Mali rečnik mušičarenja 6.

Mali rečnik mušičarenja 6.

grip Joe Mahler ilustration web

Rečnik broja 9.

Blank [blænk, æ glas između a i e]: blank, osnova štapa. Blank na engleskom znači prazno, bez ičega. Pritka od koje se dodavanjem vođica, spojnica i sedišta mašinice pravi ribolovački štap. Štapovi direktaši sastoje se samo od blanka.

Moderni blankovi se prave motanjem grafita ili karbona (graphite [græfajt], carbon [kabn, dugo a]) i/ili stakenog vlakna ili fiberglasa (fiberglass [fajbglæs]) oko precizno konusiranog čeličnog štapa (mandrel).

Bodkin: Alatka za precizno lakiranje mušica koja se sastoji od igle sa drvenom drškom.

bodkin-web
Bodkin /alatka za precizno lakiranje mušica

Double haul [dabl hol, kratko a, dugo o]: Dvostruki uzmah. Vrhunac tehnike mušičarskog zabacivanja jednorukim štapom kojim se povećava daljina zabacivanja u svim prilikama, a pogotovo pri zabacivanju u vetar. Uzmah je tehnika kojom se naglim povlačenjem strune rukom koja ne drži štap u sinhronizaciji sa zamahom štapa postiže veća napetost u štapu. Ako se radi samo pri zabacaju unazad – što je lakše – ili samo pri zabačaju napred naziva se jednostruki uzmah (single haul [singl hol]). Kada se rade oba uzmaha, onda je to dvostruki uzmah. Često se mahanje radi normalno, a dvostruki uzmah se primeni tek na kraju.

Float tube [flout tjub]: Plutajuća tuba. Plovilo za jednu osobu. Sastoji se od šlaufa (u početku su to bile automobilska, kamionska ili traktorska unutrašnja guma) koji može biti kružnog ili uglastog oblika, sa dnom kroz koje se mogu provući noge. Dno služi da podupre ribolovca tako da je zabacivanje olakšano – bez dna bi se ribolovac na plovilu morao podupirati nadlakticama. Često se pravi sa otvorenom prednjom stranom i sa dodacima kao što su džepovi, male ravne površine, držači za flaše i sl. Pored toga što zauzima manje prostora i lako se prenosi i što ju je praktično nemoguće prevrnuti, nad čamcem ima prednost zbog manjeg uznemiravanja ribe, što zbog veličine što zbog bešumnosti – kretanje se kontroliše nogama na kojima su ronilačke peraje.

grip Joe Mahler ilustration web
Grip – Joe Mahler ilustration

Grip: Grip je na engleskom glagol koji znači stisnuti, zgrabiti, pa se značenje prenosi i na imenicu koja kod mušičarenja ima dva značenja. 1.) držanje, način držanja štapa. Različiti načini držanja zavise od položaja prstiju i palca. 2.) drška. Mada drški ima i od drveta i od vestačkih materijala, na mahačima su najčešće napravljene od naslaganih prstenova od plute (cork [kok, dugo o]). Postoje razni oblici drški, kao što su cigara (cigar (siga, kratko i, dugo a]) sa zadebljenim srednjim delom i tanjim krajevima, puni vels (Full Wells) sa zadebljanim srednjim delom od koga se drška stanjuje prema krajevima, ali su sami krajevi opet zadebljani, i poluvels (Half Wells) kojem je gornja polovina kao kod cigare, a donja kao kod punog velsa.

Grizzly: Crnobelo perje sa V dezenom.

Hook size [huk sajz, kratko u]: veličina udice. Što je veći broj udica je manja.

Polarised sun glasses (američki polarized) [poularajzd san glasiz, kratko a u san]: polarizovane sunčane naočale. Naočale čije leće ne propuštaju deo svetlosti odbijene sa površine vode i time omogućavaju bolju vidljivost unutar iste.

Reel seat [ril sit, oba duga i]: Sedište čekrka. Deo ribolovačkog štapa na donjem kraju na koji se učvrsti čekrk. Često se uz funkcionalnost uključuje i estetika, pa se u konstrukciji sedišta koristi ukrasno drvo ili fini metal, neretko sa rezbarijama. Takođe se često prave veoma preciznom mehanikom koja ide puno dalje od onog što je neophodno za ispravno funkcionisanje. Primitivna verzija, pluto-i-prsten (cork-and-ring) se sastoji samo od dva metalna prstena na dršci od plute koji se jednostavno navuku na stopalo mašinice dok se ne zaglave.

za recnik broj 9

 

Spey Cast [spej kast, dugo a]: Poseban prilagođeni kortljajući zabačaj za dvoručne štapove. Dobio je ime po reci u Škotskoj gde je izumljen i usavršen.

(Uz intervju sa Kokvilom je išlo i ovo:

spej zabačaj (spey casting) – da je kojim slučajem Bosna bila britanska kolonija sad bi se mladica u Bosni lovila na mušicu uz korištenje teških struna (AFTMA 11 nadalje) i dugačkih, barem petmetarskih štapova koji se vitlaju sa dvije ruke. Tako se po svijetu love lososi, a zabacivanje tim priborom zahtjeva posebnu spej tehniku. Dobila je ime po rijeci Spej u Škotskoj).

Priredili IK &Ćisek

 

 

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*