Misteriozna plava rupa na Velikom koralnom grebenu

Misteriozna plava rupa na Velikom koralnom grebenu

Misteriozna plava rupa na Velikom koralnom grebenu
Naučnici zaronili u misterioznu rupu i iznenadili se

Geolozi su još ranije otkrili postojanje takozvane plave rupe u sklopu Velikog koralnog grebena, ali naučnici su sada prvi put zaronili u misterioznu rupu i istražili je.

Nalazi se oko 200 kilometara od ostrva Dejdrim na sjeveroistoku Australije. Ono što je naučnike iznenadilo jeste da je, uprkos procesu izbjeljivanja, koji je zahvatio Veliki koralni greben, ovo područje dom zdravih koralnih kolonija.

Izbjeljivanje nastupa kada korali zbog neoubičajenih uslova poput visokih temperatura mora počnu da izbacuju sićušće fotosintetičke alge, pa gube boju. Zbog nestanka algi posljednjih nekoliko godina zabrinuli su se stručnjaci, koji se pribojavaju za ovu, jednu od najljepših i najbogatijih formacija na svijetu, staru 25 miliona godina.

Morski biolog iz Vitsandejsa u Australiji Džoni Gaskel podijelio je na svom Instagramu impresivnu fotografiju plave rupe iz vazduha uz koju je napisao:

“Ovu plavu rupu su već opisali geolozi koji su sugerisali da bi mogla da bude starija i od poznate Velike plave rupe kod Belizea. Nalazi se na najmanje istraženom dijelu Velikog koralnog grebena, oko 200 kilometara od Dejdrima. Da bismo stigli tamo, morali smo da putujemo noću 10 sati i da pogodimo savršeno vrijeme plime i osjeke. Ali, sve se isplatilo.“

Inače, ovo uliva nadu naučnicima da će se korali oporaviti, a to je moguće jedino ako temperatura vode malo padne i alge ih ponovo nasele, ali oporavak može potrajati čitavu deceniju.

Veliki koralni greben dug je oko 2.300 kilometara i uvršten je na Uneskovu listu svjetske prirodne baštine. Premda su domorodačka plemena Aboridžina na tom području stotinama godina lovili ribu i druge životinje, globalno otopljavanje i ljudski faktor su ga uništili.

Sa: www.banjaluka.com/magazin/
Fotofrafije: Internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*