Misterija Jegulje

Misterija Jegulje

Moja razmišljanja o jeguljama

Pored onih klasičnih misterija o svemiru, bogu, vanzemaljcima, piramidama imamo jednu važniju nama mnogo bližu misteriju, misteriju jegulje.

Još je uvijek nepoznanica kako i gdje se rađaju i umiru jegulje. Kažu da je to Sargasko more, ali je sve još pod upitnikom. Još uvjek u Sargaskom moru nije pronađena ni jedna polno zrela jedinka, jajašce, niti larva.

Jegulja je riba koja živi u Evropskim vodama, u morima, rijekama, potocima i jezerima. Kod evropskih obala se pojavljuje iz pravca Sargaskog mora kao tanka providna ribica koja će u narednih 15 godina tu da živi i u moru i u rijekama i u jezerima i da raste dok joj ne dođe vrijeme za reprodukciju. Tad već velika i do 1m dužine, mijenja boju i postaje srebrnkasta, ali još nije pronađen ni jedan mužjak ili ženka.

U tom periodu od 15 godina jegulja jednostavno nema reproduktivne organe. Takve bespolne jegulje plivaju prema ekvatoru da ulove morsku struju koja će ih odnijeti oko 6000km dalje prema američkoj obali i Sargaskom moru ili preciznije famoznom Sargaskom trokutu. Interesantno je da je Sigmund Freud (Frojd), poznati psiholog karijeru započeo kao biolog proučavajući baš jegulje i bezuspješno na 400 uzoraka pokušavao naći polne organe jegulje. Njih jednostavno nije bilo. Možda otud potiče njegov interes za seksualno ponašanje kod ljudi.

Polne organe jegulja razvije tek na putu prema Sargaskom moru, ali u isto vrijeme ostali unutarnji organi probavnog sistema jednostavno nestanu, istope se, nema ih više.

Zašto je ova misterija važnija od boga ili vanzemaljaca? Jednostavno zato što je populacija u zadnjih pedesetak godina desetkovana i naučnici pokušavaju otkriti tajnu uzgoja jegulje zbog same prirode, a i zbog tržišta, jer jegulja je zasigurno jedna od najukusnijih riba na trpezi. Volio bih da uspiju, jer sam se poželio pržene jegulje koje je bilo ranije gotovo svake sedmice na mom stolu.

Osman Ope Bejtović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*