Materijali za izradu mušica 2.

Materijali za izradu mušica 2.

vestacki materijaliMaterijali za izradu mušica 2.
Veštački materijali

Veštački materijali su nastali kao zamena za prirodne materijale, odnosno kao njihova dopuna. Razlozi za proizvodnju isti su kao i u modnoj industriji: najpre, mnoge životinje su zakonima država trajno ili delimično zaštićene.
Osim toga, apetiti tržišta postali su toliki da je nemoguće za kratak vremenski period proizvesti ogromne količine prirodnih materijala i distribuirati ih širom sveta. Najpresudnija je možda cena, koja je za veštačke materijale višestruko niža.

Izvesno je da su prirodni materijali bolji (isto koliko je izvesno da bi se vaša žena više obradovala bundi od prirodnog krzna), ali je isto tako činjenica da su veštački jako dobri kako zbog verodostojnosti, širokog kolorita, tako i pristupačnije cene. (Ako ne uspete da ubedite ženu da isti stav vlada i na modnim pistama, ušteda na veštačkim materijalima će vam omogućiti da joj kupite pravu bundu).
Ono što nam se do “juče” činilo nemoguće uraditi prirodnim materijalima, sada je već realnost. Ključevi granica Fly Tying-a su sada u rukama vezača. U ovom delu, kojim ćemo zaokružiti materijale, zaobići ću bilo kakvu podelu na neke grupe, jer je to nemoguće danas učiniti.

utc wire

Žice i lamete

Pored raznih konaca koji nam služe za početak i kraj izrade mušica, za dabiranje i porebravanje, žice i lamete nam služe za otežavanje imitacija, njihovo porebravanje, a nekad i kao zamena za osnovni konac. Najčešća primena žica je pri izradi nimfi i mokrih imitacija raznih stadijuma u razvoju insekta.

Od žica se najviše primenjuju olovne žice ili trake, bakarne žice i tungsten žice. One se mogu naći u prodaji namotane na kalemovima u raznim debljinama i bojama. Dobro će poslužiti bakarna žica sa nekog transformatora, koja može biti nelakirana ili lakirana nekom od boja. Veoma je važno obratiti pažnju na količinu otežanja srazmerno godišnjem periodu ili nivou vode. Do izostanka ulova će doći ukoliko niste imitaciju dovoljno otežali i koristite je tamo gde su dublje vode, ali i ako ste je previše otežali, a vode su pliće.

flashabou

Lamete su najveću primenu našle kod porebravanja tela mušica i mogu biti trakaste i ovalne u raznim dezenima i prečnicima. Veliku primenu imaju u izradi strimera za morski ribolov. Ove lamete se mogu kupiti namotane na koture ili u snopovima, a izdvajaju se Cristal flash, Flashabou, Unique Hair i mnoge druge. Kristal flash je izrađen od uvijenih lameta i daje svetlucavost našim strimerima i nimfama.

BRITEB~1Otežanja: tela, glave i oči

Ovo je jedan od glavnih elemenata u izradi strimera, ali i dobrog dela nimfi kao i drugih imitacija koje je potrebno ili otežati ili im dati željeni oblik.

Glave mogu biti lake i teške, u zavisnosti od toga od čega su izrađene: plastika, mesing, olovo, tungsten, … Po obliku su konusne, loptaste, loptaste sa ravnim površinama koje dodatno reflektuju zrake svetlosti.

Tela tj. podloga za telo imitacije, može se naći u raznim težinama, od raznih materijala i služi davanju oblika imitaciji i ekstra težine. Pored otežanja, oči služe da daju verodostojnost imitaciji. Možemo ih nabaviti kao oble i zasečene (na koje ćemo po potrebi zalepiti određenu boju epoxy očiju), ili samolepljive oči u raznim bojama i veličinama izrađene od plastike ili epoxija. U prodaji su glave i oči iskazane svojim prečnikom, vrstom materijala i bojom.

RTS

Dabinzi i šenili

Dabinzi: Micro, Super Fine, Fine, Mix, Antron, … namenjeni su za izradu tela mušica, grudnog dela, nogica, … Mogu se kupiti u pakovanjima određenih boja ili posebno u kesicama. Dabinge različitih boja možete mešati radi dobijanja neke nijanse, a najbolji efekat se postiže mešanjem sa nekim od prirodnih dabinga, najčešće zečijom dlakom.

NGD dubbing fibers

HARELI~1

DABING~1

NGD dubbing thread

Šenili: micro, ultra fine, finem, kristal ili ice šenil… raznih boja, dezena… koriste se za izradu tela i nastali su kao zamena za dabiranje bilo prirodnih bilo veštačkih dabinga, dlaka i sl.

super thin fly tying foam pads 2Noviji materijali

Foam ili policelonske table se koriste za izradu tela ili dela imitacije. Danas se mogu kupiti gotova tela sa već određenim kolorom. Omogućavaju dobru plovnost imitacije. Veoma su laki za rad.

Flash back folije služe kao pokrov na nekim imitacijama i mogu se kombinovati sa foamom ili se mogu kupiti gotovi foam sa već zalepljenom flash back folijom. Samo ime ove folije kaže da daje odličnu refleksiju. Neke od folija možemo koristiti za izradu krila insekata.

Policelon je uneo pravu revoluciju u svetu FT kada se pojavio na tržištu. Može se naći u tablama i valjcima ili već pripemljen za stavljanje na udicu u zavisnosti od same imitacije. Pravi primer upotrebe ovog materijala se može videti na imitacijama Vanje -Vania Fly Fishing koji je celu paletu insekata preslikao u izradi sa policelonom i time postao široko prepoznatljiv u svetu FT.

ice wing fiber

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poliopropilen je uneo revoluciju pri izradi imitacija koje odlikuje mala specifična težina i kao takve imaju izuzetnu plovnost. Primenu je našao na skoro svakom segmentu mušice naročito kod izrade krila, a i kod parašut imitacija i kao deo koji služi za lakšu indikaciju mušice.

Gumice i silikonske trakice služe kod imitiranja nogu, za izradu tela kod mokrih mušica i nimfi.

Body tube su neizostavne kod vezača koji vezuju strimere, lake su za upotrebu i verno dočaravaju telo kod imitacije ribica.

Materijali za krila, za mušice, se mogu danas lako naći po tipu mušice i po željenoj veličini i koloritu. Ogromna je ponuda gotovih krila za tačno određene imitacije.

Micro fibets služi za imitaciju repova. Trajan je i ima dobru plovnost.

Zadnjih godina tržište i industrija izrade veštačkih muha su zatrpane novim materijalima veštačkog porekla koji ono što je do sada bilo nemoguće čine mogućim. Gde će nas to odvesti? Već postoje podele mušica na klasične i realistične, a veštački materijali su ti kojima je moguće u potpunosti i realno napraviti prirodnu repliku.

 

Za kraj jedna imitacija nimfe od sintetičkih materijala, brza za izradu.

– Udica: Mustad 539E Size 10
– Konac: UNI Tread 8/0 Olive
– Glava: Teška perla zlatne boje 3mm
– Samolepljiva olovna trakasta lameta za dodatno otežanje
– Ovalna lameta ili žica za porebravanje Olive
– Telo: Antron dabing Olive, ka repu Orange, ka toraksu plav
– Grudi: UV Dark Olive
– Brzosušeći lak

nimfa1

nimfa2

nimfa3

nimfa4

nimfa5

nimfa6

nimfa7

nimfa8

Tekst, foto i izrada: Đorđe Anđelković
http://www.musicarenje.rs/

 

Loading

1 Comment on “Materijali za izradu mušica 2.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*