok
Crni Timok – takmičarska staza

Nakon sređivanja rezultata, proglašenje pobednika je obavljeno ispod šatora. Najuspešniji u ukupnom plasmanu, je bio Radojica Popović iz OOSR Vrelo Aleksandrovac. Drugo mesto je osvojio Pavličević Boris iz Kolubare Valjevo, a treće Martić Milan iz Shimano 3M, Pančevo. Prva trojica su pored medalja i pehara dobili list Mušičar i godišnju pretplatu za list, te majice od strane organizatora. Popović je svoju godišnju pretplatu prepustio najmlađem članu mušičarske sekcije domaćina Dušanu Cvetkoviću (lep gest šampiona).

Pobednici web
2. Pavličević, 1. Popović i 3. Martić

Bilo je ulova ispod mere za bodovanje, tako da mi je lično žao par takmičara, jer su imali ulov, ali nisu ostvarili plasman. Svi ostali takmičari i kontrolori, te gosti sa strane su dobili majice za podsećanje na susret i predivne ljude koji su sve ovo, izvanredno, organizovali.
Kvalitetnu hranu (lovački gulaš, domaći sir i roštilj) i piće su obezbedili organizatori.

Na kraju se učesnicima obratio domaćin, gospodin Miodrag Petrović rečima:
– Dođite nam na naše revire ponovo, da pecate i uživate i da nam budete dragi gosti. Budite kod nas više dana, jer pored ovih revira imamo još puno toga da pokažemo.

Poželimo takmičarima da u sledećim kolima (2. kolo Jošanica, 3. 4. 5. i 6. kolo Drina) dobro i kvalitetno takmičenje, te da osvoje što bolja mesta. Njih šestorica će, na kraju, biti članovi prve reprezentacije Srbije u mušičarenju i ići na svetska i evropska prvenstva 2010 godine, pored menadžera i selektora.
Pokazalo se da mušičarenje u Srbiji ima budućnost, jer je puno mladih učestvovalo na izbornim takmičenjima po klubovima i zonama. Ubuduće bi medijski trebalo bolje ispratiti takmičenje (novine i televizija) i dati mu veći značaj. Bistro!

Tekst i foto: Ivan Korhner i Miodrag Petrović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*