Mladica reka Ribnik

Mladica reka Ribnik

Mladica – Sale Paunović

Nekoliko dana proveli smo na reci Ribnik, kao gosti ljubaznih domaćina “LTG Company”. Dobro smo se spremili kako bi mušičarili lipljena i pastrmku, a ujedno objektivom kamere zabeležili ulove, prirodu i sve lepe trenutke koje pruža reka Ribnik.
U ovom tekstu ću preskočiti puno lepih ulova koje smo ostvarili kao tim i staviti akcenat na meni najdraži. Iskreno, pre dolaska nisam znao da se u Ribniku nalazi Mladica (Hucho Hucho), ali sam ubrzo saznao da su pri velikom vodostaju nekoliko primeraka mladice migrirale iz reke Sane u Ribnik.
Poslednjeg dana našeg boravka imao sam priliku da ugledam neke primerke mladice. Osećaj i uzbuđenje su neopisivi. Probao sam da lovim strimerima, ali zainteresovanosti ribe nije bilo. Jednostavno nije lovila. Nekoliko nedelja bilo joj je dovoljno da se prilagodi i postane veoma oprezna. Kako sam tih dana imao uspeha u lovu pastrmke nisam odustao od proverenog metoda, nastavio sam da budem uporan i lovim nymphing tehnikom.
Na kraj tipeta zavezao sam imitaciju “Worm”. Nakon desetak minuta riba je uzela mamac. Povikao sam “Evo je”! Posle prvog drila posumnjao sam da imam mladicu na štapu, nešto mi je bilo drugačije. Kolega Pera bio je nedaleko od mene, uključio je kameru i prišao kako bi zabeležio ulov i pomogao u realizaciji. Strpljivo sam je privlačio ne praveći greške koje bi stvorile uslove da se riba oslobodi sa udice. Lakšim priborom oko 9 minuta bilo je potrebno da se riba nađe u meredovu, a zatim i pred objektivom fotoaparata. Ribu smo fotografisali i odmah vratili nazad. Sreća mi je bila naklonjena da ostvarim ulov za pamćenje.

Zahvaljujem se kolegi Predragu Iliću “MamuTi fly” na pomoći i profesionalnoj fotografiji.
Pribor koji sam koristio u trenutku ulova: Štap “Maxcatch Nano IM12” #3, 10 fita; Čekrk “Vision HERO” #3/5; Kanap “Maxcatch nymph”; Predvez indikator “Trabucco S Force Lake trout” 0,22mm; Tipet “Trabucco fluorocarbon ultra strong” 0,165mm
Imitacija “Worm” #8 barbless hook

Video materijal dostupan na instagramu:

https://www.instagram.com/tv/CgOukIajgEC/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Sale Punović
Foto i video: „MamuTi Fly“

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*