Mali rečnik mušičarenja 9.

Mali rečnik mušičarenja 9.

Rečnik broja 12.

Badger [bađa, kratka a]: jazavac. Kokošije ili petlovo pero tamnosmeđe ili crno u sredini, sa prelazom na krem ili belo po vanjskom rubu.

Click drag [klik dræg, kratko i]: štektava kočnica. Kočnica na, uglavnom jeftinijim, čekcima koja se sastoji od zupčanika na špulni i trouglastog zupca na opruzi, na telu čekrka. Opruga gura zubac u zupčanik, čime koči okretanje špulne, ali ju ne zaustavlja potpuno. Okretanjem špulne zubac bude izguran iz zupčanika u koji zatim odmah ponovo upada. Pri tom upadu pod dejstvom opruge, zubac udara u zupčanik i pravi praskav, štektav zvuk. Izraz raspevani čekrk (singing reel [singing ril, dugo zadnje i]) odnosi se na zujeći zvuk koji se dobija kada riba rapidno izvlači strunu iz čekrka i uzrokuje brzo okretanje špulne.

Curve cast [kv kast, dugo prvo k i a]: zakrivljeni zabačaj. Tehnika zabacivanja koja omogućava da se mušica zabaci oko prepreke. Takođe se koristi da se smanji dejstvo vodene struje ili vetra na mušicu ili na strunu.


Forceps
[foseps, dugo o]: pean. Takođe se koristi ime arterial clamp [atirial klæmp, dugo prvo a] – stega za arterije ili jednostavno disgorger [disgođa, kratko i dugo o] – izvlakač. Medicinska klešta sa prstohvatima kao u makaza koja imaju zakačke tako da se stisak jednom napravljen sam održava. U hirurgiji se koristi da se stisnu krvni sudovi i onemogući protok krvi ili jednostavno kao produžetak hirurgovih prstiju, a u ribolovu za vađenje udica iz ribljih usta ili ždrela ili iz bilo čega drugog u šta se zabodu, ali i za skidanje kontrakuke sa udice po potrebi.

Mallard [malad, dugo drugo a]: obična divlja patka. Patkova (patak je drake [drejk]) koža daje vezaču mušica gotovo svo perje koje mu treba. Boje idu kroz spektar od bele do crne, sa nekim nijansama metalik plave. Prošaranost je odlična. Pačija koža je najkorisnija od svih na vezačevoj klupi. Kada u recepturi za mušicu vidite samo “mallard” misli se na crno belo prošarano perje sa bokova ptice.

Mylar [maila]: majlar. Tanka plastika sedefastih nijansi koja je našla veliku primenu u vezanju mušica. Koristi se u trakicama, kad može biti u dabingu, ili kao rep ili “krila” strimera ili upredena u tubice koje se koriste kao tela mušica koje imitiraju ribice ili tela cevastih mušica za losose.

Oak Turkey [ouk tki, dugo t]: hrastasta ćurka. Tamnosmeđe pero sa crnim flekama ili veoma tamno smeđe pero neravnomerne boje, obično iz repa divlje ćurke.

poperi webPopper [popa, kratki o i a]: poper. Površinska potezanka, mušica-varalica, koja se pravi od balze ili jelenske dlake sa “odsečenom” prednjom stranom. Ovaj oblik pri trzavom povlačenju pravi zvuk “pop”, po čemu su dobili ime. Uglavnom se koriste u lovu pastrmskog grgeča, ali sad često i u lovu pastrmke. Neki novi se prave bez odsečene prednje strane, tako da ne prave nikakav zvuk, ali se i dalje zovu poperi jer imaju njihov specifičan izgled. Takođe je ime legalnih droga (npr. amil nitrita) koje se koriste za povišenje seksualnog užitka, jer uzrokuju naglo slivanje krvi u genitalije i opuštanje mišića u genitalnom regionu.

Reverse Hackle [rivs hækl, dugo v] naopaki hakl. Hakl motan tako da je nagnut prema ili preko oka mušice. Daje suvoj mušici viši položaj na vodi i sprečava prevaljivanje. Kod mokrih mušica može pojačati akciju.

Soft Hackle Flies [soft hækl flajs]: mušice mekog hakla, pauci. Haklovane mokre mušice (meki hakl jarebice, šumske šljuke, tetreba, bekasine ili čvorka) bez krila.

Spawning [sponing, dugo o]: mrest. Spawn [spon] je ikra, a milt mleč.

Subimago [sabimagou, svi kratki samoglasnici]: prvi krilati oblik jednodnevki, koji imaju nakon što izađu iz nimfne košuljice i polete. Ovaj oblik je uglavnom sivkastog izgleda i prekriven dlačicama, leti kratko do prvog odmorišta, zaustavi se i prođe kroz još jednu metamorfozu iz koje izađe zreo insekt, imago.

Priredio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*