Malo više od WF, DT i sličnih pojmova kod špaga

Malo više od WF, DT i sličnih pojmova kod špaga

Malo više od WF, DT i sličnih pojmova kod špaga

Na početku mušičarenja kad savladate osnove mahanja, uglavnom ste pročitali ili čuli da postoje WF i DT špage (žnjore).

Ako ste imali prilike isprobati različite špage i štapove, sa nekima vam je baš išlo od prve i uživali ste u mahanju, a sa nekima ste se mučili. To je posebno vidljivo kod roll casta kad sa nekom špagom jednostavno ne možete lijepo i daleko “rolati”.
Postoji nekoliko karakteristika svake špage o kojima će ovisiti da li ćete uživati u određenom tipu mahanja i ribolova, o WF i DT špagama ste čitali, pa ne treba posebno objašnjavati.

Krenimo redom sa WF špagama:

1. karakteristika špage je dužina glave, tj. dužina težeg debljeg dijela špage koji omogućuje “punjenje”, tj. savijanje štapa pod težinom. Što je glava kraća, to će težina biti koncentrirana naprijed i uz malo špage izvan vrha štapa, moći ćete osjetiti težinu špage i saviti štap kod mahanja. Tipične dužine glave su od 8 metara kod tzv. stream modela, do skoro 20 metara kod špaga za daleko mahanje.
U kojem slučaju želimo imati kraću glavu? Postoje dva osnovna razloga, jedan je kad lovite na manjim potocima i na blizu, kad koristite maksimalno 10 metara špage izvan vrha štapa, moći ćete osjetiti savijanje štapa i uspješno baciti muhu na ciljano mjesto. Drugi razlog je što je početnicima često teško držati puno špage u zraku, pa im je lakše “ispucati” špagu i postići veću udaljenost, a ispucavanje je uvijek lakše sa kraćom glavom.
Duže glave omogućuju mahanje sa puno više špage u zraku i postizanje većih udaljenosti, ali zahtijevaju i više vještine u mahanju. Naime, držati možete onoliko špage u zraku koliko je dugačka glava, tj. kad glava izađe kompletno izvan vrha štapa, tanki running line iza glave (tj, ostatak špage) nema težinu i jako je teško držati više od 2-3 metra running linea u zraku i sa time mahati.
Kako je težina špage raspoređena na većoj dužini, npr. 15-20 metara, onda ako ne izvučete dobar dio te glave, nećete osjetiti savijanje štapa i teško ćete mahati na malim udaljenostima, pogotovo sa brzim štapovima.
Zaključak je da vam treba glava one duljine prema mjestu ribolova, tj. za male potoke uvijek kratka glava, za velike rijeke duža glava. Postoji još i pitanje vjetra, da li je lakše bacati u vjetar sa kratkom ili dužom glavom? Molim odgovore i objašnjenja u komentare.

 

Primjer kratke glave
Primjer dugačke glave

2. karakteristika špage je prednji konus (engleski taper), tj. kako se glava stanjuje prema prednjem vrhu, da li je nagli prijelaz ili jako dugačak. Neke špage imaju kratki konus, a neke konus cijelom dužinom glave (npr. Royal Wulff TT špage). Prednji konus određuje nekoliko stvari, npr. finoću prezentacije (bitno za suhu muhu), mogućnost efikasnog okretanja, tj. ispravljanja predveza (ovisno o dužini predveza), lakoću rolanja (npr. dugački konusi omogućavaju jednostavan i lagan roll cast ako je težina glave koncentrirana u zadnjem dijelu bliže vrhu štapa), lakoću različitih spey tehnika. Osim Wulff TT špage, postoje razne druge slične špage sa dugačkim konusima, npr. Rio Trout LT, Rio Single Spey, SA VPT, Barrio SLX, itd. Sve te špage su savršene za spey casting i za prezentacije suhe muhe.

Što je prednji konus kraći i agresivniji, špaga će imati više snage za okrenuti dugačak i debeli predvez, što je korisno pogotovo kod teških muha ili streamera. Sa dugačkim finim konusima problem je mahati u vjetar i tu će uvijek biti bolji kratki konus.

Primjer dužeg prednjeg konusa

3. karakteristika špage je i debljina vrha prednjeg dijela špage i možete ga podebljati rezanjem prednjeg dijela, ali na taj način skraćujete konus i dobijate agresivniju špagu. Zašto bi rezali prednji najtanji dio špage (nekad 1, nekad i 2-3 metra)? Ako koriste debele predveze, skraćivanjem vrha špage prilagodit ćete težinu vrha sa težinom predveza i moći ćete ljepše okrenuti tj. izravnati predvez kod izbačaja. Ako koristite tanke predveze (mislim da zadnji dio konusnog predveza), onda uglavnom nema potrebe za skraćivanjem.

4. karakteristika špage je zadnji konus, tj, dio od zadnjeg dijela špage do tankog ravnog running linea. Na nekim špagama taj konus skoro ne postoji, a kod nekih je dugačak i po 7-8 metara. Dugačak zadnji konus olakšava mahanje sa dugačkom glavom izvan vrha štapa, jer ne postoji nagli prijelaz u težini špage između glave i running linea. Najbolji primjer je SA Mastery Expert Distance špaga (ime joj govori o namjeni), s kojom je lagano držati, tj. mahati sa preko 20 metara špage u zraku i kontrolirati špagu da to sve lijepo izgleda i bude efikasno kod bacanja. Dugački konus vam omogućuje i lakše povlačenje špage drugom rukom kod mahanja (double hauling).

Ako imate kraću glavu i cilj vam je samo što brže ispucavanje špage, onda zadnji konus nije bitan, ionako ne mislite mahati pola sata prije završnog zabaca.
Dugačak zadnji konus olakšava i repozicioniranje špage na vodi (eng. mending), jer imate težinu u zadnjem konusu s kojom možete povući težinu glave prilikom mendinga. Kod mušičarskih špaga, sve je stvar jednostavne fizike, samo treba malo razmisliti o tome što radite kod mahanja i ribolova.

Primjer dugačkog zadnjeg konusa

5. karakteristika špage je otpor špage kod prolaženja kroz vodilice na štapu. Otpor se smanjuje sa čišćenjem i podmazivanjem špaga nakon ribolova (s time se i produžuje životni vijek špage) i o tome ovisi koliko ćete daleko moći mahati, ispucati špagu i koliko ćete u tome uživati. Moderne špage koriste sve bolje i bolje materijale koje imaju integrirane premaze u materijalima, ali i sa različitim teksturama površine špage smanjuju otpor (ali i nužno čine špagom bučnom kod mahanja). Ako vam ne smeta zujanje špage, nove SA Amplitude špage su otišle najdalje sa smanjenjem otpora.

6. karakteristika špaga je boja. Da li je boja bitna za plašenje riba? U većini slučajeva nisam primjetio da se ribe više plaše kričave narandžaste boje u odnosu na kamuflažnu maslinastu, osim na plitkim i mirnim dijelovima rijeke, gdje je opet važnije imati dugačak predvez, nježnu i preciznu prezentaciju muhe i šuljanje nego boju špage. Ali zbog boljeg osjećaja, uzmite zelenkaste, krem i druge blage pastelne boje, osim ako nećete učiti mahanje na livadi, gdje je kričava boja bolje vidljiva (i na videu ako se snimate).

7. karakteristika špage je plovnost. I kod standardnih plivajućih špaga postoje razlike u plovnosti, tj. koliko špaga visoko pliva na vodi. Zašto je to bitno? Ako špaga visoko pliva, lakše ćete je podići sa vode kod ponovnog bacanja, napravit ćete manje buke na površini vode i manje plašiti ribu. Stare špage nakon nekog vremena počnu “piti” vodu i vrh špage i dobar dio glave zna više ne plivati, tj. blago tonuti, te postane neupotrebljiva za suhe muhe, ali možda je možete i dalje koristiti za mokre muhe i nimfe.
Osim plivajućih špaga, postoje i špage koje sporo ili brzo tonu i to cijelom dužinom i koriste se uglavnom ili za ribolov mokrim muhama ili ribolov u dubokim rijekama ili jezerima kad želite spustiti muhu ili streamer duboko. Postoje i one samo sa tonućim vrhom, obično se koriste za streamere. Iako su rijetke u svijetu špaga za jednoručne štapove, postoje i špage sa izmjenjivim vrhovima, npr. Rio Versitip, pa možete birati plivajuće, sporo ili brže tonuće vrhove, umjesto da mijenjate cijelu špagu tj. rolu tokom ribolova.

Nisam naveo jednu karakteristiku, a to je sami oblik glave, neke nove špage imaju varijacije u obliku, tj. konusima, koji nisu pravilni, već imaju na nekim mjestima naglije promjene konusa. Primjer špage za bacanje velikih streamera za štuke na slici:

Špaga za štuke

Kod DT špaga postoji samo jedan konus, tj. prednji, a špagu možete okrenuti i naopako kad istrošite jedan kraj. Tako da kod kupovanja obratite pažnju na dužinu konusa, ostalo je sve isto. DT špage su zbog ravnomjerne težine cijelom dužinom pogodne za rolanje (roll cast), ali nisu ni približno elegantne kao npr. špage sa jako dugačkim prednjim konusom kao TT, itd. Ako mašete sa DT špagama na velikim udaljenostima, preko 20 metara, kupite za jedan broj lakšu DT špagu.

Primjer DT špage

Nadam se kako će vam ovaj tekst malo koristiti kod izbora nove špage!

Moje omiljene špage za ribolov su Royal Wulff TT, Rio Trout LT, SA Mastery Trout i SA MED (ova će tek postati omiljena). Što se tiče DT špaga, koristim Hardy Premium DT #4 špagu, odlična špaga za male novce.

Ako ste početnik, onda špage kao TT ili LT nisu za vas, pogotovo ako imate brze štapove, jer ćete teško osjetiti težinu tih špaga na manjim udaljenostima koje su primjerene početnicima. Ako već želite takvu špagu sa dugačkim konusom, onda uzmite za jedan broj težu od štapa, bit će vam lakše učiti.

 

Ratko Stribrić
Sa bloga: https://suhamuha.blogspot.rs/

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*