Malo o mušicama koje pravim za atlantskog lososa

Malo o mušicama koje pravim za atlantskog lososa

Zdravo Ivane, kao što si tražio evo jedan mali tekst i fotografije mušica koje pravim za atlantskog lososa u istočnim predjelima Kanade.
Kad sam došao u ovu prelijepu provinciju istočne Kanade bio sam malo izgubljen, jer sam imao toliko izbora za ribolov da nisam mogao jednostavno da se snađem gdje i kako da počnem. Tražio sam lipljena, a njega na žalost nema ovdje nikako. Onda sam pastrmku našao malo južnije, prema američkoj granici i raj božji. Nisu to bile male bosanske potočare. Trebalo mi je desetak godina da se zasitim te ljepote i onda sam počeo da se zanimam za Kralja svih rijeka, tako ga ovdje zovu, atlanskog lososa.
Atlantski losos je vrh mušičarenja, bar za mene. Nije to riba koju će prevariti majstorluk ili kvaliteta mušičara, to je čisti hazard ili izuzetan timing. Kad se sve poklopi tada jedan san postaje stvarnost. Prednost u svemu što imitacije mušica nisu realne imitacije neke prirodne hrane, nego proizvod mašte mušičara. Nije atlantski losos izbirljiv i podozriv kao naše potočare. On je jednostavno neprikosnoven, moćan i arrogantan u prostor u kojem živi. Znači treba naći način da ga iziritiraš da bi napao mušicu, jer on prekida svaku alimentaciju kad uđe u rijeku iz okeana. Njega ne interesuje hrana nego radoznalost što je to što pliva oko njega i zato napada.

Zamaranje atlanskog lososa

Mušice koje ga iritiraju ili intrigiraju su cilj svakog mušičara. To volim zato što nema pravila kao kod konvencionalnih imitacija. Treba poštovati standardne i postojeće modele i naravno izumitelje tih imitacija i svaku promjenu na istim treba naglasiti izrazom Varijanta, tako da nećeš uvrijediti mušičara koji je izmislio original.
Najljepše od svega je da mogu izmisliti moju mušicu i ako ulovim bar jednog atlantskog lososa na nju mogu joj dati ime.

Coachman variante jako uspješna moja imitacija koja mi je donijela najviše uspjeha do sad

Za razliku od mušica koje sam pravio u Bosni koristim puno veće udice i puno jače, jer ipak je razlika u veličini i snazi ribe. Mogu reći kad jedan mušičar uđe u ovaj svijet teško da će se izvući iz njega, jer jedan atlantski losos će ti prirediti toliko zadovoljstvo što možda desetine drugih riba neće.

Evo nekoliko mojih kreacija koje ja pravim. Naravno sve su moje varijante od postojećih originala.

Blue charm variant

Tiger ghost variant

Pompier variant

Skunk variant

Royal coachman variant

Muddler

Moja imitacija

Undertaker

Green machine

Coachman variante

Bomber orange

Evo ti malo sličica mojih ulova atlanskog lososa:

Pozdrav iz prelijepog Kvebeka (Kanada) od Rasima

Rasim Nuhanović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*