Martovska rešenja za celu sezonu

Martovska rešenja za celu sezonu

martovkaMartovska rešenja za celu sezonu

Ako bi birali između hiljada veštačkih mušica, u situaciji kada treba predstaviti prvi broj novog časopisa o mušičarenju, a biti u korak sa tekućom sezonom i dati svemu svečan karakter, izbor nedvosmisleno pada na jednu od najstarijih opisanih kreacija.


Iako nastala kao imitacija konkretne vrste, popularna Martovka (March Brown) i danas služi kao zamena većeg broja sličnih insekata, koji se ne javljaju samo u martu već i kasnije u toku sezone, a pripadaju jednodnevkama iz rodova Rhitrogena i Ecdyonurus.

Ovi međusobno slični insekti u nekim momentima postaju značajna hrana za pastrmke i zato su se mušičari vekovima trudili da sa sobom na reku ponesu odgovarajuću imitaciju. Ispostavilo se, međutim, da ta mušica odlično lovi i kada se javljaju mnogi drugi insekti, pa čak i kada se insekti uopšte ne roje. Zbog toga već jako dugo Martovka slovi za jednu od najuniverzalnijih veštačkih mušica. I pored toga što svake godine nastaju hiljade novih tvorevina od perja, dlake i konca, ona suvereno opstaje i stiče nove obožavatelje.

Prirodni insekti iz pomenutih rodova i mušičarske “grupe Martovki” u imago fazi su smeđe-crvenkastih boja tela sa mnogo pegica svetlijih boja. Njihova krila takođe znaju biti gotovo mramorna, pa su starim vezačima baš zato pera fazana i jarebice zapala za oko. Treba napomenuti da su uzor za stare vlažne mušice bili krilati insekti. To možda danas ne zvuči logično, ali bez obzira na to, Martovka je bila veoma uspešna. Verovatno zato što je dovoljno dobro oponašala nimfe i emerdžere Martovki iz sveta jednodnevki kojima se pastrmke rado hrane.

Razvoj Martovke

Zbog nedostatka direktnih pisanih podataka o vremenu nastanka i prvom tvorcu Martovke možemo samo nagađati. Već u legendarnoj knjizi Dame Julijane Treatyse of Fysshynge with an Angle (1496.) pominje se The Dun Fly, mušica sa smeđim telom i perom od jarebice sa kojom se dobro lovi u martu mesecu. Od tada pa do danas teško da je izašla knjiga o mušičarenju, a bilo ih je mnogo, u kojima se ne spominje Martovka. Pri tome bi bilo malo reći da postoji više verzija ove mušice, ona je pravi “šampion varijacija”. Razlog za to je svakako dugovečnost Martovke, a ona je proizašla iz činjenice da se sa njom odlično lovi i to ne samo u martu. Od mnoštva njenih dobrih varijacija koje smo i sami probali, predstavićemo vam ovoga puta samo one najčešće i po našem iskustvu najprimenljivije na ovim prostorima.

Klasična Martovka je vlažna mušica koja se obično pravi od sledećih materijala: krilo od pera fazanke, rep i noge od pera jarebice, telo od tamnije dlake sa zečijeg uva uz mali dodatak dlake foke boje trule višnje i rebra od zlatne žice ili žutog konca. Jednostavna i veoma lovna mušica. O njoj su napisane mnoge reči, ali će najbolje biti da citiramo velikog G.E.M. Skues-a (1910, Minor Tactics of the Clalk Streams) koji je ovu mušicu nazivao “tako zvana Martovka” i za nju u svojoj prvoj knjizi napisao da je “prilično loša imitacija Martovke (misleći na insekte) i prilično dobra imitacija bilo čega”. On je tom prilikom, kao i obično, bio sasvim u pravu. Verovatno je vrlo malo riba ulovljeno na tu mušicu zato što ih je ona podsetila baš na Martovke, a u mnogim drugim situacijama ova mušica je bila izuzetno uspešna, jer svojim opštim izgledom podseća na veliki broj insekata kojima se hrane pastrmke.

marchbrownMekonoga Martovka (March Brown Spider) je verzija bez krila. Ona je najjedonstavnija i verovatno lovnija od svih ostalih Martovki. Od srednjeg veka do danas takve mušice čine osnovu za lov pastrmke. U nekim knjigama navode se mnoge varijacije ove mušice. Tako Roger Wooley (1932, Modern Trout Fly Dressing) navodi čak 20 različitih Martovki, koje su doduše sve prilično slične i samo su varijacije na istu temu.
Druga verzija Mekonoge Martovke, sa telom od dlake sa vrata zeca bojene narandžasto, prema A. C. Williams-u (1949, Dictionary of Trout Flies) nastala je na severu Engleske, u Jorkširu. Taj kraj je poznat po mnogim odličnim mušicama i čitavoj školi ribolova sa malim mekonogim mušicama koje se tamo kratko zovu “spider”. Veliki majstori te veštine bili su Pritt (1885, Yorkshire Trout Flies), kao i Edmonds i Lee (1916, Brook and River Trouting), u čijim knjigama mogu da se, pored ove, nađu mnoge dobre verzije Martovke.

marchbrown-nimfaNimfa Martovke (J. Veniard, 1966, poglavlje Artificial Flies u knjizi Trout Fly Recognition od J. Goddard-a) sa repićima i abdomenom od repnog pera fazana, predstavlja savremeni pokušaj da se sa dobro poznatim materijalima preciznije imitira taj stadijum u životu ovih insekata.

 

 

marchbrown2Suva Martovka (T. Price, 1976, Rough Stream Trout Flies) vezuje se sa repom i nogama od mešavine pera braon i grizli pevca, dok su ostale komponente uobičajene. I ovo je savremena mušica koja ima namenu u lovu pastrmki koje uzimaju prirodne Martovke sa površine vode. Pošto se to događa prilično retko, ona ostaje u kutijama ribolovaca mnogo više vremena nego vlažne imitacije. I sam autor navodi da više voli vlažnu Martovku, ali da i suva ima trenutke kada je vrlo uspešna.

Zaključak je jasan: jednom dizajnirana dobra veštačka mušica loviće i nekoliko vekova nakon svog nastanka, a jedan od najvažnijih ribolovačkih kriterijuma pri izboru one koju će koristiti biće poverenje u nju.

Step by step izrade mušice March Brown :

1
1…. Početni čvor sa navezanim repom od smeđih isperaka pera jarebice
2
2…. Vezna zlatna ili srebrna žica za porebravanje tela
3
3…. Početak vezivanja tela dabiranom niti od zečje i crvene dlake foke
4
4…. Telo pre porebravanja
5
5…. Porebreno u smeru suprotnom od namatanja tela
6
6…. Privezivanje peteljke jarebičjeg leđnog pera

 

7
7…. Formiranje nogu od dva namotaja jarebičjeg pera

 

8
8…. Vezivanje krila od dva simetrična isečka krilnog pera fazanke ili fazana
9
9…. Vlažna mušica Martovka

Goran Grubić i Aleksandar Panić, novembar 2007.
www.flyandtrout.com

Loading