Mali rečnik mušičarenja 2.

Mali rečnik mušičarenja 2.

Rečnik za broj 5. Mušičara

Na predlog naših stalnih čitalaca, odvojili smo ovaj prostor u listu, u kome ćemo (abecednim redom) prevesti i objasniti neke pojmove koji se uobičajeno koriste u mušičarenju? Naravno, svaki čitalac može da pomogne. Bilo bi to korisno za sve. Šaljite svoje predloge i objašnjenja.

1050

Braided loop [brejdid lup – dugo u] – upredena omča; kratki deo upredenog najlona čiji se jedan kraj navuče na prednji deo mušičarske strune, a drugi se presavije pa uvuče u sam taj upredeni najlon da napravi omču. Najlon je upreden tako da mu se prilikom povlačenja promer toliko smanjuje da je proklizavanje i spadanje onemogućeno; za omču se zatim vezuje podvez ili predvez. Loop to loop – [lup tu lup u u lup dugo, u tu kratko] – omča na omču; način spajanja dve dužine konca tako da obe imaju omče, pa se jedna omča provuče kroz drugu, a potom jedan kraj kroz omču koja je provučena. Konac u ovom slučaju može biti podvez, predvez ili struna, istog ili različitog tipa i prečnika.

Fly line [flaj lajn] – mušičarska struna, Line tip [line tip] – prednji deo mušičarske strune, za koji se veže podvez ili predvez, bilo direktno ili preko upredene omče. Belly [beli – kratko e] – trbuh; zadebljani deo mušičarske strune koji daje težinu potrebnu za zabacivanje. Long belly [long beli – kratko e] dugi trbuh; opis mušičarske strune kod koje je trbuh dugačak, duži nego kod WF strune, ali kraći od DT strune. Running line [raning lajn] – zadnji deo strune koji se veže za beking; u slučajevima struna za ekstremno zabacivanje beking postaje raning lajn

Hackle [hakl] – pero sa vrata, koje služi za izradu nogu mušica motanjem pera oko udice. No hackle – bez pera motanog oko udice tako da prestavlja noge

Palmered – [palmæd – gdje je æ glas između a i e, kao izraz nedoumice] – način motanja pera u retkoj spirali čitavom dužinom mušice.

scud 1Scud – [skad – kratko a] američki izraz za rečnog račića gammarusa; u Britaniji se češće koristi shrimp – [šrimp] – račić

Tippet – [tipit] krajnji deo podveza za koji se veže udica-mušica

Whip finisher – [wip finiša] alatka koja olakšava završno vezivanje konca za udicu pri izradi mušica. Sa njom se pravi završni čvor. Ima ih više vrsta. Nije neophodna, jer neko tu radnju izvodi bez alatke, samo prstima.

Wooly bugger [wuli baga] – strimer, najčešće u jednoj boji, sa ili bez glave. Vezan je na dugoj udici sa repom od marabua i telom od šenila i palmiran perom iz vrata petla; bugger je na engleskom prosta reč koja označava obavljanje analnog seksa ili osobu koja obavlja tu radnju svojim spolovilom. Marabou [marabu] – veoma meka pera ćurke koja se koriste za repove strimera i nimfi, jer zbog svoje mekoće lelujaju u vodi. Takođe se mogu koristiti kao dabing. Marabu je inače vrsta rode čije se meko perje koristilo prije nego što se prešlo na ćurke, ali je ime ostalo. Ima ga u raznim bojama. Chenille [cenil] – šenil; zadebljani, čupavi, somotni konac kojim se direkno pravi deblje telo mušice. Dubbing [dabing] – prirodno ili veštačko krzno ili meko perje koje se upreda u konac. Namotajima dabiranog konca formira se telo mušice.

X diameter – [eks dajameta] zastarele oznake za debljinu lider materijala. Još uvek u široj upotrebi u Americi; 0X = 0,011 inča, 1X = 0,010 inča, 2X = 0.009 inča, 3X = 0.008 inča … (zbir cifre pored X i dijametra u inčima je uvek 11) itd.; 1 inč = 2,54 cm. Najčešći u upotrebi 5X (0.15 mm) i 6X (0.13 mm)

tablica

(Priredili: Ćisek i Korhner Ivan)

 

Loading