Milijarde nemačkih maraka još u opticaju

Milijarde nemačkih maraka još u opticaju

Nemacka marka web0

Milijarde nemačkih maraka još u opticaju

Iako je povučena još 2002. godine, nemačka marka još uvek postoji. Neko je na marke zaboravio, neko ih čuva kao zlato, neko ih skuplja sa strašću kolekcionara.
Iako je nemačka marka u “penziju” otišla još pre 13 godina, Nemci u svojim slamaricama još uvek čuvaju stare novčanice i kovanice u sveukupnoj vrednosti od više milijardi evra. Prema podacima Nemačke savezne banke, s kraja novembra 2014. godine – radi se o oko 169 miliona novčanica i 24 milijarde kovanica.

Taj novac još uvek ima svoju vrednost – oko 12,9 milijardi nemačkih maraka, odnosno – 6,6 milijardi evra. Statistički gledano, to bi značilo da svaka osoba u Nemačkoj (od ukupno 81 miliun stanovnika), u svom domu čuva novčanice i kovanice u vrednosti od 160 nemačkih maraka. Posebno se od kovanica, kako pokazuju službeni podaci, Nemci teško odvajaju. Naime, krajem 2013. godine oni su još uvek bili u posedu oko 4 odsto sveukupnog broja nekadašnjih papirnih novčanica i čak 55 odsto sveukupnog broja starih kovanica.

Marke i u bivšoj Jugoslaviji
Rezultati istraživanja koje je za nemačku Postbank obavila agencija Emnid pokazuju da se većina ljudi ne želi da se odvoji od starog novca iz čisto sentimentalnih razloga. 74 odsto ispitanih, nemačke marke želi da zadrži u znak sećanja, 24 odsto čuva ovaj novac jer u tome vide vrednost, kao i u zlatnim polugama, dok njih oko 22 odsto navodi da su jednostavno zaboravili da marke promene u evre. Nemačka savezna banka ne može to da potvrdi. „Mi možemo samo da pretpostavimo o čemu se radi. Kolekcionarska strast može biti jedan od glavnih motiva kao i činjenica da su mnogi zaista jednostavno zaboravili da promene novac ili da je zagubljen“, kažu u Postbank. Naime, još uvek se vrlo često dešava kada se novac pronalazi slučajno, naprimer kada naslednici odjednom pronađu veće količine nemačkih maraka koje su bile zazidane u podu ispod kade.

Nemacka marka web2

Sakupljačka strast kod nekih Nemaca se pak može primetiti i po tome što je najčešće reč o sitnijim novčanicama ili kovanicama koje nisu promenjene u evre – 17 odsto novčanica od 10 nemačkih maraka i čak polovina novčanica od 5 maraka. Kada je reč o kovanicama, pogotovo o pfeninzima, većina ih smatra „manje vrednim“ i sami tim ih retko ko donosi u banku i menja u evre, odnosno, u cente.

Osim toga, procenjuje se da se velika količina nemačkih maraka još uvek nalazi negde van granica Nemačke. Ovde prednače zemlje bivše Jugoslavije kao i drugi delovi istočne Europe gde je nemačka valuta neko vreme bila drugo službeno sredstvo plaćanja.

Nemacka marka web1

Njima svima banke poručuju da se nemačke marke u svakom slučaju još uvek sasvim besplatno mogu promeniti u evre.

Telegraf i DW

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*