Mladica (Hucho hucho)

Mladica (Hucho hucho)

mladica Vlasta glava web

Mladica (Hucho hucho)

Lijepo dugačko i valjkasto tijelo, koga bi svi ne samo ribolovci poželjeli, krasi drinsku ljepoticu mladicu ili dunavskog kolosa, kako je neki, zbog toga što živi u vodama dunavskog sliva, zovu. Latinski naziv je Hucho hucho i ona je najveći predstavnik pastrmskog roda koji para srca zaljubljenika u nju.

Pliva meteorskom brzinom, a repno peraje je snažno poput vesla. Škržni poklopci su veliki i široko ih otvara, tako kada je savladate onakvu veliku djeluje zastrašujuće, ali u isto vrijeme i lijepo.
Boja joj je izrazito lijepa i na snijegu djeluje veličanstveno. Po tijelu ima crne pjege. Glava i leđa su joj tamnosmeđa do zelenkasta, a kod ponekih primeraka blago ružičasta sa prelivima, što je vezano za mjesto obitovanja. Svadbeno ruho joj je još ljepše i tada dobija neku bakarnoljubičastu boju.
Najveća ikada ulovljena mladica bila je teška 59,4 kilograma i duga 186cm. Bilo je to 1873. godine. Zvanično priznati rekord drži primjerak od 34,511 kilograma ulovljen 1985. u Austriji. Lovi se od maja do februara naredne godine, minimalne dužine 70cm.
Što se Drine tiče najbolji lovni tereni za mladicu su od Bajine Bašte, pa nizvodno do sela Crnca pre početka Zvorničkog jezera u Opštini Ljubovija, mada je ima i nizvodno sve do ušća Drine u Savu, pa čak zaluta i u savske vode. Pogotovo oko ušća Drine u Savu i to za vrijeme jakih zima kada ona traga za bijelom ribom, a naročito skobaljem koji joj je omiljena hrana.

Kako prevariti mladicu?
Dodatni problem kod lova mladice na Drini je česta izmjena nivoa vode, tako da se ne može računati na tzv. fiksna mesta. Morate se zbog tih elektrana uvjek snalaziti i tražiti novo mjesto za varaličarenje.
Ona se ne smije loviti prirodnim mamcima. Treba na osnovu konfiguracije dna odabrati mjesto za ribolov mladice, i kada smo to uradili uzimamo ostale faktore u obzir. Gdje li je u tom momentu mladica na odabranom potezu, gdje boravi, gdje li se i kada hrani? Kako li reaguje na mjesečeve mjene, kako li se ponaša iz mjeseca u mjesec. Od toga zavisi kojom varalicom je loviti. Da li su u vodi alge, koje Drinom počinju da plivaju već od početka juna. Na osnovu toga se određuje da li loviti na “platenicu”, “peša”, “mepsa” ili na neki vobler.  U lovu mladice se pokazala odličnim ručno pravljene varalice “sunđerasti peš” i “cof”. Mladica se zadržava na najdubljim mjestima koja su uvek najnepristupačnija. Što se tiče varalica tu važi pravilo – da nema pravila. Mušičari je love na strimere veće dužine od 10cm.

Treba joj nuditi sav repertoar, pa na šta je prevarite.

Najbolje vrijeme za lov
Što se tiče perioda i dana u kome treba loviti mladicu ovde, kao i za ostale vrste riba važi pravilo ujutro rano u cik zore i uveče kasno u sumrak. Drinsku mladicu je zabranjeno loviti noću. Važno pravilo za uspješan lov mladice je i uvažavanje činjenice da je ona uvek tamo gde se zadržava bijela riba, da bi se u određenom periodu dana njome hranila. U ljetnjim mjesecima bijela riba je na brzacima, i pošto je voda u junu snažna i ponekad mutljikava, mladicu treba loviti na šljunkarama i plićim mjestima sa snažnim protokom vode. O lovu u mutnoj vodi važi pravilo koristi varalicu što drečavijih boja. U julu mjesecu kada je drinska voda kristalno bistra može se uloviti mladica pod uslovom da lovite u cik zore u velikim bukovima. U avgustu je Drina mala prozirna i topla i tada treba koristiti činjenicu da je protok vode oko stjena i bukova veći i sa više kiseonika i tu treba potražiti mladicu. Isto ovo važi i za mjesec septembar. U oktobru kada noći postanu hladne što se dešava i sa vodom, uslovi za uspešan lov mladice se poboljšavaju i tada su aktuelni vobleri. Za uspešan lov mladice od neobične važnosti su mjesečeve mene.
Za uspješno izvlačenje mladice je zaista potreban vrhunski pribor. Štap, mašinica i najlon. Mladica je veoma jak borac. Umije čak da u prvom bjegu odmota sav najlon sa špulne, a da ne govorimo o njenim elegantnim skokovima iz vode.
Lov mladice je zaista vrhunski i svaki ulov je priča za sebe.

Loading