Međimurje i pastrve

Međimurje i pastrve

HR 06

Međimurje i pastrve

Prošle godine nekako u devetom mjesecu sasvim slučajno otkrivam novo salmo odredište. Drenažni kanal HE Dubrava kod Svete Marije (sjeverozapadni dio Hrvatske-tridesetak kilometara od Varaždina) kojim gospodari ŠRD Klen iz Svete Marije.
Do kanala HE Dubrava može se doći iz dva smjera.

Prvi smjer je autoputem Zagreb – Varaždin, pa se kod Varaždina spustiti na Podravsku magistralu prema Prelogu ili drugi smijer Podravskom magistralom iz pravca Osijek – Varaždin

Kanal HE Dubrava dugačak je desetak kilometara, u prosjeku širok 10 – tak metara sa dubinom od pola do tri metra. To je ocijedni kanal koji osim iz glavnog kanala hidroelektrane vodu dobiva i iz manjih pritoka i potočića.

Obilje hrane i naravno voda bogata kisikom visoko su kvalitetni uvjeti za život kalifornijske pastrve koja se tu izuzetno dobro osjeća. Mnoštvo sitne pastrve (ispod 10cm) jasno govori o prirodnom mrijestu, ma koliko to čudno zvučalo. Na moje čuđenje Tomislav, koji me i upoznao sa ovim odredištem, spominje mi, da je potvrdu o mrijestu pastrve dobio i kroz razgovor sa nekim od priznatih Hvatskih poznavatelja riba i voda. Do ove godine ne salmonidna voda od 2009- te je dobila i službeno epitet salmonidna i to sa punim pravom. Osim kalifornijske pastrve ima tu i potočne pastrve, a čuli smo da je ubačeno i lipljena. Iz rijeke Drave se tu nađe i manjih ciprinida (klenova i druge bijele ribe).

HR 04
Kanal HE Dubrava
HE02
Međimurje i pastrve, zamaranje na kanalu HE Dubrava

Prvi dojam, moram priznati poprilično urbane okoline, betonski bent iznad kanala, cesta svega 20 – tak metara od vode, uopće mi nisu davali dojam da se nalazim na mjestu gdje bih mogao očekivati pastrve. Prvi dojam me je očigledno prevario.

HR 03Mušičarenje na kanalu

Tog dana nismo imali priliku vidjeti monstrume od 3 – 4kg (možda ih ni nema), ali ove pastrve svoju veličinu nadopunjuju izuzetnom ljepotom i borbenošću. Svaki dril ribe veće od 30cm bio je popraćen spektakularnim skokovima iz vode ponekad dugim i do 1.5 – 2m što pokazuje i potvrđuje njihovu borbenost i snagu. Za par sati mušičarenja, bocnuli smo i pustili, više desetaka riba do 30cm, a posjetiti ovu vodu mekšim mušičarcem je vrhunska zabava.

Treba naglasiti da je voda jako, jako bistra, a riba plaha te ju je lako poplašiti, no i to je jedna od čari mušičarenja, prišunjati joj se i prevariti je pravom muhom, izdrilovati, fotografirati i pustiti, možete li zamisliti što ljepše.

Imao sam sreće da sam za «mentora» te vode imao Tomislava Malbašića, momka koji je u prethodnih nekoliko mjeseci «bocnuo» i pustio popriličan broj ovih međimurskih ljepotica. Na brzinu me uputio u male tajne, čime i kako do zatezanja, a golden nimfe na udici br.10 – 12 su bile muha broj 1 na ovoj vodi. Dakako da se može loviti i površinskom, ali imao sam osjećaj da ne treba izmišljati toplu vodu te sam se držao nimfi i imao odličnog uspjeha.

HR 05

Nakon par sati uživanja na škrtom rujanskom suncu, uz  izuzetno raspoložene pastrve, koje su nam pružile izvrsnu zabavu, sretni smo se uputili u nove pohode, a ovu definitivno salmonidnu vodu, upisali smo u svoje planere za posjete tijekom sezone 2009.

HE 01

Dnevna karta je bila svega 60 kuna (1 euro = 7.22 kune) i mogla se kupiti u Hotelu Golf  gdje si možete osigurati prenoćite i prehranu (Hotel Golf , Donji Vidovec Glavna bb, tel. 00 385 40 615245).  Ukoliko prolazite ovim krajem obavezno ponesite mušičarac i pokušajte i vi prevariti koju međimursku ljepoticu.

redovna kalifa

 Tekst i foto: Goran Mamuzić – Gogo

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*