MHE BUNA: Poplave i hidrocentrale plaše stanovnike Bune

MHE BUNA: Poplave i hidrocentrale plaše stanovnike Bune

big

MHE BUNA: Poplave i hidrocentrale plaše stanovnike Bune

”99 posto stanovnika na Buni protivi se izgradnji male hidrocentrale MHE Buna 1 i Buna 2, u njihovom mjestu. Ja sam blizu ušća rijeke i već smo dva puta plavili od mosta preko Neretve. Nakon izgradnje hidrocentrale više će poplava bit, sve će plivati”, rekao je za Bljesak.info Miroslav Barišić iz Mjesne zajednice Buna.

Barišić je rekao kako rade na peticiji pomoću koje će se svi stanovnici bunskih naselja moći izjasniti žele li mini hidrocentralu u svom mjestu. Stanovnici Bune, Blagaja, Ortiješa, Jasenice svoje nezadovoljstvo su već iskazali na prvoj i jedinoj Javnoj raspravi koja je održana o ovom projektu u srpnju 2015.

”Iz Ministarstva nismo dobili nikakav odgovor kako se definirala ta rasprava, jer je prekinuta. Hoće li biti nova zakazana i kada to ne znamo”, rekao je za Bljesak.info Oliver Arapović iz ekološke udruge Majski cvijet dodavši da je 150 ljudi tada reklo ”Ne” mini hidrocentrali.

Na ovoj Javnoj raspravi predstavljena je studija „Studiju o utjecaju na okoliš za male hidroelektrane Buna 1 i Buna 2“ koju je izradio mostarski Građevinski fakultet.

”U ekološkoj studiji koju je radio Građevinski fakultet bilo je sve šturo opisano, nema nikakvog utjecaja na okoliš. Eto kakva im je studija”, rekao je Barišić.

Kaže kako se na terenu trenutno ne radi ništa, te kako su dosad investitori samo označili kvote. Dodaje kako bi prema njihovim informacijama gradnja male hidrocentrale treba početi u lipnju 2016. godine, no kako će se potruditi zaustaviti to.

Arapović smatra kako se ljudi, osim straha od poplava koje imaju, protive uništenju prirodnog krajolika.

”Ovo je spomenik prirode, proglašen 70-tih godina, prirodno stanište endemskih vrsta koje su izumirale i ugrožene. To znači ostat ćemo bez svega toga. Ova rijeka je prirodna staza za kajakaštvo, to su se nekad svjetska prvenstva organizirala. Zašto uništiti jedan takav spomenik da bi jedan pojedinac dobio hidroelektranu i izvlačio od toga koristoljublje”, rekao je Arapović.

Podsjećamo, koncesiju investitoru ”Hercegovina građevinsko zanatstvo” d.o.o. Podružnica – Obnovljivi izvori Mostar za izgradnju malih hidroelektrana Vlada Hercegovačko neretvanske županije dala je u listopadu prošle godine.

Studiju o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju male hidroelektrane (MHE Buna 1 i Buna 2), za investitora je izradio Građevinski fakultet Mostar – Građevinski istraživački centar d.o.o., te je ista dostavljena Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

”Izgradnja objekta MHE Buna predviđena je u području korita rijeke Neretve nizvodno od utoka rijeke Bune, u južnom dijelu općine Mostar. Lokacija izgradnje pripada području naselja Buna u općini Mostar Jug. Nalazi se na 43º23´ geografske širine i 17º83´ geografske dužine. Nadmorska visina područja iznosi oko 30metara. MHE Buna 1 i MHE Buna 2 planirane su na lijevoj i desnoj obali Neretve nizvodno od mosta preko Neretve koji spaja lokalnu cestu na desnoj obali s magistralnim putem Čapljina – Mostar. Ovaj most je lociran cca. 300m nizvodno od ušća Bune. MHE Buna 1 smještena je na desnoj obali Neretve cca. 80m nizvodno od mosta, dok je MHE Buna 2 locirana na lijevoj obali cca. 360m nizvodno od mosta”, navedeno je u Studiji.

Original tekst sa video materijalom i prevodom na: http://www.bljesak.info/mob/clanak/139631

Bljesak.info

Poslao uz preporuku da objavimo Yasma.

Loading

2 Comments on “MHE BUNA: Poplave i hidrocentrale plaše stanovnike Bune

 1. Poštovani,
  Gledao sam deo emisije o gradnji MHE na Neretvi na TV AL DŽAZIRA, gradnja MHE sa branamauništava ekologiju, plavi okolna zemljišta, uništava biljni i životinjski svet, taloženje teških metala ispred brana i još mnogo toga!!!
  Radim na razvojima raznih uređaja iz oblasti OIE, među njima su UREĐAJI ZA PROIZVODNJU EL. ENERGIJE NA PROTOČNIM REKAMA, mobilni sistemi, ekološki, mogu biti na reci mnogo njih u grupama i nazivamo ih farmama. Mogu biti do 1 mW, zavisiod snage reke, a može se podešavati tok.Proizvodnja jednog uređaja je ispod mesec dana, desetine puta jeftinije od bilo kojih MHE… imam mobilne uređaje do 20 kW, koji se proizvode za tri do četiri dana , ekološki itd., malih vetrenjača za domaćinstva po manjim mestima ….
  Ako imate interesovanja za ovakve projekte možete se javiti na:
  e-mail: pmedic@EUnet.rs
  Pozdrav svim razumnim čuvarima eko sistema.

 2. Poštovani,

  Treba narod zainteresovati i za MOBILNE SISTEME PROIZVODNJE BIOGASA za domaćinstva ili gde se teže dolazi do el. energije, ogreva itd… namenjena za domaćinstva za kuvanje, grejanje, el. energije …jedan uređaj može da zadovolji od pet do sedam sati rada ili više uređaja i mogućnost veće upotrebe, sve energente imate i vrlo lako ih je upotrebiti. Budite nezavisni i imate svoju energiju…
  Zainteresujte se…
  e-mail: pmedic@EUnet.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*