Mali rečnik mušičarenja 8.

Mali rečnik mušičarenja 8.

Mali Rečnik mušičarenja broja 11. lista Mušičar

Barbless HW GrubBarbless [bables, dugo a]: udica bez kontrakuke. Kontrakuka je na engleskom barb [bab, dugo a]. Reč barb inače znači trn ili bodlja, a sufiks less označava nepostojanje.

Breakage, amer. breakoff [brejkiđ], [brejkof]: kidanje. U engleskom reč break [brejk] znači kidanje ili prelom i pokriva svaki prekid, od lomljenja kostiju, preko prekida klinča u boksu do nagle sreće pa i do odmora kao prekida u radu. U ribolovnoj terminologiji odnosi se na trganje pribora, najčešće lidera, zbog borbenosti ili veličine ribe, čime se riba gubi.

Dead drift [ded drift]: mrtvo plutanje. Savršen način prezentacije suve mušice ribi. Mušica ide po površini vode, prateći tok, i nema neprirodnog povlačenja niti tragova na vodi.

Ferrule [ferul, vrlo kratko i skoro nečujno u]: spojnica na štapu. Štap iz više delova spaja se spojnicama, koje su uvek u parovima – muška (male [meil]) i ženska (female [fimeil]).

Spate river, amer. freestone stream [speit riva], [fristoun strim, oba duga i]: tekućica sa većim padom čija jačina toka direktno ovisi o padavinama ili topljenju glečera, tako da nakon većih padavina postaju bujice, ali na kratko. Dno je po pravilu kamenito, sa velikim stenama. Suprotno bi bilo spring stream (Amerikanci često koriste creek [krik, dugo i] umesto stream), tekućica blažeg pada čiji je izvor bez velikih promena u jačini i u koju se ne slevaju oborine direktno, a čiji su najbolji predstavnici engleske kredne vode (chalkstream [čokstrim, dugo o i dugo i]).

GaitersGaiter [geita]: gamašna. Navlaka od neoprena ili drugog rastezljivog materijala koja se jednim rubom stisne uz nogu (ili pantalone), a drugim rubom se prebaci preko ruba cipele ili čizme, tako da spreči upadanje kamenčića i ostalog materijala koji bi mogli žuljati stopalo ili oštetiti postavu i uloške. Takođe gravel guard [grævl gad, dugo a] – gravel je šljunak, a guard zaštitnik.

Line dressing [lajn dresing]: namaz za strunu. U današnje doba nije neophodno, mada je preporučljivo, a dok su se koristile svilene strune moralo se obavezno koristiti da bi se dobila plovnost.

Tinsel [tinsl] materijal od koga se prave svetlucavi novogodišnji i božićni ukrasi, a koji ima primenu i kao materijal za pravljenje mušica.

Recipe [resipi]: recept. Objašnjenje kako se vezuje određena mušica. Uključuje veličinu i tip udice, potrebne materijale, te način i redosled vezanja.

Rib, ribbing [rib, ribing sva kratka i]: rebro, rebranje. Raščlenjenost tela mušice često se postiže motanjem rebara, najčešće od žice, preko abdomena – rebranjem.

Priredili: IK & Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*