Mali rečnik mušičarenja 1.

Mali rečnik mušičarenja 1.

Naš stalni čitalac je poslao poruku:

– Surfujući netom, čitajući postove, literaturu i list Mušičar, došao sam do zaključka da još uvek ne vladam u potpunosti mušičarskom terminologijom, a kako vidim nisam usamljen “slučaj”. Da li je moguće odvojiti jedan kutak u listu, gde bi se (abecednim redom) preveli i objasnili neki pojmovi koji se uobičajeno koriste u mušičarenju? Naravno ako svaki čitalac malo pripomogne bilo bi to korisno za sve.
Predlog je odličan i uredništvo ga prihvata. Krećemo u akciju, za sada skromno, a kasnije ko zna. Sličnih akcija je bilo na forumima. Šaljite svoje predloge i objašnjenja.

Rečnik za broj 4.

AFTMA – Sve strune su obuhvaćene tzv. AFTM-a standardom (uveden 1961. godine), što je skraćenica za udruženje proizvođača pribora za mušičarenje (American Fishing Tackle Manufacturer's Association). Taj standard je prihvaćen u celom svetu da bi se izbegla šarolikost, a govori o tome koliko je težak radni deo strune u dužini od prvih 30 fita (9,15 m). Težina radnog dela strune se meri u grains – ima (437,5 grains = 1 ounce), npr struna AFTM-a 3 je teška oko 100 grains, a struna AFTM-a 12 oko 380 grainsa. Najčešće upotrebljavana struna AFTM-a 5 je teška 140 grains s tolerancijom ± 6 grains. Na štapovima i strunama se nalaze oznake za težinu u nekom od oblika: npr. AFTM 5 ili AFTM 5/6 što podrazumeva da je štap namenjen ribolovu sa strunama isključivo AFTM-a 5 u prvom slučaju ili ribolovu sa strunama koje mogu biti AFTM-a 5 ili 6 u drugom slučaju. Na štapovima i strunama novije proizvodnje, se sreće oznaka težine (AFTM) kao poseban znak # (taraba) i znači isto ili jednostavno piše LINE 5. Strune se proizvode u težinama od 1 do maksimalno 15, ali najviše se koriste one u rasponu težina od 3 do 12, pri čemu manji broj označava da je struna lakša.

lardge-arborArbor (am.) / Arbour (eng.) [izg. arbor] – Špulna na mušičarskoj roli (mašinici), gde se namotava backing i struna. Large arbor – široka špulna na roli.

Backing [izg. beking] – Konopac ili najlon koji se namota na spulnu prije strune i za koji se veze struna. Osnovna uloga mu je da omoguci da velika riba u borbi moze otici dalje od duzine strune bez pucanja. Sporedna uloga je da poveca precnik spulne na koju se namota struna

Bend [izg. bend] deo udice gde žica formira krivinu pre špica (i kontrakuke, ako je prisutna)

Bucktail [izg. baktejl] – 1. Dlaka iz jelenovog repa koja se koristi kao materijal u vezivanju mušica, pogotovo plivajućih; 2. Strimer vezan tako da imitira ribicu. On se sastoji od dugog segmenta dlake iz jelenovog repa, privezanog kod oka i kod krivine udice.

C&R – CATCH AND RELEASE [izg. keč end rilis] – Uhvati i pusti.

Damsel [izg. damzel] – Nimfa koja imitira larvu vilinog konjica. Inače je vilin konjic na engleskom damselfly.

DT – DOUBLE TAPER [izg. dabl tejper] – Dvostruko konusna struna. Ima konuse na oba kraja, dok joj je telo istog prečnika. Odlična je za mušičarenje na potocima, malim i srednje velikim rekama gde treba precizno zabaciti muhu. Vrlo je ekonomična, jer kad se jedan kraj strune ošteti, jednostavno je okrenete i lovite zdravim krajem. Nije preporučljiva za lov po vetrovitom vremenu, kao recimo WF strune.

Emerger – termin koji se koristi za vodenog insekta u fazi kad krilati insekt probija košuljicu nimfe, na površini vode ili tik ispod.

Hair stacker – Cilindar s jednim blokiranim krajem, koji se koristi za poravnavanje vrhova životinjskih dlaka. One se koriste za pravljenje nekih delova imitacije muhe (rep, krila, noge…)

Leader [izg. lider] – Konusni predvez za pravilnu prezentaciju mzhe. Dužine od 2.1 do 3.6m.

U narednim brojevima Mušičara novi pojmovi – prevodi i objašnjenja.

(Priredili: Kesić Saša – Ćisek i Korhner Ivan)

 

Loading