Mediteran bez morskih pasa

Mediteran bez morskih pasa

SharkBroj morskih pasa na području Mediterana pao je za nevjerojatnih 97% u posljednjih 200 godina, čime se poremetila biološka ravnoteža, stoji u izvještaju kojeg potpisuje vašingtonski program Lenfest Ocean. Zbog takvih zabrinjavajućih otkrića znanstvenici su sigurni u nesagledive posljedice, jer se najopasnija morska riba nalazi na samom vrhu prehrambenog lanca.

Upravo se stoga može očekivati da će se manje morske vrste, inače glavna hrana morskih pasa, brojčano povećati, pa time i više tamaniti svoj uobičajeni plijen. Takvo što rezultirat će opasnim poremećajima cijelog prirodnog sustava, upozorio je Francesco Ferretti, glavni autor alarmantnog izvještaja.

Velika morska psina nije ugrožena samo na Sredozemlju. U izvještaju Međunarodne unije za zaštitu prirode stoji da je u svijetu do istrebljenja dovedeno 11 vrsta. Zbog prevelikog izlovljavanja, koje se najviše da primijetiti na području Dalekog istoka, gdje se naveliko uživa u kulinarskoj deliriji, čuvenoj finoj juhi od peraja morskog psa. Ovakva ribarska praksa neće se moći razvijati na mediteranskom području, zbog tek dvadesetak primjeraka morskih pasa, koliko je trenutno zabilježeno.

Izvor www.bistrobih.ba

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*