March Brown – varijant

March Brown – varijant

march brown memo 9SBS: March Brown – varijant

Evo kako je ja radim – ukratko. To je jedna od lovnijih nimfi na vodama u Austriji. Ima još jedna slična – Arthofer nymfa. Mala je razlika u završetku, redosljed je isti kao kod March Brown samo što na kraju poslije nogica završavamo preklopom.

Postupak izrade

March Brown pravim ovako: za rep, uzmemo tri isperka od nojeva pera i pričvrstimo na luk udice. Isperci repa su dužina udice, zatim vežemo bakarnu žicu uz sami rep. Poslije vežemo 4 – 5 isperaka iz nojeva pera za tijelo. Stavljamo olovnu žicu, ako je teža verzija, ako ne onda motamo malo vune da tijelo bude robusnije. Kada smo napravili podmet vraćamo osnovni konac do repa i pravimo omču dužine dvije trećine isperaka koje smo pripremili za tijelo. Omču i isperke stavljamo u Dubing Twister i sve skupa zavrtimo tako da dlačice strše pod 90 stepeni u osi konca. Namotamo skoro dvije trećine tijela, zatim porebramo bakarnom žicom koju ne kidamo već ostavljamo za torax. Vežemo preklop, pa motamo bakarnu žicu u torax tako da je puniji. Preklapamo preklop preko toraxa i na kraju vežemo pero Jarebice (Koka – kako se kod nas zove u BiH). Zavšni čvor i nimfa za otvaranje sezone je gotova. Bistro i puno ulova na nju.

Materijal:

Udica: Gamakatsu veličine 8 do 16,
Osnovni konac: UNI Tthread 8/0 Dk. Brown,
Rep: tri isperka od Nojevog pera prirodne boje,
Rebra: bakarna žica i torax,
Preklop (košuljica): može bit Trutan, ženka fazana iz krilnog pera ili u ovom slučaju sova,
Otežanje: olovna žica, ako je teža varijanta, a može i bez nje.

march brown memo 1

march brown memo 2

march brown memo 3

march brown memo 4

march brown memo 5

march brown memo 6

march brown memo 7

march brown memo 8

march brown memo 9

Poseban okvir

Arthofer nymfa web
Arthofer nymfa

Arthofer Nymfa: Dakle pravljena je kao March Brown, samo od toraxa do glave je malo izmjenjena. Te godine 75 -te ili 76-te, ne znam baš tačno koje, u to doba je Rudi dolazio na Gacku, tu je bio i Arthofer često. Pošto je tada bilo teško doći do Jarebice kafenaste boje koju je Rudi koristio za Martovku, došlo se na ideju, sad ne znam tačno ko, vjerovatno Arthofer, da umjesto Jarebičinog pera stavi pera od ženke fazana do kojeg je lakše bilo doći. Namota se kao i Martovka s tim što se nožice koje strše na gore odsjeku i na kraju se završi preklopom.

Autor: Mensur Jahjefendić – Memo (EFFA-instruktor)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*