Materijali za izradu mušica 1.

Materijali za izradu mušica 1.

Konci na policiMaterijali!!!

Neverovatno koliko je ovo široko polje za opisivanje. I tri cela časopisa bi mi malo bilo. A kada bih završio sa trećim opet bi se na tržištu pojavili novi da bih morao i da počnem i četvrti broj. Realnost, a šta drugo. Kada bi početnik ušao u neku bolje opremljenu prodavnicu sa materijalima za vezivanje mušica mogao bi samo da koluta očima pa da pronađe i od popa uvo.

Sreća (u nesreći) da kod nas još uvek nema takvih prodavnica, ali smo na dobrom putu, te ne može da se u startu obeshrabri i odluči se za kupovinu gotovih muva. O internet on-line shop-ovima i da ne pričam. Ali šta kupiti za početak?

Pokušaću da mi težište u opisu budu materijali koji su potrebni za vezivanje mušica i strimera osobama koje tek uplivavaju u beskrajan svet fly tying (izrade veštačkih muva).

Uvek se prijatno osećam kada pročitam neki članak o tome kako neki dekica još uvek vezuje mušice, iz ruku, od onoga što nađe u prirodi, a još više ako upoznam takvu osobu i zavirim mu u kutiju sa muvama. Verujte te kutije su pravo bogatstvo. Ruke dekice su godinama dovodile tehniku do savršenstva, ali ne za javno prikazivanje, već samo za ribolov i ništa više.

dekina kutija
Ljubina kutija s muhama

U OKVIRU (https://www.musicar.rs/2008/07/05/starina-ljubo-i-njegov-ljeskovac/) – Pecanju ga je naučio ženin stric Jovo Vrtunić, te kolege prosvetari u Ribniku gde je došao da radi kao učitelj. Vučić (Mlađena) Ljubomir. Starina od 74 godine. Izgleda daleko mlađi od godina u krštenici. Pun života i želje za ribolovom. I dalje sam pravi svoje mušice od pristupnih materijala na relativno velikim udicama, 10-kama, a omiljene su mu: patak, mravić, osić, lampara, vranica i krejica. Često sam priveže muhu na vodi, ako je u kutiji nema.

Za njega ne postoje veštački materijali, bojena pera, specijalni konci, posebne udice, stege i da ne nabrajam šta sve danas koristimo.

Pored konca, kao jednog od osnovnih sredstava i materijala za izradu mušica, materijale možemo klasifikovali na prirodne i veštačke.

Prirodni materijali su najbolji za izradu mušica i strimera. Veštački dopunjuju i proširuju tu kolekciju i zauzimaju značajan deo tržišta; kako zbog verodostojnosti prirodnih tako i zbog kolorita, a i zbog cene i količine koja može da se proizvede.

Duck-and-Lily-Pads
Divlja patka
divlji zec
Divlji zec
paun2-620x412
Paun – mužjak

Najveći deo prirodnih materijala zauzimaju: pera iz domaćih i divljih pernatih životinja i krzna od domaćih i divljih životinja krznašica.

Konci

Konac je osnovni materijal sa kojim počinjemo izradu mušice i sa kojim završavamo našu imitaciju mušice, larve, ribice, … Od presudnog je značaja izabrati pravi konac za određeni tip imitacije. Veoma je bitno da konac bude kvalitetan. Pored toga što služi za učvršćivanje materijala na udicu (opšte prihvaćen naziv je OSNOVNI konac), može i da nam posluži za izradu tela kao i porebravanje tela imitacije i upredanje – dabiranje. Oni su klasifikovani po debljini, nameni i materijalima od kojih su izrađeni.

konci monobond

konci 17 kroz 0

Oznake koje srećemo kod mušičarskih konaca su iskazane kao 3/0, 4/0, 6/0, 8/0, 12/0, 16/0, 17/0, … Konce označene sa 4/0 koristimo u radu na većim imitacijama i na udicama od 6 – 12. Najupotrebljavaniji su sa oznakama 6/0 i 8/0 za imitacije na udicama od 10 – 16, dok konce koje nose oznake 16/0, 17/0 koristimo za izradu imitacija na malim udicama od 22-24.
Materijali od kojih se izrađuju konci su pamuk, trevira, flos, lan, svila (prirodna ili veštačka), najlon itd. Najčešće upotrebljavana boja je crna, a granice u bojama i njihovim nijansama nema. Dalje prema nameni konci mogu biti: osnovni za počinjanje i završetak izrade imitacije, za dabiranje – upredanje dabinga ujedno i za izradu samog tela imitacije kao i porebljavanje. Konci se čuvaju namotani na kaleme, koji se lako umeću u bobinu (držač kalema s koncem, kojim lako motamo).

haklovi estoniaPRIRODNI MATERIJALI

Perje

Teško da ima dobrih vezača bez prave kolekcije prirodnih materijala – pera. Skalpovi, sedla, krila, bokovi, vrat, pera, isperci, … Svako pero, isperak, badrljica ima svoju namenu kod određene imitacije. Njegova boja, debljina badrljice ili isperka, mekoća ili tvrdoća (može se reći i oštrina isperka) su od presudnog značaja za dobijanje što realističnije imitacije. Ovi materijali dobijaju se od sledećih pernatih životinja: petao, kokoška, guska, patak, sova, kos, jarebica, papagaj, fazan, paun, kreja, ćurka, noj, emu, marabu, … Svaka pernata životinja ima veliki broj različitih pera po veličini i kvalitetu.
Njih možemo podeliti u dve grupe: konturna (spoljna) i paperje (unutrašnja). Paperje je veoma sitno, mekano i osetljivo perje koje iz kože raste posebno ili se nalazi u dnu konturnog pera. Ono nije primenjivo zbog svoje velike mekoće. Krupnija paperjasta pera se koriste za strimere.

Petitejean CDC
Petitjean CDC

Ovde izdvajam CDC (Cul De Canard) pera ptica plivačica. Njihova je glavna osobina da imaju odličnu plovnost, jer su zahvaljujući izlučevinama lojnih žlezda prirodno nepromočiva. Kratka, lagana i vrlo otporna omogućavaju izradu krila suvih i izranjajućih insekata – mušica, kao i za tela kod nekih imitacija tulara. Imitacije izrađene od ovog materijala nije potrebno naknadno mazati radi bolje plovnosti, već ih je dovoljno samo prosušiti ili posle hvatanja ribe malo oprati u vodi. Cena ovih CDC pera je visoka, jer ih ima malo na telu patke.

Pera za izradu se biraju u zavisnosti da li nam trebaju krila za suve ili mokre. Kod većine suvih imitacija, pero s vrata petla je nezamenjivo. Ako treba oponašati krila, krilne pupoljke, ili noge kod nimfi ili mokrih imitacija, tada su najbojla gipka pera jarebice i šljuke, vodenih pernatih životinja.
Najpoznatije i najkorišćenje je pero iz vrata petla. Nisu sva pera sa vrata petla primenjiva, zbog raznolikosti i veličine, ali ako bi ih koristili i za izradu strimera, možemo reći da je celo sedlo upotrebljivo. Prilikom izbora treba gledati da su isperci na peru što ravnomerniji tj približno iste dužine. Od proizvođača na svetskom tržištu najzastupljeniji su sklapovi i sedla firme METZ, koja je genetski odgojila petlove kod koji su pera iz sedla duga i velikim delom sa jednakim dužinama isperaka. Sedla se prodaju po klasama i za one najkvalitetnije (Prve klase) treba izdvojiti oko 50 evra. Pored njih na tržištu se mogu i naći domaći i indijski skalpovi petlova koji su jeftiniji, ali i manje kvalitetni.

peacock-tail-feathers
Paunovo perje iz repa
GDS
Microbarb Saddle hackle

Pera jarebice predstavljaju jedan od najčešćih materijala. Najveću primenu nalaze kod mokrih mušica i nimfi. Ona su nežna. Repna pera fazana imaju univerzalnu primenu. Za krila, tela, pokrov, noge, repove,… Pera divljeg patka sa grudi i bokova koriste se za izradu majskih mušica, profesora i mnogih vrsta jednodnevki. Zbog svojih osobina, čvrstine i plovnosti najveću primenu su našla kod izrade krila. Pera ćurke se koriste za izradu tzv mudler mušica. Zahvaljujući čvrstini koriste se za izradu nožica insekata: buba, skakvaca i dr kao i za izradu krila. Marabu pera se odlikuju secifičnom osobinom “lelujavost” pri vođenju u vodi. Iz ovog razloga se koriste kod izrade velikog broja strimera, ali i kod izrade nekih nimfi. Pero pauna “paun oko” je jedan od najčešće korišćenih materijala za izradu tela mušica. Slabo upija vodu, a lako se i brzo formira u željeni oblik tela mušice. Zbog svoje prirodne boje i sjaja ova pera su nezamenjiva za imitacije kopnenih insekata. Pored prirodnih boja, pera se mogu nabaviti i kao bojena pera. Postoje veštački bojena sedla.

dlake razne 88Krzna i dlake

Od dlaka krzna raznih životinja krznašica mogu se praviti veoma efikasne mušice i strimeri. Najčešće se kombinuju sa drugim materijalima. Najupotrebljavanije dlake su od zeca, jelena, košute, srne i srndaća, lisice, veverice, ali i losa, irvasa, divlje svinje, bizamskog pacova, nutrije, foke, jazavca, teleta, puha i drugih životinja.
U prodaji ih možemo naći u raznim pakovanjima. Kao snopovi dlaka iste dužine, kao krzna zajedno sa uštavljenom i mekanom kožom, te sitno seckane dlake za dabiranje od ušiju, repova, brkova, glave… Za ovo poslednje nabrojano se najčešće koriste dlake od zeca i kunića raznih boja i nijansi. One sa ušiju i lica služe za izradu tela poznate mušice (nimfe) “zečje uvo”, ali i za druge imitacije.

dlaka jelena 1
Dlaka jelena i srne

Dlake jelena i srne odlikuju se visokom plovnošću. Koristimo ih za izradu krila tulara, kamenjarki, stimulatora, tela skakavaca i dr. Ova krzna predstavljaju tradicionalan materijal za izradu mnogih strimera: mudlera, miševa, žaba, ribica. Popularan i veoma plovan materijal.

Pravite svoje imitacije i uživajte u vezivanju. Bistro!

U sledećem broju nastavak o ostalim materijalima za izradu muha.

 Đorđe Anđelković

Loading