Misterija je rešena

Misterija je rešena

kamenje

Misterija je rešena
Rešena je misterija oko pokretljivog kamenja u Deth Vally, Dolini Smrti u Kaliforniji.

Već decenijama zaposeda pažnju naučnika pojava koja do sada nije imala objašnjenje. U koritu jezera koje je presušilo, ogromno kamenje se povremeno pokretalo, ostavljajući za sobom dugačak trag. Ova misteriozna pojava izazivala je pažnju i budila maštu jer se nije pronalazilo ni jedno racionalno objašnjenje. Pojava je povezivana sa paranormalnim aktivnostima ili delima vanzemaljaca.

kamenje koje setaBilo je teško posmatrati kamenje pod ekstremnim uslovima koji vladaju u dolini naročito s obzirom na to da se zna da se kamenje ponekad godinama ne pomera ili to čini jako sporo.

Najnoviji rezultati dobijeni su zahvaljujući kamerama koje su otporne na klimatske promene. Snimke koje su zabeležile naučnici su ubrzali i konačno videli o čemu se radi. Nema reči o paranormalnim uticajima niti vanzemaljcima. Kamenje gura led koji se formira u dolini.

Naučnici koji su rešili zagonetku, imali su prilično dosadan i dugotrajan zadatak. Pre dve godine su odabrali kamenje na koje su pričvrstili GPS. Čekali su gotovo dve godine da se odabrano kamenje pokrene. Desilo se to u novembru 2013. kada je zbog kiše i snega nastalo jedno plitko jezerce u isušenoj dolini, na čijoj se površini formirao tanak sloj leda. Sunčeva toplota je na nekim mestima otopila led te su se stvorile ogromne ledene table koje su pogurale kamenje.

Ove godine u januaru napravljeni su i prvi snimci o kamenju u pokretu. Na snimku se jasno vidi mreškanje vode, glatkoća ledenih tabli ali i to da led gura jedan kamen. Nakon isušivanja jezerceta, naučnici su pronašli mnogo kamenja koje se pomerilo. Ustanovili su takođe, da se pojedino kamenje pokretalo i po četiri puta, klizeći po 2-5 metara u jednom minutu.

Ovakvi vremenski uslovi retko se poklope u Dolini Smrti, tako da po mišljenju naučnika nekada prođu godine pa i desetine godina a da se kamenje ne pomeri.

 

kamen

Priredio IK/OnlineMušičar

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*