“Misterija” u Dunavu

“Misterija” u Dunavu

mistrija web1

“Misterija” u Dunavu
Nova vrsta ribe  – Mistrija

Na srpskom toku Dunava pojavila se riba zvana mistrija, za koju se pretpostavlja da je pobegla iz rumunskih ribnjaka. U toku maja i juna ribari su u Dunavu ispod brane Đerdap II uhvatili više primeraka ribe čiji je latinski naziv “Poliodon Spatula”, a koja kod nas još nema ime, ali je prozvana mistrija.

Tu vrstu su pre 14 godina u Rumuniji počeli da uzgajaju u ribnjacima, pa se pretpostavlja da je zbog velikog vodostaja izašla u Dunav i uzvodno stigla do brane, kaže Mirjana Lenhart iz Centra za multidisciplinarne studije.

„Veličina ovih riba može da bude oko dva metra i 90 kilograma maksimalne težine, a primerci koji su izlovljeni u našem delu Dunava bili su od 5 do 9 kg teški, dužine oko metar i verovatno starosti oko 5 godina. Riba ima dug kljun, na čijem prednjem delu se nalaze elektroreceptori koji joj omogućavaju da nađe planktone za ishranu”, kaže Lenhartova.

Ova riba se gaji zbog mesa i ikre, radi proizvodnje kavijara. Prvi susret sa tom novom vrstom na Dunavu imao je ribar Ivan Stanišić, koji je bacio mrežu nedaleko od brane na Đerdapu: „Bila je noć, a riba je delovala kao smuđ, od 5 – 6 kg. Da li je smuđ?! Ima onu ´lopatu´ i neka je čudna riba, pa ne znamo o čemu se radi. Možda je neka mutirana riba ili je neka originalna riba, pa se ne zna šta je. Stavili smo ribu u zamrzivač. Jednog starog brodarca smo pitali, pošto putuje po Rusiji i sve žive vrste riba poznaje, ali ni on nije znao koja je riba. Mi smo iz Zaječara, a naša mama je prva probala ribu i kaže da joj je bolje meso od morune, ukusnije. Meso je kalorično. Kaže da ako opet uhvatimo ne prodamo nikom. Ne znam koliko ću da uhvatim. Ako uhvatim par komada, to ćemo da pojedemo, ali ako bude mnogo, prodaću.”, svedoči Stanišić.

mistrija web

Pošto je mistrija nova vrsta ribe u našim vodama, ne postoji zabrana da se ona lovi. Međutim, ona može praviti problem našim ugroženim jesetarskim vrstama, jer imaju slična mesta i vreme za mrest.
Prvi primerak mistrije, koji je prirodnjački muzej u Beogradu dobio od ribara, biće prepariran i izložen.

(B92)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*